ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Pu-erh pochodzi z prowincji Yunnan w Chinach, oryginalnie z miasta Pu-erh, które użyczyło jej nazwy. Produkowana jest z miejscowej wielkolistnej odmiany herbaty znanej z indyjskiego Assamu. Te dwa warunki muszą zostać spełnione, aby herbata nosiła nazwę Pu-erh. Herbata czerwona (w Chinach czarna lub ciemna, oryginalnie hei cha) pochodząca spoza prowincji Yunnan nie może być nazywana Pu-erhem, choć bywa trudna do odróżnienia.

Historia czerwonej herbaty Pu-Erh

Geneza herbaty czerwonej wiąże się z handlem Chin z Tybetem (gdzie herbata nie rośnie). Dla zachowania odpowiedniej jakości herbaty zaczęto ją prasować w różnokształtne tabliczki, ciastka i bloki, aby liście nie kruszyły się, a sama herbata zajmowała jak najmniej miejsca. Wilgotny klimat Yunnanu obfituje w różnorodne szczepy mikroorganizmów w postaci drożdży, grzybów i bakterii, które osadzają się na liściach herbaty w czasie jej wzrostu oraz procesów przeróbczych. Te mikroorganizmy aktywują się z czasem i zaczynają proces fermentacji liści. Skutek tego jest taki, że po wielu latach zielona herbata zaczynała być słodsza, mniej cierpka i ciemniejsza.

Herbata czerwona pu-erh 100g w ozdobnym pudełku
Herbata czerwona pu-erh 100g w ozdobnym pudełku

Okazało się, że smak ten spodobał się Tybetańczykom i celowo odkładali sprasowane herbaty, by proces ten mógł zajść. Nowy rodzaj herbaty szybko podbił serca Chińczyków i jej sprzedaż zaczęła wzrastać nie tylko w Tybecie, ale także w Hongkongu i w całych Chinach. Sytuacja ta zmusiła Chińczyków do opracowania techniki celowego postarzania herbaty za pomocą wyizolowanych szczepów mikroorganizmów. Herbata usypywana w wielkie pryzmy była – po zaszczepieniu zarodników grzybów i drożdży – podgrzewana i zraszana wodą, żeby stworzyć odpowiednie warunki do rozwoju mikroorganizmów. Efekt tego procesu przypominał herbatę leżakującą wiele lat, lecz osiągnięty został w czasie kilku miesięcy.

Herbata czerwona pu-erh beeng cha organic raw 100g organiczna
Herbata czerwona pu-erh beeng cha organic raw 100g organiczna

Herbata surowa czy gotowana: Sheng czy Shu?

Tutaj pojawia się podział na herbaty surowe, czyli Sheng i gotowane czyli Shu. Herbata pu-erh sheng jest w naturalny sposób przekształcana w skutek spontanicznej fermentacji w dojrzałe Pu- Erhy. Herbata pu-erh Shu to celowo postarzana herbata i stanowi większość produkcji. Jest ona tańsza w produkcji i powszechnie dostępna. Aby herbata surowa nadawała się do picia powinna przejść proces leżakowania trwający około 4-5 lat. Herbata gotowana powinna leżakować, by wytracić ziemisty aromat stosu fermentacyjnego.

Herbata czerwona pu-erh beeng cha shu 100g
Herbata czerwona pu-erh beeng cha shu 100g

Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser przeprowadza indywidualnie. Wielu znawców gromadzi ciastka surowego Pu-erha w specjalnych piwnicach (niczym wina) i pozostawiają swoją kolekcję, aby dojrzewała.

Różnice pomiędzy herbatami pu-erh sheng i shu

Wygląd

  • Herbata Pu-erh surowa sheng: Liście oliwkowo-zielone z obecnymi pączkami przy wysokojakościowych odmianach. Z wiekiem liście stają się ciemniejsze, pojawia się więcej odcieni żółtych i brązowych. Herbaty surowe w postaci ciastek są twarde i zbite, trudne do rozłamywania.

  • Herbata Pu-erh gotowana shu: Liście ciemne, brązowe, miedziane, złociste dzięki obecności pączków przy jakościowych odmianach. Z wiekiem liście ciemnieją niemal do koloru czarnego. Dominujący kolor przypomina czekoladę. Ciastka z wiekiem robią się luźniejsze, najstarsze można kruszyć w palcach.

Proces produkcji

  • Herbata Pu-erh surowa sheng: Zebrane liście pozostawia się do zwiędnięcia. Następnie – na wzór herbat zielonych – podpraża się na wokach (lub w specjalnej maszynie przemysłowej), aby zdezaktywować enzymy utleniające żeby – w wielkim uproszczeniu – herbata pozostała zielona. Po wysuszeniu herbata może być przechowywana w postaci sypanej lub poddana parowaniu dla uelastycznienia liści i zostać sprasowana w różnokształtne ciastka. Ostatni proces produkcji to leżakowanie, które odbywa się w kontrolowanych warunkach wilgotności i temperatury.

