ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym jest preinfuzja, jak ją prawidłowo wykonać, kiedy warto stosować, a kiedy nie?

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Czym jest preinfuzja?

Preinfuzja to wstępne namoczenie zmielonej kawy na chwilę przed dodaniem właściwej, większej ilości wody. Tak jak budzenie herbaty – stosowane przez herbaciarzy w celu otworzenia liści, ma spowodować wniknięcie wody w strukturę drobinek ziarna, które w wyniku kontaktu z wodą pęcznieją, ułatwiając wypłukiwanie rozpuszczalnych substancji. Ten proces ma również za zadanie uwolnienie z kawy dwutlenku węgla, który jest wynikiem procesu wypalania ziaren i utrzymuje się w nich przez kilka tygodni.

Jak wykonać preinfuzję?

Preinfuzja stanowi jedynie niewielką część całej ilości wody planowanej do zaparzenia (najczęściej 1/5). Głównym zadaniem baristy, w pierwszej fazie parzenia kawy, jest zadbanie o równe rozpoczęcie ekstrakcji, tj. aby wszystkie drobiny w jednym momencie uzyskały kontakt z rozpuszczalnikiem, jakim jest gorąca woda. W tym celu dobrze jest przyspieszyć ten proces poprzez zamieszanie kawy łyżką. Warto pozostawić zmoczone drobinki na ok. 30 sekund, w czasie których zaobserwujemy rozrost i pęcznienie kawy w wyniku eskalacji dwutlenku węgla, zwane bloomingiem. Po tym czasie możemy przystąpić do właściwego zaparzenia.

Kawa Kafar Honduras 250g
Kawa Kafar Honduras 250g

Kiedy stosować preinfuzję?

W zależności od używanej metody, stosowanie preinfuzji może być konieczne lub opcjonalne. Różnica polega na zróżnicowanym sposobie parzenia kawy w zależności od akcesoriów. Wszystkie metody oparte o perkolację (np. metody przelewowe, ciśnieniowe) wymagają stosowania preinfuzji. Gdy woda przelewa się swobodnie przez kawę, nie możemy sobie pozwolić na to, żeby w pierwszej fazie zmielone ziarno nie było gotowe do ekstrakcji substancji rozpuszczalnych. Inaczej jest w przypadku infuzji (np. Aeropress, cupping, french press), gdy woda i kawa utrzymują stały kontakt przez cały czas parzenia. W tym przypadku samo zalanie kawy właściwą porcją wody przyjmuje rolę preinfuzji i nie będzie konieczne zastosowanie wstępnego zaparzenia.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Najlepsza herbata na katar. Herbata zatkany nos

Kiedy mamy katar lub zatkany nos, polecamy naturalną i zdrową herbatę na bazie herbaty zielonej[...]

Herbata Dilmah Zielona Herbata z Kwiatami Jaśminu, opinie

Jeśli lubicie herbatę jaśminową to nie będziecie zawiedzeni, jeśli jednak chcielibyście się przekonać do tego[...]

Jak hodować czajnik, na czym polega hodowanie czajnika

Jak hodować czajnik, na czym polega hodowanie czajnika?

2 Comments

Kostki lodu z zieloną herbatą Matcha

Herbaciane kostki lodu można przygotować na wiele sposobów. Polecamy zrobić je z zielonej herbaty Matcha.[...]

Kava kava: jak przygotować, działanie, efekty, skutki uboczne, aktualny stan prawny

Napar z pieprzu metystynowego uspokaja, powoduje delikatną senność, ułatwia zasypianie. Pozwala także zachować jasność umysłu oraz[...]

7 Comments

3 akcesoria do parzenia herbaty, które warto mieć

W parzeniu herbaty, oprócz tradycyjnych czajników i czarek, mogą przydać się zdobycze techniki. Polecam osobiście[...]

Chasen

Czym jest chasen? Chasen to bambusowy pędzel służący do przygotowywania herbaty matcha. Wykonany jest z[...]

Yerba Mate FD Fede Rico opinie

FD to paragwajska grupa zrzeszająca producentów rolnych w tym yerba mate. Obecna jest na rynku[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.