ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym jest preinfuzja, jak ją prawidłowo wykonać, kiedy warto stosować, a kiedy nie?

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Czym jest preinfuzja?

Preinfuzja to wstępne namoczenie zmielonej kawy na chwilę przed dodaniem właściwej, większej ilości wody. Tak jak budzenie herbaty – stosowane przez herbaciarzy w celu otworzenia liści, ma spowodować wniknięcie wody w strukturę drobinek ziarna, które w wyniku kontaktu z wodą pęcznieją, ułatwiając wypłukiwanie rozpuszczalnych substancji. Ten proces ma również za zadanie uwolnienie z kawy dwutlenku węgla, który jest wynikiem procesu wypalania ziaren i utrzymuje się w nich przez kilka tygodni.

Jak wykonać preinfuzję?

Preinfuzja stanowi jedynie niewielką część całej ilości wody planowanej do zaparzenia (najczęściej 1/5). Głównym zadaniem baristy, w pierwszej fazie parzenia kawy, jest zadbanie o równe rozpoczęcie ekstrakcji, tj. aby wszystkie drobiny w jednym momencie uzyskały kontakt z rozpuszczalnikiem, jakim jest gorąca woda. W tym celu dobrze jest przyspieszyć ten proces poprzez zamieszanie kawy łyżką. Warto pozostawić zmoczone drobinki na ok. 30 sekund, w czasie których zaobserwujemy rozrost i pęcznienie kawy w wyniku eskalacji dwutlenku węgla, zwane bloomingiem. Po tym czasie możemy przystąpić do właściwego zaparzenia.

Kawa Kafar Honduras 250g
Kawa Kafar Honduras 250g

Kiedy stosować preinfuzję?

W zależności od używanej metody, stosowanie preinfuzji może być konieczne lub opcjonalne. Różnica polega na zróżnicowanym sposobie parzenia kawy w zależności od akcesoriów. Wszystkie metody oparte o perkolację (np. metody przelewowe, ciśnieniowe) wymagają stosowania preinfuzji. Gdy woda przelewa się swobodnie przez kawę, nie możemy sobie pozwolić na to, żeby w pierwszej fazie zmielone ziarno nie było gotowe do ekstrakcji substancji rozpuszczalnych. Inaczej jest w przypadku infuzji (np. Aeropress, cupping, french press), gdy woda i kawa utrzymują stały kontakt przez cały czas parzenia. W tym przypadku samo zalanie kawy właściwą porcją wody przyjmuje rolę preinfuzji i nie będzie konieczne zastosowanie wstępnego zaparzenia.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Pył w yerba mate. Jak pozbyć się pyłu? Co zrobić z pyłem

Yerba mate bez pyłu jest dla dzieci i dla gringos - czyli przyjezdnych białych. Tak[...]

Tauron Nowa Muzyka: Czajnikowy serwował herbatę!

23 i 24 sierpnia ekipa Czajnikowy.pl dostarczała ciepłą herbatę dla zmarzniętych uczestników Festiwalu Tauron Nowa[...]

Czy można palić liście herbaty? 10 pytań i odpowiedzi dotyczących herbaty

Mówi się, że nie ma głupich pytań, są jedynie głupie odpowiedzi. Nie każdy jednak tak[...]

Big Active: biała herbata z płatkami róży, opinie

W pięknym podróżniczym pudełku od Bioactive'a, oklejonym całą masą informacji o sposobach parzenia, pochodzeniu i[...]

100 właściwości yerba mate, ostrokrzewu paragwajskiego

1. Zawarta w niej kofeina pobudza cały organizm. 2. Nie powoduje rozdrażnienia tak jak kofeina[...]

2 Comments

Co to Yerba Mate

Herbata Yerba Mate, zielona herbata Yerba Mate? Czym jest Yerba Mate? Yerba Mate to roślina[...]

Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty

Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]

Ile czasu między kolejnymi parzeniami herbaty?

Herbatę parzy się wielokrotnie. Chodzi oczywiście o wielokrotne zaparzenie tej samej porcji liści. Informacja taka[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.