Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Gdy za oknem szaro i ponuro, trochę ciepłej zieleni w czajniku lub szklance doskonale pomoże wrócić chociażby na chwilę myślami do cieplejszych pór roku. A jeśli taka zieleń jest jeszcze dodatkowo zdrowa to tylko lepiej. Dzisiaj o naparze z liści bambusa. Zapraszam!
Bambus
Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym, że łodyga zwana źdźbłem jest pusta w środku i jedynie przedzielona w międzywęźlach. Dlaczego o tym piszę? Bo bambus w swoich dość sporych rozmiarach (czasem dochodzi nawet do 20 m) jest doskonałym obiektem do obserwacji tych cech bez mikroskopu.
Rodzaj bambus zawiera ponad sto gatunków, które występują naturalnie w tropikalnych częściach Azji. Ich łodyga jest zdrewniała, dzięki czemu znajduje bardzo wiele zastosowań w budownictwie, zdobnictwie użytkowym czy przy wytwarzaniu najróżniejszych codziennych utensyliów. Herbaciarze powinni co nieco o tym wiedzieć, bo bambus także i w świecie herbaty ma swoje miejsce.
Napar z liści bambusa
Dzisiaj jednak przygotowałam napar z liści bambusa. Nie były to świeże liście, lecz przetworzone w sposób podobny do produkcji herbaty. Susz jest bardzo ładny, ciepło-zielony. Listki są podłużne i wąskie.
Napar przygotowałam najpierw w kyusu wodą o temperaturze 85 stopni i czasie 3 minut. Napar wyszedł ciepło-żółty. W smaku delikatny, ziołowy, sienny, całkiem przyjemny. Kolejne parzenie natomiast przygotowałam sobie w zwykłej szklance by móc popatrzeć spokojnie na zieloność, której o tej porze roku tak brakuje.
Właściwości naparu z liści bambusa
Jeśli przygotujemy sobie świeże liście bambusa to warto zwrócić uwagę na ich bogate zawartości błonnika i przeciwutleniaczy. Suszonym liściom bambusa przypisuje się natomiast obniżanie poziomu cukru we krwi, wspomaganie żołądka oraz wzmacnianie włosów i paznokci. Naparem bambusowym możemy też wspomagać oczyszczanie naszego organizmu. Zaleca się go także podczas bólów menstruacyjnych oraz jako okłady na trudno gojące się rany.
Co ciekawe napar bambusowy całkiem dobrze znosi wszelkie dodatki, więc możemy spokojnie dodawać do niego miód, cytrynę czy miętę i w czasie zimowej pluchy choć na chwilę poczuć zieloną wiosnę.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Zielona herbata a choroby
Zielona herbata jest ciąge poddawana wielu eksperymentom na ludziach, zwierzętach oraz w laboratoriach. Wyniki badań[...]
lut
Czy herbaty aromatyzowane są zdrowe?
Wybierać należy produkty, gdzie określono źródło aromatu. Mamy więc w składzie naturalny aromat truskawkowy i[...]
sie
Witamina K w herbacie
Osobiście polecam zacząć dzień od najprostszego koktajlu: mleko, matcha, banan i odrobina miodu. Po zmiksowaniu[...]
maj
Prawdziwa herbata po indyjsku zrobiona przez Hinduskę
Kto z nas nie zna Masala Chai? Narodowa herbata z Indii nie od dziś podbija[...]
lut
Herbata jaśminowa
Zielona herbata jaśminowa najpopularniejsza w Chinach to herbata typu Sencha. Poza aromatem jaśminu ma w[...]
cze
Herbata pu-erh – jak parzyć?
Pu-Erhy to herbaty nadające się do wielokrotnego parzenia. Poza pierwszą preinfuzją możemy przeprowadzić kilka parzeń[...]
sie
Herbaciarnia Smoczy Czajnik, Katowice
Wkrótce otworzymy dla Was lokal mogący pomieścić 20 osób w Katowicach przy ulicy Francuskiej 15.[...]
paź
Parzenie yerba mate wodą mineralną (gazowaną)
Nie ma żadnych przeciwskazań, by przygotować mate na wodzie gazowanej czy to na ciepło czy[...]
lip