ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Klasyczny zestaw do tureckiej herbaty: szklaneczki w kształcie tulipana oraz podwójny imbryk Demli. Zasada działania Demli jest podobna do samowaru rosyjskiego: na dole baniak z wodą, u góry malutki czajnik z esencją.

Czarna herbata turecka

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi listeczkami. Ma bardzo wyjątkowy, specyficzny smak w odróżnieniu od Chińskiej czy Indyjskiej. Jest to ten sam gatunek, ale krzaczki wyglądają inaczej: gruby pień, niewiele gałązek.

Przygotowanie tureckiej herbaty

Oryginalnie w Turcji przygotowuje się tę herbatę na ogniu. Do dolnego baniaka wlewamy wodę, do górnego czajnika wrzucamy dość dużo herbaty (jedną szklanę o kształcie tulipana 100ml).

Herbata jest sucha, więc zalewamy ja odrobiną zimnej wody, można ją troszkę pomieszać, żeby cała się namoczyła i była wilgotna, a następnie odsączyć (najlepiej przez sitko). I taką herbatę stawiamy na baniaku z wodą i czekamy, aż się zagotuje.

Czekanie jest istotne. Przywykliśmy do tego, że w Europie herbatę pije się w pośpiechu, najczęściej ekspresową. A większość kultur ma związane z herbatą zwyczaje (np. w Chinach Gong Fu Cha, czy w Anglii Five O’Clock).

Woda się gotuje, a u góry herbata jest w cieple. Teraz można powąchać wilgotny suszy z górnego czajnika. Następnie wrzucamy do herbaty kostkę cukru, ale można też dodać inne dodatki: kardamon, cynamon, owoce, mięte. Czego dusza zapragnie.

Cukier kokosowy organiczny 350g
Cukier kokosowy organiczny 350g

Następnie z dolnego naczynia zalewamy herbatę wrzątkiem w górnym i uzupełniamy wodę w dolnym. Podobno kostka cukru powoduje, że napar ma lepszy smak, aromat i barwę: herbata będzie podobna do wina. I czekamy, aż woda w dolnym czajniku znowu się zagotuje.

Turcy uważają, że tylko powyższy sposób można przygotować prawdziwą turecką herbatę.

Po 20 minutach herbat jest gotowa.

Herbata czarna Turecka Caykur Rize
Herbata czarna Turecka Caykur Rize

Przygotowanie tureckiej herbaty bez specjalnego sprzętu

Jeśli ktoś chciałbym się napić tureckiej herbaty, a nie ma takiego sprzętu, można spróbować zaparzyć ją jak zwykłą czarną herbatę, ale ma wtedy zupełnie inny smak. Można też przygotować ją w czajniku do espresso (jak kawę).

Następnie przez sitko, przelewamy pół szklaneczki esencji i dolewamy wodę. I według przepisy dodajemy 2 kostki cukru.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kawa speciality – co to – historia, jak powstała?

Pojawienie się Trzeciej fali zdecydowanie odmieniło tą tendencję. Wysoka jakość kawy stała się priorytetem, przywrócono[...]

Kolory palenia kawy. Kolorymetr

Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej[...]

Moja Bombilla zatyka się! Porady

Często zdarza się, że Bombilla zatyka się, podczas picia naszej ulubionej Yerba Mate. Wtedy zastanawiamy[...]

Herbata Che Thai Nguyen, opinie

Pierwsze parzenie uwalnia słodkawy aromat, który jest bardzo przyjemny i mógłbym wąchać same zalane liście[...]

1 Comments

Herbata na ból brzucha, Yerba powoduje zgagę, sitko zmienia smak. Yerba czy herba #5

W piątym wydaniu Yerba czy herbata odpowiadamy m.in. na pytania Czy czerwoną herbate pu-erh trzeba[...]

Czy lepiej parzyć pod przykryciem, czy warto wylewać pierwsze parzenie, czy można pić herbatę w ciąży. Yerba czy herba #4

W czwartym wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: Czy lepszy jest szklany gaiwan[...]

1 Comments

Herbata czarna Redmaicha. Herbaciana nowość pod lupą

Niedawno pojawiła się na rynku nowość: Redmaicha, czyli czarna herbata z Yunnanu z ryżem. Kiedy[...]

Kawa zbożowa – najlepsze zamienniki (substytuty) kawy

Kawa to w potocznym rozumieniu nie tylko espresso czy domowa „zalewana”, czyli ogólnie mówiąc napar[...]

2 komentarzy do “Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

  1. Patryk Płuciennik pisze:

    Cześć!
    1. Do górnego imbryka należy nalać wody tyle, żeby się nie wylewało :) Najlepiej taką ilość, żeby przygotować tyle herbaty ile potrzebujesz :)
    2. Pozostałą esencję najlepiej cały czas doparzać – taka jest idea :)

  2. MarcinU pisze:

    Na początek powiem, że dotarł do mnie zestaw Demli ze szklaneczkami i herbatą Rize – jest świetny :)
    Mam jednak pytanie o parzenie w Demli. Sam proces rozumiem, natomiast chciałem uściślić :
    1) ile wody należy lać do górnego imbryka. przy pierwszej próbie zalałem susz do dziubka i po rozlaniu na dwie herbaty zostało jeszcze mnóstwo w górnym imbryku. Zatem czy tak jest poprawnie, ponieważ esencja wyszła dość słaba?
    2) czy po rozlaniu z imbryka esencji, kiedy w górnym imbryku nadal coś zostanie należy dalej tą pozostałą esencję doparzać poprzez gotowanie reszty wody w dolnym imbryku?

    Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.