Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Czarne herbaty i herbaty organiczne
O herbatach czarnych (według nazewnictwa wschodniego czerwonych) pisałam już nie raz. To właśnie do tej grupy należą herbaty takie jak Keemun (Herbata z Qimen), Lapsang Souchong czy Yunnan. Każda z nich ma swój niepowtarzalny charakter i smak. Nie inaczej jest ze Sweet Black Organic. Nazwa doskonale opisuje to, czego możemy się po niej spodziewać- Czarna słodka herbata organiczna.
Czarne herbaty charakteryzują się ciemnym kolorem liści, czasem niemal zupełnie czarnym, który jest wynikiem całkowitego utleniania oraz pomarańczowo- czerwonym kolorem naparu. Jeśli chodzi o proces produkcji, to po zbiorze liście pozostawiane są do zwiędnięcia. Takie podwiędnięte listki, zwija się i zostawia w spokoju by mogły zajść w nich procesy utleniania. Następnie się je osusza, klasyfikuje, a na końcu pakuje. Tajemnicze utlenianie możemy zaobserwować na co dzień na przykład na obranym jabłku, które brązowieje.
Herbaty czarne mogą być produkowane tak zwanymi metodami ortodoksyjnymi (tradycyjnymi) lub metodą CTC (cut, tear, curl). Sposób przetwarzania herbaty oczywiście wpływa na jej smak.
Dopis “Organic”, ostatnio tak popularny, oznacza że herbata ta pochodzi z upraw ekologicznych. Podlegają one ścisłemu rygorowi – nie powinno używać się tam żadnych chemicznych pestycydów czy nawozów. Jednym słowem wszystko powinno być jak najbardziej naturalne.
Sweet Black Organic
Liście pochodzącej z prowincji Hubei herbaty sa bardzo ciemne, praktycznie czarne, z brązowawym odcieniem. Są spore i mocno skręcone. Susz już po otwarciu torebki pachnie słodko rodzynkami albo suszoną śliwką. Po przesypaniu do ogrzanego czajniczka do zapachu dołączyło kakao.
Swój napar przygotowałam w 150 ml wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Parzyłam ją około 3 minut. Napar bardzo ładny, przejrzysty, ciemno czerwono- pomarańczowy o słodkim zapachu. W smaku znajdziemy dużo słodyczy, zostaje coś ze śliwki. Herbata jest bardzo smaczna i aromatyczna. Jest też bardzo słodka. Jeśli jesteście na etapie odstawiania cukru od herbaty, to koniecznie jej spróbujcie. Dobrze zaparzona nie wymaga nawet grama cukru.
Herbata Sweet Black Organic, to ciekawa propozycja na ostatnie zimowe chłody. Napar w ciepłych kolorach, słodki w smaku rozgrzewa i bardzo dobrze smakuje. W sam raz na doczekanie do wiosny.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak rozpoznać oryginalną Yerba mate i herbatę? Kody kreskowe a kraj pochodzenia
Jeśli zdarzy nam się jakiś herbaciany zakup w oryginalnym opakowaniu, warto sprawdzić czy japońska naprawdę[...]
1 Comments
lut
4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno
Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]
maj
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Yerba Mate
Yerba Mate na zimno czyli Terrere to napój przygotowany z Yerby, tyle że zalany lodowato[...]
kwi
Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Czym można posłodzić herbatę?
Cukier idzie w parze z herbatą niemalże od samego początku przyjaźni ludzi zachodu z chińskim[...]
2 Comments
mar
Czarna kawa czy czarna herbata?
Dziennie wypija się na całym świecie około 3 miliardy filiżanek herbaty. Jest to drugi najpopularniejszy[...]
sty
Herbata ze Szczytu Wzgórza. Chiya
Herbata ze Szczytu Wzgórza jest herbatą czarną (w nomenklaturze wschodniej czerwoną) pochodzącą z regionu Ilam,[...]
paź
Glina z Yixing. Jak powstają czajniki z glinki
Glina Yixing to wyjątkowy rodzaj gliny służący do wyrobu ceramiki, a zwłaszcza utensyliów do parzenia[...]
paź
Czym różni się parzenie herbaty po turecku a herbata z samowara?
Technik parzenia herbaty jest wiele i trudno się spierać co do tego czy są poprawne[...]
lis