Każdy kto myśli, że Japonia to kraj herbaty zielonej… będzie miał rację. Nie da się zaprzeczyć, że jest to dominujący kolor herbaty zarówno w produkcji, eksporcie jak i spożyciu miejscowym i guście Japończyków. Nie oznacza to jednak, że nie produkuje się w Japonii herbaty czarnej. Jej historia nie była łatwa i zaczyna się stosunkowo późno. Jej charakter także ewoluował nim pokazała światu swe prawdziwe oblicze.
Czarna herbata japońska i początki benifuki
Powodem, dla którego Japończycy zajęli się produkcją herbaty czarnej był popyt na nią w tak zwanym świecie zachodu. Rozpoczęto więc próby stworzenia japońskiej herbaty czarnej na sprzedaż za granicę. Efekt nie był zadowalający i herbata czarna nie znalazła swoich nabywców toteż postanowiono rozwinąć wiedzę na jej temat oraz pozyskać inne rośliny do produkcji. Jedno i drugie udało się zdobyć w Chinach i Indiach. Japończycy bogatsi o nowe doświadczenia rozpoczęli produkcję herbaty czarnej, która tym razem sprzedała się na zachód. Był to początek XX wieku. Produkcja rozwijała się coraz bardziej lecz w latach siedemdziesiątych załamała się do tego stopnia, że uprawy niemal porzucono. Miało to miejsce po ustaniu embarga importowego nałożonego na Japonię po drugiej wojnie światowej. Otwarty rynek sprawił, że na wyspy napłynęła czarna herbata z innych krajów zaś miejscowi producenci nie poradzili sobie z konkurencją.
Dopiero lata dziewięćdziesiąte ubiegłego wieku sprawiły, że produkcja odżyła na nowo. Stało się to za sprawą zarejestrowania nowego kultywaru herbacianego, który przeznaczony był do produkcji herbaty czarnej właśnie. Mowa tutaj o słynnym benifuki, który został stworzony przez skrzyżowanie kultywaru benihomare z sadzonkami z indyjskich plantacji w Darjeeling. Warto wspomnieć, że benihomare był już starym kultywarem, wynalezionym właśnie do produkcji herbaty czarnej. Gdy wprowadzony został rejestr kultywarów herbacianych to właśnie on został na niego wpisany pod numerem pierwszym. Kolejną ciekawostką jest fakt, że benihomare był odmianą asamską herbaty, co po skrzyżowaniu go z herbatą z Darjeeling, która to pochodzi oryginalnie z Chin uzyskujemy benifuki będący hybrydą podstawowych odmian herbaty chińskiej i asamskiej.
Jak smakuje czarna herbata japońska?
Obecnie producenci czarnej herbaty japońskiej nie starają się już naśladować aromatu herbat z Indii czy Chin. Produkują ją w sposób dojrzały i dopasowany do warunków klimatycznych przy użyciu odpowiednich technik i kultywarów. Japońska herbata czarna jest dziś produktem dopracowanym i mającym swój własny charakter. Jest zdecydowanie słodsza i delikatniejsza niż herbaty z centralnej i południowej Azji. Ma roślinne nuty i doskonale wpisuje się w gust Japończyków. Choć jej produkcja nie jest wielka, ponieważ stanowi około 2% całej wyprodukowanej herbaty, to zyskuje sobie coraz więcej miłośników oraz coraz więcej osób podejmuje się jej produkcji.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Jane Pettigrew – World of Tea, Tony Gebely – Tea a user’s Guide, myjapanesegreentea.com
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud
Zawsze jesienią w końcu nadchodzi niepohamowana fala czarnej herbaty (w przypadku chińskiej delikatnie zmieniamy kolor[...]
paź
Pierwsza Filiżanka Herbaty w Polsce
Historia herbaty w Polsce związana jest ściśle z postacią Ludwiki Marii Gonzagi, królowej Polski. W[...]
paź
Herbata w Polsce. Historia herbaty w Europie
Jak wygląda typowa herbata po polsku? Trudno na to pytanie odpowiedzieć. Jedni chcieliby widzieć ją[...]
maj
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim
Power baton to słodka przekąska, która ma nas postawić na nogi i dodać nam energii.[...]
sie
Kopi luwak
Nazwa kopi luwak odnosi się do łaskuna, którego miejscowe ludy zwykły nazywać luwakiem. Natomiast słowo[...]
lut
Herbata w Rosji
Picie herbaty to ceremonia tradycyjna i święta dla każdego rosyjskiego domu. Parzy się herbatę czarną,[...]
mar
Taiping Houkui. Herbata zielona Tai Ping Houkui o wielkich liściach
Taiping Houkui to jedna z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W Chinach jest znana od[...]
wrz
Herbata czarna Darjeeling
Darjeeling jest herbatą czarną (choć pojawiają się głosy, że w zasadzie bliżej jej do oolongów)[...]
1 Comments
mar