Jest to dolegliwość spowodowana cofaniem się kwaśnego soku żołądkowego do przełyku. Uczucie to opisujemy zwykle jako bolesne palenie w przełyku w okolicy mostka. Wyłączywszy różnego rodzaju przyczyny chorobowe, zgaga pojawia się po zbyt obfitym posiłku, zwłaszcza tłustym i pikantnym oraz zjedzonym zbyt późno przed snem. Temat zgagi często pojawia się w okresie świątecznym kiedy to zwykle jada się obficie oraz słodko. Zwłaszcza słodycze i tłuste ciasta mogą wywoływać tę dolegliwość ponieważ połączenie cukru i tłuszczu stwarza ku temu doskonałe warunki. Również czekolada często obecna w kremach i polewach do ciasta może powodować zgagę.
Mięta, melisa czy rumianek na zgagę?
Podstawowym błędem jaki często popełniamy przy zgadze jest picie naparu mięty. Rzeczywiście mięta poprawia trawienie, lecz działa pobudzająco na żołądek, który wytwarza więcej kwasów, to z kolei, wbrew zamierzonemu efektowi zgagę może wzmagać. Melisa oraz rumianek także nie powinny być pijane. Ponieważ nie tylko nie ukoją zgagi ale także mogą rozluźniać zwieracz przełyku powodując jeszcze intensywniejsze cofanie się kwasów.
Podobne działanie ma często zalecane picie mleka, które przynosi chwilową ulgę w tej dolegliwości. Docelowo jednak również zwiększa ilość kwasów żołądkowych.
Również herbata oraz inne napoje kofeinowe nie powinny być pite w czasie zgagi. Kolejnym mitem tutaj jest picie gorzkiej czarnej herbaty. Jest ona podobnie jak mięta wskazana w czasie niestrawności i zatruć pokarmowych. Na zgagę jednak nam nie pomoże, wręcz przeciwnie.
Jak radzić sobie ze zgagą?
Jest oczywiście całe mnóstwo różnego rodzaju preparatów, które można zażywać. Jeśli jednak zgagę mamy sporadycznie i potrzebujemy jedynie doraźnego zwalczenia jej objawów łatwo pomóc sobie domowymi metodami.
Najczęściej polecanymi sposobami na zgagę jest wypicie szklanki wody z łyżeczką sody. Poleca się także zjedzenie kilku migdałów lub żucie ziarna jałowca. Zgagę można zwalczać również naparami ziołowymi. Najlepsze będą tutaj zioła zawierające śluz, które dobrze ochronią żołądek przed kwasami.
Poleca się tutaj napar z kwiatów lipy oraz napar z siemienia lnianego. Siemię trzeba jednak gotować i odstawić najlepiej na noc, nie jest to więc szybka metoda. Dobre skutki przyniesie też napar z kłącza tataraku, korzenia prawoślazu oraz napar z majeranku.
Herbata na zgagę dla kobiet w ciąży?
Najprzyjemniejszym sposobem naszym zdaniem jest picie naparu rooibos. Czerwonokrzew afrykański jest niezwykle skuteczny przy problemach z trawieniem. Koi nie tylko zgagę, ale również ataki choroby wrzodowej mającej także związek z podwyższoną ilością kwasów w żołądku. Nie zawiera także kofeiny więc nie działa drażniąco na układ pokarmowy. Poprawia pracę jelit i w delikatny sposób radzi sobie z niestrawnością.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate Chimarrao jak przygotować? Sposoby
Chimarrao, czyli drobno zmielona wersja yerba mate rodem z Brazylii zyskuje coraz większą popularność także[...]
sty
Jak parzyć herbatę liściastą?
Osoby pijące herbatę liściastą na codzień mogą pomyśleć, że pytanie tego typu jest banalne, ponieważ[...]
cze
Owocowa herbata na zimę
Takie herbatki mogą być fajną alternatywą podawaną do zimowego śniadania, albo wspomóc wigilijny kompot. Mogą[...]
gru
Herbata z masłem – właściwości
Herbata z masłem jest zdrowa i warto polecać jej picie. Nie tylko dostarcza nam ważnych[...]
sie
Zielona kawa: parzenie zielonej kawy
Jak zaparzyć zieloną kawę? Parzenie zielonej kawy jest bardzo proste, ale czasochłonne. Niestety ziarna zielonej[...]
sie
Kawa we Francji
Espresso jest kawą, którą Francuzi piją najchętniej, a spożywają jej nieumiarkowane ilości. Wstąpimy więc dziś[...]
mar
Zwiastun: Czajnikowy Kocha Gotować
Już wkrótce na kanale Kocham Gotować, który prowadzi Piotr Ogiński, znajdziecie odcinek: Jak zrobić owocowe[...]
sie
Herbata czarna Yunnan Imperial Organic, parzenie, opinie
Yunnan (Yúnnán Shěng, 云南省) to górzysty region w południowo zachodnich Chinach. Graniczy on z Laosem,[...]
gru