ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Flawonoidy

Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które – jak potwierdzają naukowcy – przyczyniają się do dobrego zdrowia.  Są najsilniejszymi przeciwutleniaczami. Obejmują one występujące w herbacie polifenole, antocyjany i flawonoidy, które znajdziecie w większości owoców i liści.

Zgodnie z dokumentem Departamenty Rolnictwa Stanów zjednoczonych (USDA), średnia zawartość flawonoidów w 150ml zielonej herbaty wynosi 200,01mg, podczas gdy w tej samej objętości czerwonego wina znajdziemy ich 41,7mg, a w dużym jabłku (150g części jadalnej) zaledwie 21,75mg.

Oznacza to, że jedna filiżanka zielonej herbaty ma taką samą zawartość flawonoidów jak 4,79 lampki czerwonego wina lub 9,2 jabłka.

Filiżanka herbaty ma tyle flawonoidów, co 5 lampek wina
Filiżanka herbaty ma tyle flawonoidów, co 5 lampek wina

Warto również zaznaczyć, że zgodnie z dokumentami USDA, badanie na herbacie przeprowadza się po zaparzeniu 1grama liści herbaty na 100ml wody. Z naszego doświadczenia wynika, że takie proporcje dają raczej słaby herbaciany napar.

Źródło: USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods, Release 2.1 (2007)

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata w USA. Amerykańska ceremonia herbaciana

Pewnie wiele osób nie słyszało nigdy o ceremonii herbacianej w Ameryce Północnej nawet wśród tych,[...]

Bawarka. Herbata z mlekiem, przepis

Tradycyjnie Anglicy używają do swojej herbaty z mlekiem mieszanki English Breakfast Tea. Jest to mieszanka[...]

Czy Mate odwadnia, kiedy Yerba się przeterminuje, parzenie herbaty w gaiwanie. Yerba czy herba

W drugim odcinku herbacianego Q&A (Pytania i Odpowiedzi) odpowiadamy między innymi na pytania: Czy Yerba[...]

Rekord Guinnessa w parzeniu herbaty pobity!

10 stycznia 2016 roku w ramach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy przekazaliśmy na licytację zestawy herbat.[...]

Terere: właściwości i przepis na zimną yerba mate

Tereré to popularny w Paragwaju sposób picia mate polegający na zalewaniu jej lodowatą wodą. Istnieje[...]

Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3

Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!

Herbata z pigwą i geranium – przepis

Kresowiacy mają bogatą kulturę nie tylko związaną z twórczością znanych osób z tych regionów ale[...]

Jaką herbatę piją Polacy? Rynek herbaty w Polsce. Wyniki badania

Respondenci ankiety to przeważnie osoby młode, w większości posiadające jakąś wiedzę na temat herbaty, którą[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.