ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kiedy na zewnątrz zimno i mroźno, najchętniej zawinęlibyśmy się w koc i siedzieli cały czas w domu. Na wietrzne, zimowe dni polecamy herbatę, która nie tylko rozgrzewa, ale i zawiera szereg właściwości, które przydadzą się nam w zimie.

Dlaczego warto pić herbatę w zimę?

1. Dobrze zaparzona herbata to napar pełny naturalnych polifenoli, które działają antyoksydacyjne. Są niezbędne do regeneracji komórek, hamowania starzenia, dobrze wpływają na serce. Herbata również jest związana z niższym ryzykiem zachorowania na Parkinsona. W zimie szczególnie nie powinniśmy zapominać o przeciwutleniaczach.

2. Herbata ma korzystny wypływ na higienę jamy ustnej. Badania pokazują, że polifenole mogą hamować namnażanie się bakterii w ustach oraz zapobiegają osadzaniu się płytki nazębnej.

5 powodów dla których warto pić herbatę w zimie
5 powodów dla których warto pić herbatę w zimie

3. Czerwona i herbata oolong pobudzają metabolizm, dlatego zdecydowanie łatwiej pijąc herbatę zachować stabilną poprawną wagę.

4. Różne herbaty mają różne właściwości i mogą być napojami funkcyjnymi. Herbaty mniej przetworzone mają dużą zawartość flawonoidów, dlatego świetnie wzmacniają odporność. Ziołowe herbaty pomagają przy przeziębieniu czy przewianiu.

5. Wysokiej jakości miód dodawany do ostudzonej herbaty zawiera witaminy i minerały, dlatego bardzo dobrze sprawdza się przy infekcjach gardła. Herbata z cytryną wzbogaca napar o witaminę C, B1 i kwas cytrynowy (pamiętajmy, żeby dodać ją dopiero po oddzieleniu liści od naparu).

Herbata czarna Ruanda FOP Rukeri organiczna
Herbata czarna Ruanda FOP Rukeri organiczna

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Assam, region w Indiach

Assam. Leżący u stóp Himalajów stan w północno-wschodnich Indiach. Region Assam słynie z uprawy herbaty[...]

Herbata skażona ołowiem: Onet straszy, my uspokajamy

W tekście na Onecie mamy najprawdopodobniej do czynienia z kompletną nieznajomością tematu, a wręcz niekompetencją[...]

Herbata zielona Pi Lo Chun, chińska herbata zielona

Zielona herbata Pi Lo Chun znana także pod nazwą Biluochun lub Bi Lo Chun zaliczana[...]

Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3

Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!

Herbata zielona z miętą. Herbata z Maroka – właściwości

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroku, lecz także w[...]

Czy można palić liście herbaty? 10 pytań i odpowiedzi dotyczących herbaty

Mówi się, że nie ma głupich pytań, są jedynie głupie odpowiedzi. Nie każdy jednak tak[...]

Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis

Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głownie z gałązek, szypułek i łodyżek liści. Zwykle[...]

Dzień terere yerba mate

Terere to zimne parzenie yerba mate. Tak można by najprościej opisać ten narodowy napój w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.