ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata bez kofeiny jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które kochają herbatę, ale chcą uniknąć nadmiernego spożycia kofeiny, która naturalnie znajduje się w liściach herbaty. Wszystkie rodzaje herbaty mogą zostać pozbawione kofeiny (czarna, zielona, oolong, czerwona, biała, żółta), ale najczęściej spotyka się bezkofeinową herbatę zieloną i czarną. Należy zauważyć, że herbata bezkofeinowa nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny. Zgodnie z prawem herbata bezkofeinowa może zawierać do 2,5% kofeiny, której znajdowała się w niej na początku.

Obecnie znane są 4 rodzaje pozbawiania herbaty kofeiny.

Chlorek metylenu a kofeina w herbacie

Pozbawianie kofeiny za pomocą chlorku metylenu to proces, w którym cząsteczki kofeiny wiążą się z cząsteczkami chlorku metylenu. Kofeinę usuwa się poprzez:

  • bezpośrednie moczenie liści herbaty w chlorku metylenu,
  • dodawanie do naparu z liści chlorku metylenu, a następnie zawracanie naparu do liści, aby odzyskać smak herbaty i olejki eteryczne.

Z racji, że chlorek metylenu nie jest przeznaczony do spożycia, dozwolone jest pozostawienie 5 części chlorku metylenu na 1 000 000.

Herbata bezkofeinowa. Herbata bez teiny. Dekofeinizacja herbaty - jak to się robi?
Herbata bezkofeinowa. Herbata bez teiny. Dekofeinizacja herbaty – jak to się robi?

Octan etylu usuwa kofeinę

Obróbka herbaty za pomocą octanu etylu jest uważana za najbardziej naturalne pozbywanie się kofeiny z herbaty, ponieważ octan etylu naturalnie występuje w liścia herbaty. Kofeinę ekstrahuje się dokładnie w taki sam sposób jak przy chlorku metylenu, ale tu rozpuszczalnikiem jest octan etylu. Niestety ostateczne usunięcie octanu etylu jest bardzo trudne i często taka bezkofeinowa herbata ma chemiczny posmak.

Najlepszy sposób na usuwanie kofeiny z herbaty

Usuwanie kofeiny za pomocą dwutlenku węgla to zasadniczo poddanie herbaty wysokiemu ciśnieniu i wysokiej temperaturze, które powodują naturalne uwolnienie gazu. Przy wysokim ciśnieniu i wysokiej temperaturze dwutlenek węgla osiąga stan nadkrytyczny i staje się rozpuszczalnikiem. Jego małe niepolarne cząsteczki przyciągają małe cząsteczki kofeiny. Dzięki temu, że cząsteczki smaku i aromatu są większe, pozostają nienaruszone i dzięki temu procesowi herbata bez kofeiny smakuje najlepiej.

Namaczane herbaty w wodzie

Ekstrakcja kofeiny wodą nie jest zbyt popularna, jeżeli chodzi o herbatę (głównie używa się jej do usuwania kofeiny z kawy). Liście herbaty są moczone w gorącej wodzie przez określony czas, następnie napar przepuszcza się przez filtr węglowy, który usuwa kofeinę. Następnie napar zawraca się do liści, żeby odzyskać smak herbaty i olejki eteryczne. Cały proces często nazywa się rozwodnieniem herbaty.

Herbata bezkofeinowa. Herbata bez teiny. Dekofeinizacja herbaty - jak to się robi?
Herbata bezkofeinowa. Herbata bez teiny. Dekofeinizacja herbaty – jak to się robi?

Tekst po polsku na podstawie: arborteas.com/blog/tea-term-of-the-month-how-is-tea-decaffeinated/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przegląd yerba mate: Cruz de Malta (ostrokrzew paragwajski) – opinie

Kiedy przyglądamy się liściom, nasuwa nam się na myśl słowo „elegancka”, ma równe liście i[...]

Herbata zielona Kokeicha. Herbata ala makaron

Jak wygląda parzenie herbaty Kokeicha? To kolejna zaskakująca sprawa w tej herbacie, ponieważ używamy wody[...]

Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik

Czy wiesz, że herbata zielona jest najpopularniejszą herbatą w Azji? Jest najczęściej pita wśród herbat[...]

Zbiory herbaty – kiedy?

W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma[...]

Jak wyczyścić matero z tykwy? Porady

Niezmiennie jednym z najczęściej zadawanych naszemu zespołowi pytań związanych z akcesoriami do yerba mate, jest[...]

Herbata Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud

Zawsze jesienią w końcu nadchodzi niepohamowana fala czarnej herbaty (w przypadku chińskiej delikatnie zmieniamy kolor[...]

Herbata zielona Sencha, parzenie zielonej herbaty, właściwości zielonej herbaty

Herbata zielona Sencha stanowi 80% produkcji w Japonii, jest to herbata bardzo dobra, choć powszechnie[...]

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny W Polsce pije się coraz więcej herbaty.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.