Herbata bez kofeiny jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które kochają herbatę, ale chcą uniknąć nadmiernego spożycia kofeiny, która naturalnie znajduje się w liściach herbaty. Wszystkie rodzaje herbaty mogą zostać pozbawione kofeiny (czarna, zielona, oolong, czerwona, biała, żółta), ale najczęściej spotyka się bezkofeinową herbatę zieloną i czarną. Należy zauważyć, że herbata bezkofeinowa nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny. Zgodnie z prawem herbata bezkofeinowa może zawierać do 2,5% kofeiny, której znajdowała się w niej na początku.
Obecnie znane są 4 rodzaje pozbawiania herbaty kofeiny.
Chlorek metylenu a kofeina w herbacie
Pozbawianie kofeiny za pomocą chlorku metylenu to proces, w którym cząsteczki kofeiny wiążą się z cząsteczkami chlorku metylenu. Kofeinę usuwa się poprzez:
- bezpośrednie moczenie liści herbaty w chlorku metylenu,
- dodawanie do naparu z liści chlorku metylenu, a następnie zawracanie naparu do liści, aby odzyskać smak herbaty i olejki eteryczne.
Z racji, że chlorek metylenu nie jest przeznaczony do spożycia, dozwolone jest pozostawienie 5 części chlorku metylenu na 1 000 000.
Octan etylu usuwa kofeinę
Obróbka herbaty za pomocą octanu etylu jest uważana za najbardziej naturalne pozbywanie się kofeiny z herbaty, ponieważ octan etylu naturalnie występuje w liścia herbaty. Kofeinę ekstrahuje się dokładnie w taki sam sposób jak przy chlorku metylenu, ale tu rozpuszczalnikiem jest octan etylu. Niestety ostateczne usunięcie octanu etylu jest bardzo trudne i często taka bezkofeinowa herbata ma chemiczny posmak.
Najlepszy sposób na usuwanie kofeiny z herbaty
Usuwanie kofeiny za pomocą dwutlenku węgla to zasadniczo poddanie herbaty wysokiemu ciśnieniu i wysokiej temperaturze, które powodują naturalne uwolnienie gazu. Przy wysokim ciśnieniu i wysokiej temperaturze dwutlenek węgla osiąga stan nadkrytyczny i staje się rozpuszczalnikiem. Jego małe niepolarne cząsteczki przyciągają małe cząsteczki kofeiny. Dzięki temu, że cząsteczki smaku i aromatu są większe, pozostają nienaruszone i dzięki temu procesowi herbata bez kofeiny smakuje najlepiej.
Namaczane herbaty w wodzie
Ekstrakcja kofeiny wodą nie jest zbyt popularna, jeżeli chodzi o herbatę (głównie używa się jej do usuwania kofeiny z kawy). Liście herbaty są moczone w gorącej wodzie przez określony czas, następnie napar przepuszcza się przez filtr węglowy, który usuwa kofeinę. Następnie napar zawraca się do liści, żeby odzyskać smak herbaty i olejki eteryczne. Cały proces często nazywa się rozwodnieniem herbaty.
Tekst po polsku na podstawie: arborteas.com/blog/tea-term-of-the-month-how-is-tea-decaffeinated/
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czajnik Sencor SWK-1900 z regulacją temperatury dla herbaciarzy, opinie
Dla kogo czajnik z regulacją temperatury? Dla osób pijących dużo herbat i to różnych herbat.[...]
lip
Jak długo można trzymać Yerba mate w naczyniu? Jakie robić odstępy między kolejnymi parzeniami?
Yerba Mate można parzyć kilka razy, a nawet kilkanaście razy. Ten sam susz można zalewać[...]
4 Comments
lut
Jak parzyć herbatę liściastą?
Osoby pijące herbatę liściastą na codzień mogą pomyśleć, że pytanie tego typu jest banalne, ponieważ[...]
cze
Herbata czarna Indyjski Specjał, opinie
W smaku Indyjski specjał jest przede wszystkim herbaciany, zdecydowanie na pierwszy plan wybija się lekka[...]
cze
Herbata czarna Darjeeling
Darjeeling jest herbatą czarną (choć pojawiają się głosy, że w zasadzie bliżej jej do oolongów)[...]
1 Comments
mar
Herbata zielona Jeoncha Koreańska, opinie
Liście w wygrzanym gaiwanie pięknie pachną, czuję, że mam do czynienia z wysokiej jakości zieloną[...]
kwi
Jak poprawić smak yerba mate?
My chcemy dziś zastanowić się jak wpłynąć na smak yerba matę, który nie do końca[...]
mar
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh: część 2
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh. Pu-erh czerwona herbata rodzaje przygotowanie.
kwi