Herbata bez kofeiny jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które kochają herbatę, ale chcą uniknąć nadmiernego spożycia kofeiny, która naturalnie znajduje się w liściach herbaty. Wszystkie rodzaje herbaty mogą zostać pozbawione kofeiny (czarna, zielona, oolong, czerwona, biała, żółta), ale najczęściej spotyka się bezkofeinową herbatę zieloną i czarną. Należy zauważyć, że herbata bezkofeinowa nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny. Zgodnie z prawem herbata bezkofeinowa może zawierać do 2,5% kofeiny, której znajdowała się w niej na początku.
Obecnie znane są 4 rodzaje pozbawiania herbaty kofeiny.
Chlorek metylenu a kofeina w herbacie
Pozbawianie kofeiny za pomocą chlorku metylenu to proces, w którym cząsteczki kofeiny wiążą się z cząsteczkami chlorku metylenu. Kofeinę usuwa się poprzez:
- bezpośrednie moczenie liści herbaty w chlorku metylenu,
- dodawanie do naparu z liści chlorku metylenu, a następnie zawracanie naparu do liści, aby odzyskać smak herbaty i olejki eteryczne.
Z racji, że chlorek metylenu nie jest przeznaczony do spożycia, dozwolone jest pozostawienie 5 części chlorku metylenu na 1 000 000.
Octan etylu usuwa kofeinę
Obróbka herbaty za pomocą octanu etylu jest uważana za najbardziej naturalne pozbywanie się kofeiny z herbaty, ponieważ octan etylu naturalnie występuje w liścia herbaty. Kofeinę ekstrahuje się dokładnie w taki sam sposób jak przy chlorku metylenu, ale tu rozpuszczalnikiem jest octan etylu. Niestety ostateczne usunięcie octanu etylu jest bardzo trudne i często taka bezkofeinowa herbata ma chemiczny posmak.
Najlepszy sposób na usuwanie kofeiny z herbaty
Usuwanie kofeiny za pomocą dwutlenku węgla to zasadniczo poddanie herbaty wysokiemu ciśnieniu i wysokiej temperaturze, które powodują naturalne uwolnienie gazu. Przy wysokim ciśnieniu i wysokiej temperaturze dwutlenek węgla osiąga stan nadkrytyczny i staje się rozpuszczalnikiem. Jego małe niepolarne cząsteczki przyciągają małe cząsteczki kofeiny. Dzięki temu, że cząsteczki smaku i aromatu są większe, pozostają nienaruszone i dzięki temu procesowi herbata bez kofeiny smakuje najlepiej.
Namaczane herbaty w wodzie
Ekstrakcja kofeiny wodą nie jest zbyt popularna, jeżeli chodzi o herbatę (głównie używa się jej do usuwania kofeiny z kawy). Liście herbaty są moczone w gorącej wodzie przez określony czas, następnie napar przepuszcza się przez filtr węglowy, który usuwa kofeinę. Następnie napar zawraca się do liści, żeby odzyskać smak herbaty i olejki eteryczne. Cały proces często nazywa się rozwodnieniem herbaty.
Tekst po polsku na podstawie: arborteas.com/blog/tea-term-of-the-month-how-is-tea-decaffeinated/
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak zrobić bombillę w domu, rurka do picia Yerba Mate domowym sposobem
zekacie na paczkę z bombillą a macie w domu już Yerba Mate, a może jesteście[...]
sie
Najlepszy filtr do aeropressu: jaki wybrać?
Aby uzyskać niezapomniany smak kawy, najlepszą możliwą wersję naparu, trzeba przykładać wagę do bardzo wielu[...]
lut
Parzenie herbaty wodą z lodowca za 300zł
Najważniejszą jej cechą jest fakt, że była całkowicie odizolowana od ogólnoplanetarnego obiegu wody w przyrodzie[...]
maj
Herbata w prowincji Zhejiang
Prowincja Zhejiang znajduje się na wschodnim wybrzeżu Chin nad Morzem Wschodniochińskim. Jest to jedna z[...]
sty
Tea & Coffee World Cup 2016
Po raz pierwszy w Krakowie, w dniach: 10-12 maja 2016 roku odbędą się najważniejsze światowe[...]
kwi
Czy herbata z mlekiem jest zdrowa? Jaką herbatę najlepiej pić z mlekiem?
Herbata pod względem zdrowotnym jest szczególnie ceniona za dużą zawartość katechin, czyli najmocniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów),[...]
kwi
Herbata Honeybush, parzenie, właściwości
Honeybush czyli miodokrzew to świetny sposób na przeziębienie, a w lecie przygotowany na zimno daje[...]
lut
Garbniki w herbacie. Czym są garbniki?
Garbniki , nazywane także taninami, to substancje naturalnie występujące w roślinach, należące do grupypolifenoli (zawierają[...]
maj