ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata bez kofeiny jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które kochają herbatę, ale chcą uniknąć nadmiernego spożycia kofeiny, która naturalnie znajduje się w liściach herbaty. Wszystkie rodzaje herbaty mogą zostać pozbawione kofeiny (czarna, zielona, oolong, czerwona, biała, żółta), ale najczęściej spotyka się bezkofeinową herbatę zieloną i czarną. Należy zauważyć, że herbata bezkofeinowa nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny. Zgodnie z prawem herbata bezkofeinowa może zawierać do 2,5% kofeiny, której znajdowała się w niej na początku.

Obecnie znane są 4 rodzaje pozbawiania herbaty kofeiny.

Chlorek metylenu a kofeina w herbacie

Pozbawianie kofeiny za pomocą chlorku metylenu to proces, w którym cząsteczki kofeiny wiążą się z cząsteczkami chlorku metylenu. Kofeinę usuwa się poprzez:

  • bezpośrednie moczenie liści herbaty w chlorku metylenu,
  • dodawanie do naparu z liści chlorku metylenu, a następnie zawracanie naparu do liści, aby odzyskać smak herbaty i olejki eteryczne.

Z racji, że chlorek metylenu nie jest przeznaczony do spożycia, dozwolone jest pozostawienie 5 części chlorku metylenu na 1 000 000.

Herbata bezkofeinowa. Herbata bez teiny. Dekofeinizacja herbaty - jak to się robi?
Herbata bezkofeinowa. Herbata bez teiny. Dekofeinizacja herbaty – jak to się robi?

Octan etylu usuwa kofeinę

Obróbka herbaty za pomocą octanu etylu jest uważana za najbardziej naturalne pozbywanie się kofeiny z herbaty, ponieważ octan etylu naturalnie występuje w liścia herbaty. Kofeinę ekstrahuje się dokładnie w taki sam sposób jak przy chlorku metylenu, ale tu rozpuszczalnikiem jest octan etylu. Niestety ostateczne usunięcie octanu etylu jest bardzo trudne i często taka bezkofeinowa herbata ma chemiczny posmak.

Najlepszy sposób na usuwanie kofeiny z herbaty

Usuwanie kofeiny za pomocą dwutlenku węgla to zasadniczo poddanie herbaty wysokiemu ciśnieniu i wysokiej temperaturze, które powodują naturalne uwolnienie gazu. Przy wysokim ciśnieniu i wysokiej temperaturze dwutlenek węgla osiąga stan nadkrytyczny i staje się rozpuszczalnikiem. Jego małe niepolarne cząsteczki przyciągają małe cząsteczki kofeiny. Dzięki temu, że cząsteczki smaku i aromatu są większe, pozostają nienaruszone i dzięki temu procesowi herbata bez kofeiny smakuje najlepiej.

Namaczane herbaty w wodzie

Ekstrakcja kofeiny wodą nie jest zbyt popularna, jeżeli chodzi o herbatę (głównie używa się jej do usuwania kofeiny z kawy). Liście herbaty są moczone w gorącej wodzie przez określony czas, następnie napar przepuszcza się przez filtr węglowy, który usuwa kofeinę. Następnie napar zawraca się do liści, żeby odzyskać smak herbaty i olejki eteryczne. Cały proces często nazywa się rozwodnieniem herbaty.

Herbata bezkofeinowa. Herbata bez teiny. Dekofeinizacja herbaty - jak to się robi?
Herbata bezkofeinowa. Herbata bez teiny. Dekofeinizacja herbaty – jak to się robi?

Tekst po polsku na podstawie: arborteas.com/blog/tea-term-of-the-month-how-is-tea-decaffeinated/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Skąd pochodzi herbata?

Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy),[...]

Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia

Samo zaparzenie herbaty Matcha może być dużo prostsze. Do przygotowania naparu potrzebujemy specjalnej miski zwanej[...]

Yerba mate i piwo, Yerba mate Cerveza

Czy można łączyć alkohol i Yerba Mate? Czy Yerba Mate i piwo to połączenie szkodliwe[...]

Herbata czarna Keemun. Sławna czarna herbata

Liście krzewów herbacianych odmiany rosnącej w Keemun charakteryzują się podobno specyficznymi właściwościami, które nadają samej[...]

Latte art – wzory krok po kroku: rozeta

Aby wykonać latte art rozeta, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]

Napar z konopi: parzenie, opinie

Konopie to dość kontrowersyjna roślina, która trafiła do nas z Azji. Obecnie najmocniej kojarzona jest[...]

Parzenie Yerba Mate

Jak poprawnie parzyć Yerba Mate? Czy trzeba trzymać się sztywnych zasad rytualnego parzenia? Z tego[...]

First Flush, oznaczenie jakości herbaty

First Flush to oznaczenie jakości herbaty związane z kolejnością zbiorów występujące w literowym kodzie jako[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.