Herbata w lecie
W lecie możemy pić właściwie każdą herbatę. Paradoksalnie najlepiej ugasi pragnienie gorącą herbata, a nie zimna, która daje tylko złudne wrażenie chwilowego ochłodzenia. Ciepła herbata nie zmusza naszego organizmu do pracy, tj. wyrównania temperatury zimnej herbaty do temperatury naszego ciała, a tym samym nie powoduje ubytku energetycznego.
Dobrą propozycją na lato jest zielona herbata, która naturalnie wychładza organizm a przy tym zawiera dużo przeciwutleniaczy. Możemy też skusić się na herbatki owocowe na bazie hibiskusa, które zawierają dużo witaminy C.
Herbata na jesień
Kiedy przychodzi chłodna jesień powinniśmy unikać – zwłaszcza w okresie przeziębień – herbaty zielonej, która nie rozgrzewa organizmu. Tu najlepiej sprawdzi się herbata czarna i herbatki ziołowe. Ziołowe herbatki są określane też jako funkcjonalne i często sprzedawane w aptekach. Herbata ziołowa może mieć działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Najlepiej sprawdzi się rumianek (dzięki zawartości choliny, która łagodzi kaszel), lapacho (lapachol działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie), vilcacora (podnosi odporność), czy mięta (która wychładza, ale działa antybakteryjnie).
Herbata na zimę
W zimie polecamy herbatę czarną. Ciepła czarna herbata rozgrzewa organizm i dostarcza kofeiny, która wspomaga aktywność organizmu do walki z przeziębieniami. Warto pamiętać, żeby nie pić wrzącej herbaty, która spożywana w nadmiarze może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka zachorowań na raka krtani i przełyku. W zimie warto do herbaty dodawać przyprawy, które nie tylko urozmaicają smak herbaty, ale znacząco podnoszą jej dobroczynne właściwości.
Cytryna dodana do herbaty wzbogaca herbatę o witaminę C, która jest wskazana w okresie przeziębień. Kardamon łagodzi kaszel. Anyż ma właściwości wykrztuśne. Lukrecja ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne. Napar z korzenia lukrecji świetnie nadaje się do zwalczania infekcji gardła.
Herbata na wiosnę
Na wiosnę herbatki owocowe polecane są chyba wszystkim. Nie zawierają liści herbaty, więc nie ma żadnych problemów z obecnością kofeiny. Jeśli herbata jest dobrej jakości, nie zawiera cukrów ani żadnych ulepszaczy. W zależności od owocu, z którego są przygotowywane, polecane są one jako bogate w witaminy oraz posiadające te same pozytywne właściwości co owoce. I tak na przykład herbatka z malin polecana jest przy przeziębieniach, herbatka z żurawiny przy problemach z drogami moczowymi, herbatka z róży przy awitaminozach. Owoce są zdrowe, więc siłą rzeczy i dobrej jakości napar z owoców efekt prozdrowotny również będzie posiadał.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak podrabiano herbatę? Fałszowanie herbaty, podróbki herbaty, historia
W 1818 roku popularność i zapotrzebowanie na herbatę w Anglii sięgnęły takiego poziomu, że opłacalne[...]
wrz
Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie
Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]
1 Comments
cze
Herbata biała
Herbata biała to jedna z najdroższych i najmniej przetworzonych odmian herbat. Pochodzi z rośliny Camellia[...]
mar
Herbata na wrzody żołądka. Badania
Problem choroby wrzodowej dotyczy co dziesiątego Polaka. Oczywiście nie chodzi tutaj wyłącznie o wrzody żołądka[...]
sty
Kalebasa: Yerba Mate
Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]
lip
Czarka energetycznej herbaty
Według medycyny chińskiej, każdy płyn czy pokarm posiada w sobie jakąś wartość energetyczną. Mamy jesień,[...]
paź
Temperatura parzenia herbaty a właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości?
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Università Politecnica delle Marche we Włoszech pokazało, że bez względu[...]
cze
Pierwsze parzenie herbaty. Czy Chińczycy naprawdę wylewają pierwsze parzenie?
Nie każdą herbatę budzi się przed parzeniem. Zależne jest to także od wybranej techniki. Nie[...]
kwi