ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Cha Verde – tak nazywa się w Brazylii zieloną herbatę. Dla wielu osób może to być zaskakujące ale herbata jest uprawiana w Ameryce Południowej i mimo, że nie produkuje się tam znaczących na skalę światową ilości herbaty to jednak znajduje ona swoich miłośników. Początki upraw herbaty w Ameryce Południowej wiążą się z ludnością napływową z Europy i Azji. Plantacje założono na przełomie wieków XIX i XX i część z nich nie tylko wciąż działa ale także rozwija się.

Yerba mate z zieloną herbatą

Zielona herbata jest częstym dodatkiem do yerba mate. No może nie jest to dodatek powszechny ale jednak znaleźć można już kilka marek yerba mate, które w swojej ofercie posiadają mieszanki ziołowe yerba mate z zieloną herbatą.

Zaletą dodawania herbaty zielonej do mate jest to, że nie ryzykujemy zepsucia naparu to mieszanką. Zielona herbata podobnie jak yerba mate parzona powinna być wodą chłodniejszą. Temperatura, w jakiej parzymy mate jest zarazem właściwa dla herbaty co pozwala wydobyć z niej smak i pożądane składniki odżywcze bez ryzyka przeparzenia liści. Założyć tutaj musimy oczywiście, że na wzór Amerykanów dolewamy wody do naczynia gdy chcemy się napić, a unikamy zalania dużej ilości mieszanki i pozostawienia na dłuższy czas.

Herbata z Ameryki Południowej

Herbata uprawiana w Ameryce Południowej często jest dodawana do mate i co ciekawe, praktycznie jej nie widać w naparze. Gdybyśmy jednak zobaczyli jak wygląda herbaciany susz produkowany w tych krajach nie dziwilibyśmy się temu. Otóż jeśli herbata nie jest stylizowana na jakąś konkretną herbatę azjatycką, na przykład tak popularną Sechnę, to wygląda zupełnie tak jak yerba mate, różniąc się od niej jedynie kolorem. Listki nie są podłużne lub zwinięte jak zwykliśmy widzieć w herbacianym suszu z innych krajów, lecz są cięte w drobne kawałki o nieregularnym kształcie z dodatkiem łodyżek. Nic więc dziwnego, że herbaciane liście obrobione w ten sposób „gubią się” wśród listków mate.

Yerba mate Atakama
Yerba mate Atakama

Dlaczego czarna herbata nie jest dodawana do mate?

Dodatek herbaty innego rodzaju niż zielona nie miałby zbyt wiele sensu. Przykładowo herbata czarna zaparzana powinna być wrzątkiem. Każdy może spróbować sam zaparzyć herbatę czarną wodą w temperaturze 80-70 stopni jak mate i ocenić czy ten napar jest coś wart. Okazuje się, że taka niedoparzona herbata nie daje zbyt wiele smaku ani zbyt wiele działań dobroczynnych dla naszego ciała jakie często chcielibyśmy mieć w herbacie.

Zielona herbata dodaje mate nieco świeższego posmaku oraz dodatkowej porcji kofeiny i przeciwutleniaczy. Można z całą pewnością stwierdzić, że jest zdrowsza, bardziej pobudzająca, odmładzająca i odchudzająca jeśli ktoś właśnie takich działań szuka. Sam smak herbaty doskonale się komponuje z mate i równoważy jej specyficzny posmak.

Jak samemu przygotować mieszankę zielonej herbaty i yerba mate?

Przygotowując samodzielnie swoją mieszankę można użyć dowolnej mate i dowolnej zielonej herbaty tworząc tym samym niedostępne w sprzedaży oryginalne kompozycje jak choćby brazylijska mate z dodatkiem koreańskiej herbaty.

Herbata zielona Joongjak
Herbata zielona Joongjak

Polecamy mieszać jedną część liści herbacianych z dwiema częściami mate. Każdy jednak może tę proporcję zmienić według własnego uznania. Tak przygotowana oryginalna mieszanka doda coś nowego do codziennej yerba mate.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Chińska herbata Zi Cha, czyli fioletowa produkowana z dziko rosnących drzew

Choć większość z nas zna przede wszystkim kenijską herbatę fioletową, funkcjonującą na rynku jako Purple[...]

Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green – zielona herbata

Misty Green jest dobrą startową herbatą, na której można spokojnie eksperymentować i uczyć się prawidłowego[...]

Czy warto kupić fajkę wodną za 50 zł?

Przeglądając sieć w poszukiwaniu tanich fajek można trafić na dużą ilość małych fajek typu dynia,[...]

Lebu Cha – przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku

Potrzebne składniki na pół litra wody to łyżka czarnej herbaty dającej mocny napar, najlepiej asamskiej,[...]

Kocanka piaskowa

Napar z kocanki pachnie nieco żywicznie, w smaku zaś jest nieco przyprawowy, kojarzy się z[...]

Test herbaty Matcha: zielona herbata Moya Matcha, opinie

Przetestowaliśmy 3 produkty firmy Moya Matcha: Moya Matcha luksusowa, Moya Matcha tradycyjna, Moya Matcha codzienna.[...]

Czarna kawa czy czarna herbata?

Dziennie wypija się na całym świecie około 3 miliardy filiżanek herbaty. Jest to drugi najpopularniejszy[...]

Temperatura parzenia herbaty a właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości?

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Università Politecnica delle Marche we Włoszech pokazało, że bez względu[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.