  • Herbata Pu-erh gotowana shu: Liście są zbierane, więdną i przechodzą proces dezaktywacji enzymatycznej, zupełnie jak w przypadku surowego Pu-Erha. Następny etap to postarzanie, gdzie herbata usypana w duże pryzmy jest opryskiwana wodą z dodatkiem zarodników mikroorganizmów. Zapewniona jest odpowiednia temperatura, wilgotność, cyrkulacja powietrza oraz regularne przewracanie pryzmy dla zachowania równomiernej temperatury oraz jednolitości procesu. Gdy herbata osiągnie odpowiedni stopień fermentacji jest suszona i leżakuje dla wytracenia aromatu fermentacji. Potem podobnie, jak surowa może być prasowana lub sprzedana w postaci sypanej.

Herbata czerwona pu-erh beeng cha shu 100g
Herbata czerwona pu-erh beeng cha shu 100g

Aromat i wygląd naparu

  • Herbata Pu-erh surowa sheng: Jasny, żółty, piwny. Aromaty świeże, roślinne, ziołowe, podobne do zielonej herbaty, nieco ostre i pikantne, ściągające z obecną goryczą.

  • Herbata Pu-erh gotowana shu: Ciemny od czerwonawego, przez brązowy po czarny jak kawa. Aromat drzewny, ziemisty, czasem grzybowy, czekoladowy, karmelowy, przywodzący na myśl suszone owoce. Pojawić może się mech i torf z zapachu. Brak goryczy, wyraźna oleista słodycz.

Właściwości zdrowotne

  • Herbata Pu-erh surowa sheng: Duża zawartość polifenoli oraz kofeiny. Działa przeciwnowotworowo i antyoksydacyjnie, tonizuje, pobudza, oczyszcza i nawadnia. Nieco wychładza. Popularnie pija się go w lecie dla orzeźwienia. Poprawia trawienie, może działać nieco drażniąco na układ pokarmowy.

  • Herbata Pu-erh gotowana shu: Herbata gotowana posiada szersze i silniejsze właściwości niż surowa. Obniża ciśnienie krwi, działa osłonowo na żołądek, wzmacnia i odżywia układ pokarmowy, reguluje poziom cholesterolu, przyśpiesza metabolizm tłuszczu, oczyszcza z toksyn, wykazuje silne działanie probiotyczne dzięki dużej obecności drobnoustrojów. Nie wychładza. Zwiększa odporność.

Komu polecamy?

  • Herbata Pu-erh surowa sheng: Według Chińskiej medycyny ludowej jest to herbata dla osób młodych i posiadających zbyt dużo ciepła. Dobra do picia w lecie, ale nie tylko. Polecana da osób aktywnych, szukających pobudzenia.

  • Herbata Pu-erh gotowana shu: Chińska medycyna zaleca tę herbatę osobom starszym oraz mającym problemy z układem pokarmowym. Dobra do posiłków. Odpowiednia dla osób chcących schudnąć – jako wsparcie diety.

Komu odradzamy?

  • Herbata Pu-erh surowa sheng: Osobom w czasie choroby, zwłaszcza przeziębienia i gorączki. Osobom o wrażliwym układzie pokarmowym i żołądku. Osobom z problemami z zaśnięciem. Kobietom w ciąży oraz karmiącym.

  • Herbata Pu-erh gotowana shu: Osobom z chorobami układu pokarmowego oraz krążenia wymagającego interwencji lekarza. Kobietom w ciąży oraz karmiącym. Osobom o zaburzonej gospodarce elektrolitowej.

Herbata czerwona pu-erh Black 2012 357g
Herbata czerwona pu-erh Black 2014 357g

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Rosamonte

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Rosamonte. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate zaparzonych 500ml[...]

Herbata w Chinach

Nie bez kozery Chiny najbardziej kojarzą nam się z herbatą. Jeśli wierzyć legendom, herbata ma[...]

Kawa Peaberry – co musisz wiedzieć

Peaberry, PB, ziarno perłowe czy caracol - wszystkie te nazwy odnoszą się do specyficznej, okrągłej[...]

Herbata: Gdzie kupić, jak przechowywać, ile razy można parzyć

Gdzie kupować herbatę, w czym przechowywać herbatę, ile razy można parzyć herbatę. W nowym cyklu[...]

5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle

Shake ciasteczkowy na ciepło to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować[...]

Jak wybrać dobrą czerwoną herbatę pu-erh?

Przede wszystkim nie możemy na herbacie widzieć pleśni, nierównomiernych przebarwień i plam, nie powinna też[...]

Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno

Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]

Herbata Dong Ding Oolong: recenzja, test, opinie

Załatwiamy sprawę w pierwszym zdaniu - to jest naprawdę uroczy oolong. Spędziłem już kilka wieczorów[...]

2 komentarzy do “Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.