ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wiele herbat wysokiej jakości szczyci się w swym składzie pączkami liści herbacianych pokrytymi białym puszkiem. Nazwa białej herbaty pochodzi właśnie od tego srebrzystego puszku. Pokryte nim są najmłodsze listki oraz sam liściowy pączek. Nie należy tego pączka mylić z pączkiem kwiatowym, z którego rozwinie się kwiatostan herbacianego krzewu. Są to nierozwinięte liście, które wyrastają w kształcie cygara, z którego to „odwijają” się kolejne liście. Grubość pączka określa też zbiór, ponieważ zbiera się same pączki skoro tylko się pojawią, są one wtedy grubsze niż te, które zrywa się po rozwinięciu pierwszego liścia.

Włochate pączki są bardzo cenione przez herbaciarzy, bo cechują się wyjątkowym aromatem i słodkim smakiem. Mają także więcej kofeiny, której roślina używa do obrony przed insektami oraz więcej polifenoli, które są związane ze wzrostem liścia (a które zatracają się, gdy ten jest już duży i dojrzały).

Herbata biała Yunnan Wild Tea Buds Ya Bao
Herbata biała Yunnan Wild Tea Buds Ya Bao

Puchate pączki stały się cechą rozpoznawczą dla wielu jakościowych herbat. Poszukujemy tych srebrzystych kiełków w herbacie białej i zielonej. W czarnej i w Pu-Erh dzięki obróbce zauważamy je jako złocisto-pomarańczowe.

Po co roślinie herbaty włoski i jaki mają wpływ na smak?

Są to tak zwane trichomy. Występują na różnych roślinach, czasem obecne są w czasie całego życia liścia, czasem, jak w herbacie, są zrzucane, gdy liść podrośnie. Mają różne funkcje i budowę. W przypadku herbaty pełnią przede wszystkim rolę ochronną. Małe pączki herbaciane są szczególnie wrażliwe na owady oraz zbyt mocne promieniowanie słoneczne, między innymi dlatego, że skórka liścia jest jeszcze miękka, cienka i nie może zapewnić odpowiedniej ochrony.

Herbata czarna Yunnan Imperial organiczna
Herbata czarna Yunnan Imperial organiczna

Włoski ograniczają dostęp owadów do samego liścia. Zwyczajnie trudniej jest przedostać się owadom przez warstwę futerka, które w dodatku odstraszająco pachnie. Okazuje się, że olejki lotne odpowiadające za wspaniały i pożądany przez nas aromat herbaty, dla owadów są nieprzyjemne i jednym z ich zadań jest odstraszenie szkodników. Rola włosków jest tutaj duża, ponieważ to na nich gromadzi się olejek lotny i pachnie. Dla owadów to zła wiadomość, dla koneserów herbaty dobra. Więcej olejków uwięzionych w herbacianym puchu to więcej aromatu w naparze!

Herbata białą Yin Zhen
Herbata białą Yin Zhen

Inną ważną rolą trichomów jest ocienianie młodych listków. Blokują one zbyt intensywnie promieniowanie słoneczne, które nie dociera do samego liścia. Skutkiem tego jest więcej aminokwasów w pączku oraz mniej polifenoli obecnych w starszych liściach, odpowiadających za gorzki smak.

Niepozorne włoski na pączkach odpowiadają zatem za nuty umami w naparze, jego słodycz i bogactwo aromatów.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Chasen

Czym jest chasen? Chasen to bambusowy pędzel służący do przygotowywania herbaty matcha. Wykonany jest z[...]

Herbata Ceylon

Ceylon OP Dimbula Uduwela to smaczna i świeża herbata pita samodzielnie, czy z dodatkiem mleka[...]

Zaparzacz do herbaty Youfubei idealny do biura, opinie

Youfubei wygląda z daleka jak french press, ale składa się z dwóch części, które sprawiają,[...]

1 Comments

Test herbaty ze Starbucksa (Teavana)

Na Wasze życzenie sprawdziliśmy jak smakują herbaty z kawiarni Starbucks Coffee (Teavana). Czy herbata w[...]

Herbata biała, Biała Piwonia czyli Bai Mudan (Pai Mu Tan, Pai Mutan)

Nazwa Bai Mudan (Pai Mu Tan/ Pai Mutan/ Baimudan/ White Peony) oznacza białą piwonię. Dlaczego[...]

Patyki, liście i pył w yerba mate – test smaku poszczególnych frakcji

Po co w yerba mate łodyżki? Przywykliśmy do obecności łodyżek w suszu yerba mate do[...]

Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu

Rodzaj chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych. Jest rośliną pnącą się,[...]

Parzenie herbaty z technicznego punktu widzenia, parzenie herbaty technicznie

Większość herbaty produkowanej na świecie jest po prostu jednym z towarów, a więc jest przedmiotem[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.