Assam to region Indii słynący z wyjątkowej herbaty dającej intensywny i charakterystycznie słodowy napar. Pierwsze uprawy w tym rejonie zapoczątkowała Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska w 1930 roku. Obecnie Camellia assamica jest tutaj uprawiana na powierzchni 300 tys hektarów a produkcja z tych upraw sięga 600 mln kg herbaty rocznie co stanowi ponad połowę produkcji w całych Indiach które szczycą się wynikiem 1100 mln kg rocznie.
Jak NASA pomaga w plantacji herbaty?
Trudno wyobrazić sobie, że tak intensywnie działający i znany na całym świecie region herbaciany musi zmierzyć się z problemami tak poważnymi, że zaangażować trzeba do ich rozwiązania agencję kosmiczną NASA.
A jednak. Zmiany klimatyczne jakie w ostatnim czasie dotykają północne Indie powodująca liczne susze. Niezbędne okazuje się intensywne nawadnianie zagrożonych niedoborem wody plantacji oraz rozważniejsze niż dotychczas typowanie lokalizacji na kolejne herbaciane pola.
W celu ratowania zagrożonych upraw zjednoczyli się naukowcy z wielu krajów. Instytucje badawcze oraz eksperymentalne uprawy herbaty prowadzą badania w zakresie zmiany nawozów stosowanych na plantacjach na takie, które będą odpowiedniejsze w nowych warunkach. Jak się dowiadujemy planuje się odejście od tak dużej ilości nawozów sztucznych na rzecz nawozów pozyskiwanych z obornika.
Innym problemem jaki się pojawia wraz ze spadkiem wilgotności jest rozwój insektów, które zagrażają uprawą. Okazuje się, że wraz ze zmianą klimatu znacznym zmianą podlega także długa lista owadów i innych szkodników, które czyhają na herbaciany plon. Wymaga to zmian również w zestawie środków ochrony roślin.
Ze wsparciem śpieszą także naukowcy z Wielkiej Brytanii, którzy badają zawartość węgla w glebie. Obecność tego pierwiastka wiąże się ściśle z zawartością substancji odżywczych w glebie. Prace skupiają się nie tylko na zbadaniu poziomu węgla w glebie ale również na możliwościach podniesienia go.
Również plantatorzy z Kenii, którzy sami musieli zmagać się z niedoborami wody na plantacjach wspierają Assam swym doświadczeniem dobierając właściwe rozwiązania i technologie.
Wszystkie te wysiłki miałyby jednak znacznie mniejsze szanse na przyniesienie właściwych rezultatów gdyby nie wsparcie NASA. Wprowadzono w obrębie Assamu system monitorowania wilgotności gleby. NASA korzystając ze swych kosmicznych technologii może z orbity śledzić poziom wody w glebie do głębokości 5 cm. Dzięki temu powstają szczegółowe mapy i analizy. Na podstawie tych danych możliwe jest odpowiednie planowanie systemów nawadniania, które będą mogły dostarczyć wodę w najbardziej zagrożone suszą tereny. Satelitarne mapy wilgotności pomagają także dobierać właściwe miejsca pod nowe ogrody herbaciane.
Mamy nadzieje, że połączone wysiłki naukowców z różnych części świata wsparte kosmiczną technologią pozwolą nam w przyszłości wciąż cieszyć się herbatą assamską na całym świecie.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Parzenie herbaty w termosie. Jak zrobić herbatę w termosie?
W okresie jesienno zimowym często przypominamy sobie o wielce praktycznym wynalazku jakim jest termos. Możliwość[...]
2 Comments
sty
Test herbaty McCafe z McDonald’s, opinie
Przetestowaliśmy sześć herbat z McCafe McDonald's. Pod lupę wzięliśmy: czarną herbatę Earl Grey, czarną herbatę[...]
wrz
Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym
Przeprowadzone badania na mieszkańcach prowincji Fujian w Chinach dowodzą, że długotrwałe spożycie herbaty (tj. picie[...]
lip
Poncz z herbaty. Przepis na najlepszy poncz. Świąteczne Wydanie Czajnikowy.pl
Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą,[...]
sty
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima
Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie,[...]
sie
Prowincja Sychuan: historia herbaty w Chinach
Syczuan jest prowincją w południowo-zachodnich Chinach, która uchodzi za kolebkę upraw herbacianych w całych Chinach.[...]
maj
Kanapka z herbatą. Do czego można użyć fusów z herbaty?
Najlepsze będą młode i miękkie, japońskie. Zwłaszcza wysokojakościowa herbata gyokuro oraz wiosenna shincha nadają się[...]
wrz
Herbata z prowincji Hubei (Chiny)
Prowincja Hubei znajduje się w środkowych Chinach, jej nazwa oznacza „na północ od jeziora”. Mowa[...]
paź