ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wiele herbat wysokiej jakości szczyci się w swym składzie pączkami liści herbacianych pokrytymi białym puszkiem. Nazwa białej herbaty pochodzi właśnie od tego srebrzystego puszku. Pokryte nim są najmłodsze listki oraz sam liściowy pączek. Nie należy tego pączka mylić z pączkiem kwiatowym, z którego rozwinie się kwiatostan herbacianego krzewu. Są to nierozwinięte liście, które wyrastają w kształcie cygara, z którego to „odwijają” się kolejne liście. Grubość pączka określa też zbiór, ponieważ zbiera się same pączki skoro tylko się pojawią, są one wtedy grubsze niż te, które zrywa się po rozwinięciu pierwszego liścia.

Włochate pączki są bardzo cenione przez herbaciarzy, bo cechują się wyjątkowym aromatem i słodkim smakiem. Mają także więcej kofeiny, której roślina używa do obrony przed insektami oraz więcej polifenoli, które są związane ze wzrostem liścia (a które zatracają się, gdy ten jest już duży i dojrzały).

Herbata biała Yunnan Wild Tea Buds Ya Bao
Herbata biała Yunnan Wild Tea Buds Ya Bao

Puchate pączki stały się cechą rozpoznawczą dla wielu jakościowych herbat. Poszukujemy tych srebrzystych kiełków w herbacie białej i zielonej. W czarnej i w Pu-Erh dzięki obróbce zauważamy je jako złocisto-pomarańczowe.

Po co roślinie herbaty włoski i jaki mają wpływ na smak?

Są to tak zwane trichomy. Występują na różnych roślinach, czasem obecne są w czasie całego życia liścia, czasem, jak w herbacie, są zrzucane, gdy liść podrośnie. Mają różne funkcje i budowę. W przypadku herbaty pełnią przede wszystkim rolę ochronną. Małe pączki herbaciane są szczególnie wrażliwe na owady oraz zbyt mocne promieniowanie słoneczne, między innymi dlatego, że skórka liścia jest jeszcze miękka, cienka i nie może zapewnić odpowiedniej ochrony.

Herbata czarna Yunnan Imperial organiczna
Herbata czarna Yunnan Imperial organiczna

Włoski ograniczają dostęp owadów do samego liścia. Zwyczajnie trudniej jest przedostać się owadom przez warstwę futerka, które w dodatku odstraszająco pachnie. Okazuje się, że olejki lotne odpowiadające za wspaniały i pożądany przez nas aromat herbaty, dla owadów są nieprzyjemne i jednym z ich zadań jest odstraszenie szkodników. Rola włosków jest tutaj duża, ponieważ to na nich gromadzi się olejek lotny i pachnie. Dla owadów to zła wiadomość, dla koneserów herbaty dobra. Więcej olejków uwięzionych w herbacianym puchu to więcej aromatu w naparze!

Herbata białą Yin Zhen
Herbata białą Yin Zhen

Inną ważną rolą trichomów jest ocienianie młodych listków. Blokują one zbyt intensywnie promieniowanie słoneczne, które nie dociera do samego liścia. Skutkiem tego jest więcej aminokwasów w pączku oraz mniej polifenoli obecnych w starszych liściach, odpowiadających za gorzki smak.

Niepozorne włoski na pączkach odpowiadają zatem za nuty umami w naparze, jego słodycz i bogactwo aromatów.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czym jest herbata? Herbata – co to?

Herbata to znany na całym świecie napój, najczęściej napar, przygotowany z rożnych części (liści i[...]

Jaką herbatę piją Polacy? Rynek herbaty w Polsce. Wyniki badania

Respondenci ankiety to przeważnie osoby młode, w większości posiadające jakąś wiedzę na temat herbaty, którą[...]

Eisai

Eisai to japoński mnich buddyjski żyjący w XII wieku (1141-1215), który dwukrotnie podróżował do Chin[...]

Herbata żółta. Czar żółtej herbaty

W Polsce Żółte herbaty są najmniej znane, dlaczego? Głównie tłumaczy się to ich wysoką ceną,[...]

Parzenie zielonej herbaty Bancha. Japońska herbata opinie

Bancha to jedna z niezacienianych herbat japońskich. Produkuje się ją ze starszych liści niż pozostałe[...]

Jak poprawić smak yerba mate?

My chcemy dziś zastanowić się jak wpłynąć na smak yerba matę, który nie do końca[...]

London Fog, przepis na herbatę London Fog

Herbatę London Fog przygotowuje się na bazie Earl Grey'a, syropu waniliowego i mleka. Należy zaparzyć[...]

1 Comments

Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]

2 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.