ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Joanna (Liu Mulan Blog)

Herbata Bai Hao Yin Zhen

Herbata: Bai Hao Yin Zhen
Pochodzenie: Fuding, Fujian, Chiny.
Zbiór: Wiosna 2013
Sprzedawca: Five Star Tea.

Degustowana przeze mnie herbata biała jest najwyższej jakości. Kupiłam ją w nieistniejącym już sklepie Five Star Tea. Mowa o Bai Hao Yin Zhen, która składa się w całości ze świeżych pączków z krzewu herbacianego. Herbata ta zbierana jest późnym rankiem, następnie zerwane pączki są układane w koszu i pozostawione na słońcu do zwiędnięcia. W ten sposób suszą się w niskiej temperaturze co pozwala na zachowanie między innymi tych pięknych włosków widocznych na liściach. Dodatkowo tak przetworzona herbata zawiera dużo przeciwutleniaczy.

Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Parzenie herbaty Bai Hao Yin Zhen

Liście przed parzeniem pachną obłędnie, trochę orzechowo. Do zaparzenia użyłam wody o temperaturze 75 stopni C, 3 gramy na 100 ml gaiwan.

Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Pierwsze parzenie trwało 2 minuty. Napar był koloru słomkowo-żółtego, aromat był delikatnie kwiatowy. Smak bardzo gładki, można powiedzieć, że lekko kremowy o przyjemnej słodkiej owocowej nucie.

Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Drugie parzenie było 3 minutowe. Napar był tego samego koloru co poprzednio, aromat tak samo. Smak jednak się rozwinął. Zdecydowanie bardziej wyczuwalna była owocowa nuta która pozostawiała na języku świetny posmak. Był to trochę smak liczi, trochę ananasa. Jednak nie był on na pierwszym planie a bardziej z tyłu taki typowy „aftertaste” .

Kolejne parzenie trwało 5 minut i utrzymało smak na tym samym poziomie.  Niektórzy twierdzą, że tą herbatę można parzyć wiele razy, ja jednak do tej pory zawsze kończyłam na 3. Może przy zmodyfikowanej temperaturze i czasie parzenia można wyciągnąć z niej więcej? Kto wie.

Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Wygląd liści po parzeniu to prawdziwa bajka. Piękne całe, lśniące pąki. To taka przysłowiowa wisienka na torcie, żebyśmy nie zapomnieli jak wspaniała była herbata, którą właśnie wypiliśmy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Świeża herbata z prowincji Darjeeling. Herbata Darjeeling

Ogrody w Darjeeling zostały założone przez Anglików w czasach kolonialnych. Wielki wpływ na ich powstanie[...]

Herbata zielona Lu An Gua Pian

Pierwsze wzmianki o tej herbacie pochodzą ze słynnej Księgi Herbaty autorstwa Lu Yu. Pochodzi ona[...]

Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie

Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]

Herbata na każdą porę roku

W lecie możemy pić właściwie każdą herbatę. Paradoksalnie najlepiej ugasi pragnienie gorącą herbata, a nie[...]

Natsume

Natsume. Naczynie do przechowywania herbaty matcha w czasie japońskiego rytuału picia herbaty. Najczęściej wykonana jest[...]

Dobre miejsce na herbatę

Kto zaraził Rafała herbatą, jak trafił do herbaciarni, śmieszne historie z herbatą w tle, czyli[...]

Matcha Zielona Herbata na Zimno z Lodem, przepis na herbatę Matcha

Przepis na Matchę na zimno z shakera. Do przygotowania potrzebujemy: Matchę, szklankę, shaker, lód, sitko,[...]

Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne

Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.