Mate green to, można by powiedzieć, piąty rynek mate i piąty jej rodzaj mate. Nie znajduje się on w standardowej klasyfikacji gatunków i rodzajów mate lecz uważam, że powinien ponieważ tak zwana mate green jest odmienna od mate popularnych w Ameryce Południowej, tak jak gust europejski odbiega od tego, jakim szczycą się narody mające yerbę w swej kulturze głęboko zakorzenioną.
Mate green a mate z Urugwaju – różnice
Mate green to mate brazylijska produkowana na zewnętrzny rynek zupełnie jak w przypadku urugwajskiej. Swoją drogą zarówno mate green jak i typowe urugwajskie marki mają zbliżony smak. Różnica jest w gradacji i w ilości łodyżek. Mate green jest grubo cięta, ma liście znacznie większe od urugwajskich, większe nawet od mate argentyńskich, które to cechowały się największym liściem spośród podstawowych czterech krajów. Jej proces obróbki pomija element nadający liściom charakterystyczny, dymny posmak. Innymi słowy, jest to mate sin humo, czyli bezdymna, co znaczy, że jest suszona ciepłym powietrzem, a nie ogniem wraz z dymem. Jest także praktycznie bezpyłowa, czyli sin pulvo, proces odpyłowania sprawia, że napar jest dużo bardziej klarowny, a picie łatwiejsze nawet przy braku wprawy. Standardowo ma także niewiele łodyżek, bo około 5%, czyli właściwie należałoby powiedzieć dodatkowo sin palo.
Mate dla Europejczyków?
Jak łatwo się domyśleć mate green nie jest bardzo podobna do mate argentyńskich, a już tym bardziej paragwajskich ale właśnie o to chodziło. Jest to mate dla gringos, czyli dla nas, Europejczyków. Jednak zauważyć trzeba, że także wśród nas, nie ma zgody na tej płaszczyźnie ponieważ część osób gustuje jednak w mate tradycyjnej, inni zaś wolą taką, która bardziej pasuje w Europejskie podniebienia. Mówi się czasem, że to mate dla tych, którzy nie lubią mate, ponieważ jej smak nie jest taki jak prawdziwej mate. Bo przecież bez dymu, pyłu i łodyżek nie ma prawdziwej mate.
Czy to właściwa postawa? Moim zdaniem nie. Nie tylko dlatego, że sam cenie sobie od czasu do czasu lekki, orzeźwiający smak mate green, ale przede wszystkim dlatego, że to element naszej kultury yerbowej. Nasza własna, europejska mate, mimo że produkowana w Brazylii.
Podsumowując zatem, mate green produkowana jest w Brazylii i cechuje się typowym dla yerba mate z tego kraju świeżym, ziołowym aromatem, obrabiana jest bezdymnie toteż pozbawiona jest typowego dla mate posmaku dymu i ognia. Przez brak pyłu jest lżejsza i łagodniejsza w smaku, bardziej świeża lecz również mniej pobudzająca.
Rodzaje mate green
Jeśli chodzi o dostępne na rynku rodzaje mate green to niestety najczęściej możemy znaleźć ją pod nazwą właśnie „mate green”, co sprawia, że istnieje tak jakby jedna marka za to w wielu odsłonach smakowych ponieważ ulubiliśmy sobie mate z dodatkami, a ta aż się prosi o różnego rodzaju aromaty, owoce i kwiaty. Toteż spotkamy na rynku niezliczoną ilość mieszanek smakowych komponowanych na bazie omawianej mate. Również dostępna jest wersja palona, która poza ciemnymi, prawie czekoladowymi w kolorze liśćmi cechuje się aromatem przywodzącym na myśl kawy zbożowe.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fotografia główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Matcha Cappuccino, przepis na Matcha Cappuccino
Czy można przygotować zieloną herbatę Matcha jak Cappuccino? Można, wystarczy podmienić kawę na Matchę.
paź
Earl grey
Earl Grey to czarna herbata aromatyzowana olejkiem bergamotowym. Bez wątpienia jest to najsłynniejsza herbata aromatyzowana[...]
wrz
Zawartość kofeiny w herbacie, zawartość taniny w herbacie, tanina i kofeina w herbacie
Najbardziej pobudzającą (największa % ilość kofeiny) jest herbata zielona Gyokuro (0,16%), która jednocześnie posiada najwięcej[...]
cze
Jak należy trzymać filiżankę? Skąd moda na prostowanie małego palca?
Nieraz pewnie zastanawialiście się, jak należy trzymać filiżankę i skąd się wzięła moda na prostowanie[...]
maj
Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie
Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]
kwi
Jak zaparzyć herbatę w syfonie? Gość: Murat Kornaev
Syfon w połączeniu z herbatą został opracowany jako koncepcja przez właściciela firmy zajmującej się turkusową[...]
paź
Kawa speciality – co to – historia, jak powstała?
Pojawienie się Trzeciej fali zdecydowanie odmieniło tą tendencję. Wysoka jakość kawy stała się priorytetem, przywrócono[...]
lip
Parzenie herbaty w czajniczku
Tajemnicą sukcesu parzenia herbaty sypanej w czajniku jest odpowiedni dobór herbaty oraz czajnika. Czajnik nie[...]
sie