ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak wiadomo herbata Pu-Erh, czyli herbata czerwona w naszej europejskiej nomenklaturze, a czarna u Chińczyków, musi pochodzić z prowincji Yunnan. Jedynie tamtejsza herbata czerwona ma prawo nosić zaszczytną nazwę pochodzącą od miasta Pu-Erh, gdzie zaczynał się słynny szlak herbaciano-konny. W regionie tym występują szczególne warunki klimatyczne, które sprawiają, że produkowana tutaj herbata cieszy się największym uznaniem znawców herbat dojrzewających. Wyjątkowość tutejszych szczepów herbacianych krzewów, często wymieszanych z dziko rosnącymi odmianami, stwarza unikalne możliwości komponowania rzadkich herbat.

Nietrudno się domyślić, że i tutaj, w Yunnanie są regiony uważane wręcz za idealne do uprawy wyjątkowej herbaty, a powstające tutaj herbaciane ciastka są obiektem pożądania kolekcjonerów i smakoszy.

Plantacje herbaciane w Indiach (Munnar)
Plantacje herbaciane w Indiach (Munnar)

Sześć gór

Najbardziej cenione miejsca upraw herbaty czerwonej to słynne sześć gór w prowincji Yunnan w prefekturze Xishuangbanna, gdzie od czasów dynastii Ming dokumentuje się produkcje najlepszej herbaty. Sześć Wielkich Gór Herbacianych nosi nazwy od przedmiotów, które miał w tych miejscach pozostawić słynny Zhuge Liang, kanclerz i polityk, doskonały strateg oraz regent mający wielki wpływ na rozwój rolnictwa w regionie. Jeśli to prawda, znaczyłoby to, że góry te znane już były w czasach trzech królestw gdy żył Zhuge Liang, czyli w II i III wieku naszej ery.

Słynne góry: Youle, Gedeng, Yibang, Manzhuang, Mansa i Manzhi

Leżąca najdalej na zachód to Youle czyli „miedziany gong”, tutaj uprawia się odmianę herbaty o wielkich liściach dającą napar o silnej goryczy, ściągający i pobudzający ślinianki. Cechuje go silna słodycz powracająca czyli huigan, tak charakterystyczna w herbacie postfermentowanej, jej aromat jednak nie jest oszałamiający.

Kolejna góra idąc na wschód to Gedeng. Jej nazwa oznacza „skórzane strzemię”. Tutaj uprawiane są krzewy odmiany Qiao Mu czyli szczepu o małych i średnich liściach. Podobnie jak w herbatach z Youle mamy do czynienia z taninowym i dość gorzkim naparem, aromat jednak jest delikatny i przyjemny, a huigan silny.

Herbata czerwona pu-erh Black Wiosna 2012 357g
Herbata czerwona pu-erh Black Wiosna 2012 357g

Idąc dalej na wschód napotkamy kolejne dwie góry na północy Yibang, co znaczy „drewniana grzechotka” gdzie również uprawiany jest szczep Qiao Mu o małych liściach. Herbata pochodząca stąd jest intensywna, cechuje ją najsilniejszy huigan oraz kwiatowy i roślinny aromat, który pozostaje wyjątkowo długo w ustach.

Na południu znajduje się zaś góra Manzhuang czyli „żelazna sztabka” gdzie z odmian o wielkich liściach produkuje się herbatę cierpką i goryczkową, która poza silną słodyczą powracającą pozostawia posmak przypominający śliwki.

Herbata czerwona pu-erh zielony green Sheng
Herbata czerwona pu-erh zielony green Sheng

Największy obszar skupia się wokół góry Mansa, której nazwa oznacza „torbę na ziarno do wysiewu” znajdującej się dalej na wschód. Produkuje się tutaj herbatę o smaku śliwki i miodu oraz o niewielkiej goryczy i cierpkości używając szczepów wielkolistnych.

Zaraz obok Mansa znajduje się Manzhi czyli „miedziany kociołek” gdzie rosną szczepy o małych i średnich liściach. Tutejsza herbata podobnie jak w Gedeng, jest gorzka i ściągająca, a aromat delikatny.

Herbata czerwona pu-erh Ban Zhang Mountain Cooked Tea Cake 357g
Herbata czerwona pu-erh Ban Zhang Mountain Cooked Tea Cake 357g

Produkcja herbaty w tych górach podupadła na początku XX wieku wskutek pożarów i niekorzystnej sytuacji podatkowej. W latach sześćdziesiątych założono więc nowe plantacje i rynek Pu-Erhów znów odżył na tyle abyśmy w Polsce również mogli cieszyć się tym smakiem.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Prowincja Yunnan: historia herbaty w Chinach

Dziś w Yunnanie herbaty typu Pu-Erh stanowią niemal połowę produkcji. Druga połowa zajęta jest przez[...]

Campesino: przegląd marek yerba mate

Paragwajska marka yerba mate Campesino uchodzi za lidera rynku w tym kraju. Posiada zakład produkcyjny[...]

1 Comments

Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha

Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu[...]

Czajnik Sencor SWK-1900 z regulacją temperatury dla herbaciarzy, opinie

Dla kogo czajnik z regulacją temperatury? Dla osób pijących dużo herbat i to różnych herbat.[...]

Herbata śródziemnomorska

Herbata Śródziemnomorska jako najatrakcyjniejszy składnik podaje listki oliwki (Olea europaea). Jak to? Herbata z oliwką?[...]

Przepis na herbatę na lato. Pyszne smoothie z zieloną herbatą i ananasem. Ananacha

Do przygotowania zdrowego i energetycznego smoothie z herbatą będziemy potrzebowali: ananasa (najlepiej świeży, ale może[...]

Herbata zielona Aracha

Aracha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, której smak najbardziej zbliżony jest smaku surowych liści. Jedynej[...]

Yerba mate Chimarrao. Parzenie i picie Yerba Mate po Brazylijsku

Yerba Mate po brazylijsku, czyli Chimarrao to Yerba Mate bardzo drobna, bardzo pylasta. Może się[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.