W dzisiejszym świecie co rusz pojawiają się nowe wynalazki, które może nie zawsze są epokowe, ale na pewno ułatwiają codzienne życie. Spójrzmy, co ostatnio pojawiło się nowego w świecie techniki związanego z naszą codzienną herbatą.
Histereza magnetyczna w nowoczesnym czajniku do herbaty i nie tylko
Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię elektryczną zarzucają im wielkie marnotrawstwo wynikające z niewłaściwej konstrukcji, która w parze z ludzkim lenistwem powoduje znaczne straty. Okazuje się, że gdy chcemy zaparzyć herbatę trudno jest nam „na oko” wlać do dzbanka tyle wody ile potrzebujemy. Co więcej często jeden kubek to ilość znajdująca się poniżej minimalnego poziomu wody zalecanego do grzania w dzbanku. Wiąże się to z tym, że zawsze grzejemy więcej wody niż potrzebujemy i energia elektryczna marnuje się.
Dwoje projektantów Nils Chudy i Jasmina Grase postanowiło zmierzyć się z tym problemem. Efektem ich pracy jest „czajnik”, który tak naprawdę nie przypomina czajnika. Miito – bo taką nosi nazwę nowy wynalazek – bazuje na indukcyjnym ogrzewaniu wody. Jest to system jaki znamy już coraz powszechniej z codziennego użycia. Problem z nim jednak taki, że aby kuchenka indukcyjna zaczęła grzać na jej płycie musi się znaleźć naczynie metalowe, czyli ferromagnetyk, który pod wpływem szybkozmiennego pola magnetycznego indukuje ciepło. Nowatorski pomysł sprawia, że możemy zagrzać wodę do odpowiedniej temperatury w dowolnym naczyniu z dowolnym płynem. Zagrzejemy więc nie tylko garnek zupy, ale także wodę na herbatę od razu w ulubionym kubku. Nowe rozwiązanie, które odróżnia Miilto od zwykłej płyty indukcyjnej jest specjalna, okrągła płytka umieszczona na pionowym uchwycie, którą zwyczajnie umieszcza się w naczyniu z płynem postawionym na indukcyjnej kuchence. Metalowa płytka pełni funkcję grzałki spoczywając na niebędącym przewodnikiem dnie użytego naczynia, na przykład kubka. Dzięki temu. Zawsze możemy zagrzać tyle wody ile potrzebujemy i do takiej temperatury jaka jest nam potrzebna.
Generator termoelektryczny
Teraz to możliwe dzięki kolejnemu wynalazkowi. Zapewne każdy słyszał o ogniwie fotowoltaicznym, które pozwala zamienić energię słoneczną w elektryczną ale może nie wszyscy spotkali się jeszcze z ogniwem termoelektrycznym. Jest to ogniwo, które działa podobnie lecz na prąd zamienia temperaturę. Dzięki jego zastosowaniu powstał herbaciany czajnik dla podróżników i włóczykijów. BioLite to czajnik przeznaczony do grzania wody, czy to w domu na kuchence gazowej czy to w plenerze na otwartym ogniu, wyjątkową jego cechą jest to, że dzięki wbudowanemu ogniwu termicznemu oraz litowo-jonowej baterii ma możliwość pozyskania bezpośrednio z temperatury ognia prądu do zasilania baterii przenośnych sprzętów. Wyjście USB pozwala nam postawić czajnik z wodą na ognisku w środku głuszy i grzejąc wodę na herbatę jednocześnie naładować baterię w telefonie czy tablecie.
Próżniowa infuzja
Nowoczesne technologie nie dotyczą tylko grzania wody oraz wykorzystania marnującej się przy tym energii. Kolejny wynalazek to coś co zmienia zupełnie dotychczasowe metody parzenia samej herbaty. Projektanci urządzenia o dźwięcznej nazwie BKON uznali, że napar z liści oraz owoców nie musi być przygotowany jedynie za pomocą gorącej wody. Zastosowano tutaj nowatorskie technologię o nazwie Rain co stanowi skrót od reverse atmospheric infusion. Rozwiązanie to dzięki wytworzeniu próżni pozwala w znacznie krótszym czasie wyciągnąć więcej esencji a co za tym idzie aromatu z herbacianych liści. Próżnia wyciąga powietrze zawarte w suchych liściach, a na to miejsce dostaje się gorąca woda co pozwala przeprowadzić znacznie skuteczniejsze parzenie. Również porównanie liści oolonga po jednym cyklu parzenia próżniowego z liśćmi zaparzonymi tradycyjnie nie pozostawia wątpliwości. Dzięki próżni liście są w pełni rozwinięte jak po trzykrotnym parzeniu tradycyjnym. Niestety aparatura BKON jest dość droga i w niewielu miejscach na świecie można napić się herbaty zaparzonej w ten sposób. Wszyscy, którzy próbowali są jednak zgodni, że napar jest intensywniejszy i dużo bardziej aromatyczny.
Będziemy na bieżąco śledzić nowinki techniczne i analizować jak nauka wspiera branżę herbacianą.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Owocowa herbata na zimę
Takie herbatki mogą być fajną alternatywą podawaną do zimowego śniadania, albo wspomóc wigilijny kompot. Mogą[...]
gru
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem
Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie[...]
kwi
Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski), opinie
Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym[...]
lut
Jak prawidłowo parzyć Yerba Mate, jak parzyć Yerba Mate
Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80*C wodą, czy to jedyne widełki w[...]
lip
Zielona herbata En Shi Yu Lu. Chińska herbata Gyokuro
Polecam spróbować En Shi Yu Lu, żeby samemu odkryć jak wiele smaków może mieć jedna[...]
sty
Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?
Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja[...]
mar
Herbata we Francji
Przeciętnego Polaka pijącego herbatkę do śniadania i kolacji czeka we Francji nieco przykra niespodzianka. Bo[...]
mar
W czym parzyć herbatę? Graty do herbaty
Na rynku dostępne są dziesiątki czajników, czarek, filiżanek, ale także bardziej zaawansowane sprzęty do parzenia,[...]
1 Comments
lut