Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym jest preinfuzja, jak ją prawidłowo wykonać, kiedy warto stosować, a kiedy nie?
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Czym jest preinfuzja?
Preinfuzja to wstępne namoczenie zmielonej kawy na chwilę przed dodaniem właściwej, większej ilości wody. Tak jak budzenie herbaty – stosowane przez herbaciarzy w celu otworzenia liści, ma spowodować wniknięcie wody w strukturę drobinek ziarna, które w wyniku kontaktu z wodą pęcznieją, ułatwiając wypłukiwanie rozpuszczalnych substancji. Ten proces ma również za zadanie uwolnienie z kawy dwutlenku węgla, który jest wynikiem procesu wypalania ziaren i utrzymuje się w nich przez kilka tygodni.
Jak wykonać preinfuzję?
Preinfuzja stanowi jedynie niewielką część całej ilości wody planowanej do zaparzenia (najczęściej 1/5). Głównym zadaniem baristy, w pierwszej fazie parzenia kawy, jest zadbanie o równe rozpoczęcie ekstrakcji, tj. aby wszystkie drobiny w jednym momencie uzyskały kontakt z rozpuszczalnikiem, jakim jest gorąca woda. W tym celu dobrze jest przyspieszyć ten proces poprzez zamieszanie kawy łyżką. Warto pozostawić zmoczone drobinki na ok. 30 sekund, w czasie których zaobserwujemy rozrost i pęcznienie kawy w wyniku eskalacji dwutlenku węgla, zwane bloomingiem. Po tym czasie możemy przystąpić do właściwego zaparzenia.
Kiedy stosować preinfuzję?
W zależności od używanej metody, stosowanie preinfuzji może być konieczne lub opcjonalne. Różnica polega na zróżnicowanym sposobie parzenia kawy w zależności od akcesoriów. Wszystkie metody oparte o perkolację (np. metody przelewowe, ciśnieniowe) wymagają stosowania preinfuzji. Gdy woda przelewa się swobodnie przez kawę, nie możemy sobie pozwolić na to, żeby w pierwszej fazie zmielone ziarno nie było gotowe do ekstrakcji substancji rozpuszczalnych. Inaczej jest w przypadku infuzji (np. Aeropress, cupping, french press), gdy woda i kawa utrzymują stały kontakt przez cały czas parzenia. W tym przypadku samo zalanie kawy właściwą porcją wody przyjmuje rolę preinfuzji i nie będzie konieczne zastosowanie wstępnego zaparzenia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
92 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata sprzed Światła, Herbata sprzed Czystej Jasności, Herbata sprzed Ognia
Herbaty zebrane przed 4-5 kwietnia (w zależności od roku: 105 dzień po przesileniu zimowym) są[...]
lip
Herbata z samowara, herbata po rosyjsku, samowar. W samowarze po rosyjsku
Przygotowanie herbaty w samowarze jest charakterystyczne głównie dla ludów rosyjskich i irańskich. Sam samowar to[...]
lip
Na co wpływa terroir w kawie?
Terroir jest czynnikiem, który decyduje o tym, że ta sama roślina uprawiana w podobnych warunkach,[...]
kwi
Jaka herbata najbardziej pobudza
Często mówimy o herbacie mocnej lub słabej. Co jednak powinniśmy rozumieć przez „moc” naparu herbacianego?[...]
wrz
Kultywary japońskich herbat
Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze[...]
cze
Owocowa herbata na zimę
Takie herbatki mogą być fajną alternatywą podawaną do zimowego śniadania, albo wspomóc wigilijny kompot. Mogą[...]
gru
Herbata żółta. Czar żółtej herbaty
W Polsce Żółte herbaty są najmniej znane, dlaczego? Głównie tłumaczy się to ich wysoką ceną,[...]
paź
Jak poprawić smak yerba mate?
My chcemy dziś zastanowić się jak wpłynąć na smak yerba matę, który nie do końca[...]
mar