ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Anji Bai Cha to herbata legendarna. Pierwsze wzmianki o niej znajdziemy w tekście z XII wieku gdzie opisana jest szlachetna herbata, której krzewy rodzą liście białe jak jadeit. Jako, że przez lata nie udało się przypisać żadnego szczepu herbacianej rośliny do tego opisu uznano go za legendę. Tymczasem w opisanym w księdze regionie w prowincji Zhejiang słynącej z upraw bambusa odkryto przypadkowo dwa krzewy herbaciane, których młode listki były niezwykle blade. Od razu uznano, że to legendarny szczep. Rzecz miała miejsce w 1982 roku i od tego czasu rozmnożono roślinę tak, że możliwa stała się produkcja na skalę przemysłową. Z oryginalnych dwóch krzewów, które nota bene liczyły sobie ponad 300 lat przetrwał jeszcze tylko jeden.

Herbata zielona Anji Bai Cha 50g
Herbata zielona Anji Bai Cha 50g

Kiedy odbywa się zbiór herbaty?

Zbiór herbaty musi odbywać się wczesną wiosną, na początku kwietnia gdy listki są młode i białe. Taki pierwszy zbiór jest najbardziej ceniony choć herbatę można zbierać przez miesiąc. Krótki okres zbioru oraz rzadkość szczepu czynią z tej herbaty delikates osiągający dość wysokie ceny. Przyjrzyjmy się bliżej liściom Anji Bai Cha i temu dlaczego jest taka wyjątkowa.

Dlaczego liście herbaty Anji Bai Cha są nietypowe?

Okazuje się, że nietypowo białe liście krzewu zawdzięczają swą barwę niewielkiej ilości chlorofilu, jest to cecha unikalna, która zanika wraz ze wzrostem temperatury powietrza. Gdy przekroczy ona 25 st Celsjusza, liście zielenieją wytwarzając chlorofil co zmienia znacznie jej smak.

Czy jest to zatem herbata biała czy zielona?

Sama nazwa Anji Bai Cha jest już dość mylna ponieważ oznacza „biała herbata z Anji” czyli z miejsca gdzie się ją produkuje. Okazuje się, że mimo koloru listków oraz nazwy herbata ta jest zielona ponieważ to proces produkcji decyduje o rodzaju herbaty do którego się ją zalicza, a Anji Bai Cha produkowana jest jak herbata zielona.

Herbata zielona Anji Bai Cha 50g
Herbata zielona Anji Bai Cha 50g

Do produkcji tej herbaty używa się paczka i jednego listka, które nienaruszone otwierają się w czasie parzenia. Jeśli zapewnimy herbacie odpowiednio dużo miejsca możemy zobaczyć, jak listki ustawiają się pionowo w naczyniu. Napar Anji Bai Cha jest łagodny i ma roślinne nuty, wyczuć można trawę i kwiaty. Pojawia się także znany z herbat japońskich smak umami.

Działanie prozdrowotne herbaty

Jeśli chodzi o wpływ tej herbaty na nasze ciało to wspomnieć trzeba, że białawy kolor listków niesie za sobą także inne zmiany w składzie naparu. Okazuje się, że listki zawierają nie tylko mało chlorofilu ale także niewiele polifenoli oraz kofeiny. Posiadają za to dużo aminokwasów, nawet dwukrotnie więcej niż inne zielone herbaty chińskie. Co za tym idzie pojawia się nasilony smak umami oraz naturalna słodycz, a także cenione właściwości, które herbata zapewnia głównie l-teaninie czyli aminokwasowi, który jako substancja psychoaktywna bardzo dobrze pokonuje barierę krew-mózg, poprawia i stabilizuje nastrój, działa przeciwstresowo i uspokajająco. Wzmaga fale alfa w mózgu, a co za tym idzie poprawia efektywność nauki i pracy umysłowej. Działa także jako naturalny antydepresant.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zaparzyć plewy kawowe? Chaff Coffee

Picie naparu z wypalonych i zmielonych ziaren kawowca nikogo nie zaskakuje, zaparzanie cascary - skórki[...]

Test herbat z Biedronki

Przetestowaliśmy najpopularniejsze herbaty ekspresowe z Biedronki. Sprawdziliśmy herbatę: Intesitea, Herbarium, Green Hills, Feel Green, Milton,[...]

Oznaczenie herbat łamanych

Oznaczenia dotyczące herbat łamanych TGFBOP 1 Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1. Herbata drobno[...]

Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno

Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]

Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie

Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]

Matcha zielona herbata. Herbata odmładzająca z Japonii

Matcha to sproszkowana zielona herbata. Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha.[...]

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]

Jak należy trzymać filiżankę? Skąd moda na prostowanie małego palca?

Nieraz pewnie zastanawialiście się, jak należy trzymać filiżankę i skąd się wzięła moda na prostowanie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.