ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Pomimo tego, że w rodzinie kawowców znajdziemy ok. 130 różnych gatunków, w światowym handlu kawą liczą się tylko trzy z nich. Arabika (Coffea Arabica) zdecydowanie zdominowała rynek, stanowiąc aż 70% całości sprzedawanej kawy. Drugie miejsce należy do Robusty (Coffea Canephora), a trzecie do Liberiki (Coffea Liberica), choć udział w światowej produkcji wynosi niespełna 1%. Ze względu na znaczącą przewagę Arabiki i Robusty, to właśnie między nimi rozgrywa się walka o palmę pierwszeństwa, przyczyniając się do dyskusji między zwolennikami poszczególnych gatunków. Aby móc obiektywnie porównać obie rośliny ze sobą, potrzeba bardziej szczegółowego ich opisu:

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Kawa robusta

Coffea Canephora – Popularne określenie “Robusta” nie jest botaniczną nazwą rośliny. Jest ono żeńską formą łacińskego słowa robustus, co znaczy silny lub solidny. Nazwa odnosi się do dużej wytrzymałości gatunku na zmiany klimatu i ataki szkodników. Coffea Canephora nazywana jest również kawą kongijską, ze względu na pierwotne pochodzenie rośliny. Pomimo tego, że dla opinii publicznej została odkryta dopiero w 1897 roku, a więc setki lat po tym, jak Arabika zyskała konsumentów na całym świecie, jest uznawana za jej rodzica, gatunek dużo starszy, posiadający około 30 różnych szczepów. Ogromnym atutem Robusty jest szybki i obfity plon oraz możliwość uprawy na niskich wysokościach, co ułatwia zaangażowanie w proces uprawy mechanicznego sprzętu i obniża koszty surowca. Robusta charakteryzuje się niską kwasowością, intensywną goryczą, aromatami torfu i ziemi. Jednak najbardziej cenioną cechą nie jest smak, lecz duże stężenie kofeiny, w niektórych przypadkach sięgające nawet 2,7%. Drzewka posiadają płytki system ukorzenienia. Mogą osiągnąć wysokość nawet 10 metrów, ale zwykle kontroluje się ich rozmiary dla ułatwienia zbiorów. Obecnie największym producentem Robusty jest Wietnam.

Kawa arabika

Coffea Arabica – Gatunek, który zdominował uprawy na całym świecie, jako pierwszy rozprzestrzenił się z Afryki na inne kontynenty. Posiada około 60 szczepów, różniących się przystosowaniem do warunków i właściwościami smakowymi. Odmiana rośnie na dużych wysokościach powyżej 700 m. n.p.m i jest bardziej wymagająca w uprawie niż Robusta. Jest rośliną podatną na choroby i ataki insektów. Charakteryzuje się wyższą kwasowością i niską goryczą, szeroką gamą aromatów kwiatowych i owocowych oraz mniejszą zawartością kofeiny – ok. 1,5%. Drzewka wymagają wysoko zmineralizowanej gleby o niskim pH. Zapuszczają korzenie na kilka metrów w głąb ziemi.

Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?
Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?

Robusta powszechnie traktowana jest jako kawa gorszej jakości ze względu na gorzki smak i dużą ilość nieprzyjemnych aromatów. Zaświadczyć o tym może też fakt, iż mimo łatwiejszej i tańszej uprawy, większych plonów, niższej ceny surowca, jej światowa produkcja stanowi zaledwie 28% rynku. Ten gatunek kawy rzadko można spotkać w sklepach w czystej postaci – częściej przyjmuje rolę „wypełniacza” w mieszankach z Arabiką, mając za zadanie obniżyć cenę gotowego produktu. Odwrotną tendencję możemy zauważyć w kawach rozpuszczalnych, gdzie stosuje się głównie Robustę ze względu na intensywny smak i wysoką zawartość kofeiny. Pozycja Arabiki na rynku wydaje się niezachwiana. Pomimo tego, że jest droga w uprawie, rośnie wysoko w górach, jest podatna na choroby, a z jednego drzewka uzyskuje się zaledwie pół kilograma zielonego ziarna rocznie, cały ten wysiłek rekompensuje chwila spędzona przy filiżance aromatycznego naparu.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata owocowa Truskawki w Czekoladzie, opinie

Truskawki w Czekoladzie to nie herbata, a napar owocowy na bazie hibiskusa. Nie ma w[...]

Herbata na ból brzucha

Wśród licznych prozdrowotnych właściwości herbaty nie dopuszczamy się przesady, szukając także remedium na ból brzucha. Zauważmy,[...]

Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą

Wielu z nas jednak nie ma pojęcia, że to tej grupie etnicznej zawdzięczamy wigilijny kompot.[...]

Herbata biała, jak poprawnie parzyć białą herbatę, właściwości (2/2)

Napar białej herbaty nie jest biały, ale jest zdecydowanie jaśniejsza niż zielona herbata. Białą herbatę[...]

Filiżanka herbaty ma tyle przeciwutleniaczy co 5 lampek wina lub 9 dużych jabłek

Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które - jak potwierdzają naukowcy - przyczyniają się do dobrego[...]

Herbata koreańska. Zielona herbata z Korei, produkcja, zbiory, parzenie

Efektem tych licznych przygód jakie w Korei przeżyła herbata jest dzisiejszy jej smak. Jest to[...]

Czym różni się herbata English Breakfast od Irish Breakfast i English Afternoon?

Herbata czarna English Breakfast (angielska śniadaniowa) daje mocny napar o pełnym body. Pierwotnie w jej[...]

Herbata śródziemnomorska

Herbata Śródziemnomorska jako najatrakcyjniejszy składnik podaje listki oliwki (Olea europaea). Jak to? Herbata z oliwką?[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.