ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Czarne herbaty i herbaty organiczne

O herbatach czarnych (według nazewnictwa wschodniego czerwonych) pisałam już nie raz. To właśnie do tej grupy należą herbaty takie jak Keemun (Herbata z Qimen), Lapsang Souchong czy Yunnan. Każda z nich ma swój niepowtarzalny charakter i smak. Nie inaczej jest ze Sweet Black Organic. Nazwa doskonale opisuje to, czego możemy się po niej spodziewać- Czarna słodka herbata organiczna.

Herbata czarna Sweet Black organiczna, liście suche
Herbata czarna Sweet Black organiczna, liście suche

Czarne herbaty charakteryzują się ciemnym kolorem liści, czasem niemal zupełnie czarnym, który jest wynikiem całkowitego utleniania oraz pomarańczowo- czerwonym kolorem naparu. Jeśli chodzi o proces produkcji, to po zbiorze liście pozostawiane są do zwiędnięcia. Takie podwiędnięte listki, zwija się i zostawia w spokoju by mogły zajść w nich procesy utleniania. Następnie się je osusza, klasyfikuje, a na końcu pakuje. Tajemnicze utlenianie możemy zaobserwować na co dzień na przykład na obranym jabłku, które brązowieje.

Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie
Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie

Herbaty czarne mogą być produkowane tak zwanymi metodami ortodoksyjnymi (tradycyjnymi) lub metodą CTC (cut, tear, curl). Sposób przetwarzania herbaty oczywiście wpływa na jej smak.

Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie herbaty
Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie herbaty

Dopis “Organic”, ostatnio tak popularny, oznacza że herbata ta pochodzi z upraw ekologicznych. Podlegają one ścisłemu rygorowi – nie powinno używać się tam żadnych chemicznych pestycydów czy nawozów. Jednym słowem wszystko powinno być jak najbardziej naturalne.

Herbata czarna Sweet Black organiczna, kolor naparu
Herbata czarna Sweet Black organiczna, kolor naparu

Sweet Black Organic

Liście pochodzącej z prowincji Hubei herbaty sa bardzo ciemne, praktycznie czarne, z brązowawym odcieniem. Są spore i mocno skręcone. Susz już po otwarciu torebki pachnie słodko rodzynkami albo suszoną śliwką. Po przesypaniu do ogrzanego czajniczka do zapachu dołączyło kakao.

Herbata czarna Sweet Black organiczna, napar w czarce
Herbata czarna Sweet Black organiczna, napar w czarce

Swój napar przygotowałam w 150 ml wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Parzyłam ją około 3 minut. Napar bardzo ładny, przejrzysty, ciemno czerwono- pomarańczowy o słodkim zapachu. W smaku znajdziemy dużo słodyczy, zostaje coś ze śliwki. Herbata jest bardzo smaczna i aromatyczna. Jest też bardzo słodka. Jeśli jesteście na etapie odstawiania cukru od herbaty, to koniecznie jej spróbujcie. Dobrze zaparzona nie wymaga nawet grama cukru.

Herbata czarna Sweet Black organiczna, liście po zaparzeniu
Herbata czarna Sweet Black organiczna, liście po zaparzeniu

Herbata Sweet Black Organic, to ciekawa propozycja na ostatnie zimowe chłody. Napar w ciepłych kolorach, słodki w smaku rozgrzewa i bardzo dobrze smakuje. W sam raz na doczekanie do wiosny.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski), opinie

Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym[...]

Vilcacora (Koci Pazur) wzmacnia odporność, zwalcza wirusy i grzyby, wspomaga leczenie raka

Vilcacora jest powszechnie znana w tradycyjnej medycynie peruwiańskiej. Leczy z dolegliwości trawiennych, zapalenia stawów, przez[...]

Herbata Da Hong Pao: Herbata Oolong, Česká čajovna

Herbata Da Hong Pao oryginalnie pochodzi z gór Wuyi Shan, rośnie na przełęczą Dziewięciu Smoków.[...]

Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu

Rodzaj chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych. Jest rośliną pnącą się,[...]

Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie

Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]

Owocowa herbata po Ujgursku. Herbata zielona ze świeżymi owocami

Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty. Herbata po ujgursku to świetne połączenie[...]

Herbata czarna Redmaicha. Herbaciana nowość pod lupą

Niedawno pojawiła się na rynku nowość: Redmaicha, czyli czarna herbata z Yunnanu z ryżem. Kiedy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.