ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Krzewy herbaciane dla swojego prawidłowego rozwoju wymagają konkretnych warunków klimatycznych. Okazuje się, że najwyższej jakości herbatę produkuje się jedynie w regionach odznaczających się najbardziej sprzyjającymi warunkami. Herbata dojrzewająca w gorszych warunkach daje mniejsze plony, również zbiory można przeprowadzać rzadziej.

Klimat a herbata

Najbardziej optymalny klimat do uprawy herbaty jest gorący i wilgotny, gleba zaś powinna być żyzna o odpowiednio kwaśnym odczynie i łatwo przepuszczalna. Krzewy herbaciane nie lubią stojącej wody.

Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty
Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty

Opady deszczu a herbata

Jako optymalne opady uśrednione dla różnych odmian herbacianego krzewu uważa się wielkości między 1100 a 1300 mm na metr kwadratowy. W Polsce dla porównania mamy około 600 mm.

Temperatura a herbata

Temperatura wpływa przede wszystkim na wzrost herbaty poprzez wspomaganie fotosyntezy. Przy niższych temperaturach roślina samoistnie wchodzi w stan spoczynku, w którym nie wykazuje praktycznie żadnego wzrostu. Podobnie temperatura zbyt wysoka powoduje wzmożoną wymianę wody i przy jej niedostatku występuje zwolnienie wzrostu. W zależności od odmiany herbaty mogą mieć różną granicę tolerancji temperatury. Te szczepy, które są uprawiane w krajach wykazujących największą roczną produkcję wchodzą w stan spoczynku przy temperaturach około 12 st. C natomiast górną granicą temperatury jest około 32 st. C. No i znów nasz kraj dla przykładu. Średnio mamy w Polsce 8 st. C w lecie około 18 st. C a w zimie średnio -3 stopnie. Jak widać koncepcja uprawy herbaty na śląskiej hałdzie wymagała by jeszcze ogrzewanej szklarni.

Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty
Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty

Geografia a herbata

Długość dnia jest również niezwykle ważna dla prawidłowej wegetacji rośliny herbacianej. Okazuje się, że herbata wchodzi w stan spoczynku gdy dzień skraca się poniżej 11 godzin. Oznacza to, że im dalej od równika tym bardziej zmniejsza się długość okresu wegetatywnego krzewów herbacianych. Granicą sezonowości herbaty jest średnio 18 st. Szerokości geograficznej południowej i północnej. Jest to oczywiście zależne od regionu i innych warunków. Można jednak uśredniając przyjąć, że herbata uprawiana bliżej równika niż 18 st. Nie posiada okresów spoczynku i można prowadzić zbiory przez cały rok (na mapie kolor czerwony). Można przyjąć, że 38 równoleżnik północny i południowy będące zarazem granicami strefy o klimacie subtropikalnym wyznaczają granice w obrębie, których w ogóle możliwa jest otwarta uprawa herbaty.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate de ruso

Yerba mate de ruso to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem soku owocowego[...]

Arabica vs robusta – różnice i właściwości kawy

Pomimo tego, że w rodzinie kawowców znajdziemy ok. 130 różnych gatunków, w światowym handlu kawą[...]

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Pajarito

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Pajarito. Wartości odżywcze w 100g Yerba mate zaparzonych 1[...]

1 Comments

Herbata zielona Sencha, parzenie zielonej herbaty, właściwości zielonej herbaty

Herbata zielona Sencha stanowi 80% produkcji w Japonii, jest to herbata bardzo dobra, choć powszechnie[...]

Przegląd yerba mate: Ruvicha (ostrokrzew paragwajski), opinie

Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo[...]

Przepis na ciasto z Yerba mate, greeny z Yerba mate

Kolejny przysmak dla fanów Yerba Mate. Jak się okazuje, ostrokrzew paragwajski nadaje się nie tylko[...]

Herbata ze Sri Lanki

Ceylon to słowo dobrze znane każdemu, kto pija herbatę chociażby za sprawą faktu, że wiele[...]

Herbata w Indonezji

Indonezja to jeden z największych na świecie producentów herbaty i kawy. Swoje plantacje mają tu[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.