Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Gdy za oknem szaro i ponuro, trochę ciepłej zieleni w czajniku lub szklance doskonale pomoże wrócić chociażby na chwilę myślami do cieplejszych pór roku. A jeśli taka zieleń jest jeszcze dodatkowo zdrowa to tylko lepiej. Dzisiaj o naparze z liści bambusa. Zapraszam!
Bambus
Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym, że łodyga zwana źdźbłem jest pusta w środku i jedynie przedzielona w międzywęźlach. Dlaczego o tym piszę? Bo bambus w swoich dość sporych rozmiarach (czasem dochodzi nawet do 20 m) jest doskonałym obiektem do obserwacji tych cech bez mikroskopu.
Rodzaj bambus zawiera ponad sto gatunków, które występują naturalnie w tropikalnych częściach Azji. Ich łodyga jest zdrewniała, dzięki czemu znajduje bardzo wiele zastosowań w budownictwie, zdobnictwie użytkowym czy przy wytwarzaniu najróżniejszych codziennych utensyliów. Herbaciarze powinni co nieco o tym wiedzieć, bo bambus także i w świecie herbaty ma swoje miejsce.
Napar z liści bambusa
Dzisiaj jednak przygotowałam napar z liści bambusa. Nie były to świeże liście, lecz przetworzone w sposób podobny do produkcji herbaty. Susz jest bardzo ładny, ciepło-zielony. Listki są podłużne i wąskie.
Napar przygotowałam najpierw w kyusu wodą o temperaturze 85 stopni i czasie 3 minut. Napar wyszedł ciepło-żółty. W smaku delikatny, ziołowy, sienny, całkiem przyjemny. Kolejne parzenie natomiast przygotowałam sobie w zwykłej szklance by móc popatrzeć spokojnie na zieloność, której o tej porze roku tak brakuje.
Właściwości naparu z liści bambusa
Jeśli przygotujemy sobie świeże liście bambusa to warto zwrócić uwagę na ich bogate zawartości błonnika i przeciwutleniaczy. Suszonym liściom bambusa przypisuje się natomiast obniżanie poziomu cukru we krwi, wspomaganie żołądka oraz wzmacnianie włosów i paznokci. Naparem bambusowym możemy też wspomagać oczyszczanie naszego organizmu. Zaleca się go także podczas bólów menstruacyjnych oraz jako okłady na trudno gojące się rany.
Co ciekawe napar bambusowy całkiem dobrze znosi wszelkie dodatki, więc możemy spokojnie dodawać do niego miód, cytrynę czy miętę i w czasie zimowej pluchy choć na chwilę poczuć zieloną wiosnę.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Skąd się wzięła seledynowa ceramika herbaciana?
Już w IX w produkowano w Chinach charakterystyczną ceramikę o dość grubych ściankach i szaro-zielonym[...]
maj
80% yerba mate na rynku niezdane do picia? Komentarz Czajnikowy.pl
Dalecy jesteśmy od bagatelizowania zagrożenia metalami ciężkimi w mate, ale uważamy, że obawy są przesadzone.[...]
2 Comments
sty
Najpopularniejsze chińskie herbaty z prowincji Anhui
Oto kilka propozycji ze słynnej prowincji Anhui, które każdy herbaciarz powinien znać. Produkcja herbaty w[...]
sie
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie
Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]
sie
Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi
Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]
mar
Matero: Yerba Mate
Matero to specjalne naczynie do picia yerba mate występujące w różnych rodzajach i kształtach. Najbardziej[...]
lip
Oznaczenie procesów jakim poddano liście
Oznaczenia jakie pojawiają się w kodzie herbaty dotyczą procesów jakimi poddano liście B Broken herbata[...]
mar
Prasowana koreańska herbata Ddok Cha
Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]
wrz