ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Krzewy herbaciane dla swojego prawidłowego rozwoju wymagają konkretnych warunków klimatycznych. Okazuje się, że najwyższej jakości herbatę produkuje się jedynie w regionach odznaczających się najbardziej sprzyjającymi warunkami. Herbata dojrzewająca w gorszych warunkach daje mniejsze plony, również zbiory można przeprowadzać rzadziej.

Klimat a herbata

Najbardziej optymalny klimat do uprawy herbaty jest gorący i wilgotny, gleba zaś powinna być żyzna o odpowiednio kwaśnym odczynie i łatwo przepuszczalna. Krzewy herbaciane nie lubią stojącej wody.

Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty
Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty

Opady deszczu a herbata

Jako optymalne opady uśrednione dla różnych odmian herbacianego krzewu uważa się wielkości między 1100 a 1300 mm na metr kwadratowy. W Polsce dla porównania mamy około 600 mm.

Temperatura a herbata

Temperatura wpływa przede wszystkim na wzrost herbaty poprzez wspomaganie fotosyntezy. Przy niższych temperaturach roślina samoistnie wchodzi w stan spoczynku, w którym nie wykazuje praktycznie żadnego wzrostu. Podobnie temperatura zbyt wysoka powoduje wzmożoną wymianę wody i przy jej niedostatku występuje zwolnienie wzrostu. W zależności od odmiany herbaty mogą mieć różną granicę tolerancji temperatury. Te szczepy, które są uprawiane w krajach wykazujących największą roczną produkcję wchodzą w stan spoczynku przy temperaturach około 12 st. C natomiast górną granicą temperatury jest około 32 st. C. No i znów nasz kraj dla przykładu. Średnio mamy w Polsce 8 st. C w lecie około 18 st. C a w zimie średnio -3 stopnie. Jak widać koncepcja uprawy herbaty na śląskiej hałdzie wymagała by jeszcze ogrzewanej szklarni.

Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty
Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty

Geografia a herbata

Długość dnia jest również niezwykle ważna dla prawidłowej wegetacji rośliny herbacianej. Okazuje się, że herbata wchodzi w stan spoczynku gdy dzień skraca się poniżej 11 godzin. Oznacza to, że im dalej od równika tym bardziej zmniejsza się długość okresu wegetatywnego krzewów herbacianych. Granicą sezonowości herbaty jest średnio 18 st. Szerokości geograficznej południowej i północnej. Jest to oczywiście zależne od regionu i innych warunków. Można jednak uśredniając przyjąć, że herbata uprawiana bliżej równika niż 18 st. Nie posiada okresów spoczynku i można prowadzić zbiory przez cały rok (na mapie kolor czerwony). Można przyjąć, że 38 równoleżnik północny i południowy będące zarazem granicami strefy o klimacie subtropikalnym wyznaczają granice w obrębie, których w ogóle możliwa jest otwarta uprawa herbaty.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata na jesień

Wśród korzennych przypraw dobrze sprawdzi się anyż i kardamon, choć nie wszyscy decydują się na[...]

Nie oszczędzaj na herbacie. Tania herbata ekspresowa zawiera niebezpiecznie dużo fluoru

Fluor jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów, ale spożywanie go więcej niż 4 mg[...]

Słodycz w kawie. Jak słodka potrafi być kawa?

Bez wątpienia w trzeciofalowym podejściu do kawy języczkiem uwagi jest kwasowość, która w wielu przypadkach[...]

Dlaczego herbata się pieni, mętnieje i ma kożuch?

Często widzimy w naszej filiżance czy kubku, że z herbatą dzieją się różne zaskakujące nas[...]

Yerba mate sin palo

Yerba mate sin palo to oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy yerba mate nie[...]

Herbata w Turcji

Turcja w kwestii aromatycznych napojów niemal automatycznie kojarzy się z kawą. Parzona „po turecku”, gęsta[...]

Japonia okiem herbacianego turysty (część 2)

Jadąc do Japonii, trzeba przygotować się na kilka rzeczy. Herbata nie jest widoczna, prędzej trafimy[...]

Garbniki w herbacie. Czym są garbniki?

Garbniki , nazywane także taninami, to substancje naturalnie występujące w roślinach, należące do grupypolifenoli (zawierają[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.