Nie od dziś wiadomo, że w herbacie znajduje się wiele cennych dla naszego zdrowia substancji. Nie tylko mowa tutaj o najgłośniej chwalonych przeciwutleniaczach, ale również o substancjach odżywczych, a wśród nich o witaminach. Warto przyjrzeć się bliżej jednej z nich, a mianowicie witaminie K.
Czym jest witamina K?
Wyróżnia się trzy: K1, K2 i K3. Są to substancje niezbędne w naszym organizmie, które wymagają stałej, dobowej podaży dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Przede wszystkim witaminy K odpowiadają w naszym organizmie za krzepliwość krwi, ich niedobór może obniżyć szybkość gojenia się ran, a w ekstremalnych przypadkach prowadzić nawet do wewnętrznych krwotoków. Inną ważną funkcją witamin z grupy K jest mineralizowanie kości, biorą one udział w gospodarce wapnia, a ich niedobory powodować mogą osteoporozę.
Skąd czerpiemy witaminę K?
Produkują ją bakterie w naszych jelitach, ale również dostarczamy sobie jej wraz z pożywieniem. Najbogatsze w witaminę K są zielone warzywa takie jak rzepa, brokuły, kapusta, sałata czy szpinak. Nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, że witamina K występuje także w herbacie i to w ilościach porównywalnych z warzywami.
Problem z witaminami z grupy K jest jednak taki, że rozpuszczają się one w tłuszczach. Znaczne ich ilości obecne w roślinach, w tym w herbacie nie przedostają się do wody. Co za tym idzie, nie tylko bulion warzywny jest uboższy w te witaminy niż same warzywa, ale także napar herbaciany zawiera ich znacznie mniejsze stężenie niż liście herbaty. Badania wykazały, że w liściach herbaty możemy znaleźć niespełna 1,5 mikrograma witaminy K na 100 gramów suszu, natomiast w naparze tej herbaty zaledwie 0,03 mikrograma na 100 mililitrów. Są jednak zielone herbaty, w których liściach stwierdzono nawet 600 mikrogramów na 100 gramów suszu.
Czy istnieje metoda by wydobyć z herbaty więcej witaminy K?
Nie możemy przecież zaparzyć herbaty olejem by nierozpuszczalne w wodzie witaminy rozpuściły się w tłuszczu. Okazuje się, że rozwiązanie jest bardzo proste. Skoro witamina K jest w liściach należy… zjeść liście. Nie trzeba w tym celu żuć twardych i gorzkich fusów herbacianych. Wystarczy pić regularnie zieloną herbatę matcha. Jest to herbata produkowana przez zmielenie na mąkę liści herbacianych. Przygotowana tradycyjnie, po japońsku ma postać zielonej zawiesiny. Popularna jest jednak w postaci dodatku do różnego rodzaju koktajlów.
Prosty przepis na koktajl z herbatą matcha
Osobiście polecam zacząć dzień od najprostszego koktajlu: mleko, matcha, banan i odrobina miodu. Po zmiksowaniu uzyskujemy pożywny i pobudzający dzięki kofeinie napój, który dostarczy nam także witamin, które w normalnych warunkach nie znalazłyby się w naszym naparze herbacianym. Może zatem warto co jakiś czas filiżankę naparu herbacianego zastąpić herbatą matcha.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Źródła: „Vitamin K in Green Tea Leaves” Cristina M.M. Almeida, Maria E. Figueira, Faculty of Pharmacy, Laboratory of Bromatology, iMed (The Institute for Medicines and Pharmaceutical Sciences), Lisboa, Portugal; „Vitamin K Overview” University of Maryland Medical Center.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę
Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na[...]
lip
Kolory palenia kawy. Kolorymetr
Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej[...]
mar
Herbata zielona oolong Haicha, parzenie, opinie
Herbata, która zaciekawiła mnie swoją nazwą. Bo to w końcu oolong, czy herbata zielona? Taka[...]
maj
Wymowa chińskich nazw herbat. Jak poprawnie wymawiać?
Poprawna wymowa nazw chińskiej herbaty może być bardzo trudna. Jeżeli chcecie nauczyć się podstaw chińskiej[...]
lut
Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?
Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96*C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej[...]
2 Comments
lip
Herbata ziołowa na alergię: melisa, parzenie
Melisa to zioło, które znamy głównie dzięki jego właściwościom relaksacyjnym i ułatwiającym zasypianie. Wręcz przysłowiowo[...]
1 Comments
kwi
Garbniki w herbacie. Czym są garbniki?
Garbniki , nazywane także taninami, to substancje naturalnie występujące w roślinach, należące do grupypolifenoli (zawierają[...]
maj
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui – płaska herbata
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui jest jendą z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W[...]
paź