Herbata jest coraz popularniejsza w kuchni, ponieważ coraz więcej osób spogląda na nią szerzej niż tylko na napar. Herbata jest ziołem i chociaż nie mamy zwykle dostępu do świeżych liści to możemy z powodzeniem traktować ją jako aromatyczny dodatek do naszych potraw na wzór innych ziół.
Wiele książek kucharskich wymienia w niektórych przepisach jako składnik liście lub napar różnych herbat. Zainteresowani są nią również mistrzowie kuchni, tworząc wyszukane połączenia smakowe. Spośród wielu ciekawych przepisów na przygotowywanie potraw z herbatą, do których z pewnością wrócimy – ponieważ temat jest niezwykle rozległy – zainteresował mnie szczególnie przepis na herbaciane masło.
Przepis na masło ziołowe
Przygotowywanie ziołowych maseł nie jest niczym nowym. Samo masło nie jest nowym wynalazkiem. Nawet trudno określić kiedy człowiek nauczył się pozyskiwać tłuszcz z mleka. Fakt jest taki, że od starożytności do czasów dzisiejszych masło jest ważnym elementem diety.
Produkcja maseł ziołowych jest szalenie prosta i nie trzeba kupować już gotowych, ponieważ stosunkowo szybko i bezproblemowo można przygotować sobie je w domu.
- Masło pozostawić w pokojowej temperaturze, by zmiękło.
- Następnie użyć blendera, aby wymieszać je dokładnie ze świeżymy, posiekanymi ziołami. Popularne są szczypiorek, pietruszka, koperek, bazylia i czosnek, choć dodać do masła możemy czego dusza zapragnie. W tym i herbaty.
Herbaciane masło – czy to dobre połączenie?
Smakowo herbata pasuje do masła, czego dowodzi długa ich przyjaźń w historii herbaty. Wystarczy wspomnieć o słynnej tybetańskiej herbacie z masłem. Tłuszcz świetnie absorbuje różnego rodzaju aromaty toteż z łatwością można aromatyzować oliwy oraz masła.
Jak zrobić masło herbaciane?
Są dwie metody, na ciepło i na zimno. Na ciepło oczywiście musimy masło roztopić i pomieszać z herbatą, lecz nie podgrzewać go na tyle mocno, by wytrąciły się białka z mleka. W ten sposób robi się masło klarowane. Na zimno zaś postępujemy jak z masłem ziołowym. Zwyczajnie blendujemy je z herbatą.
Aby użyć herbaty do aromatyzowania masła musimy ją drobno zmielić w moździerzu. Używamy do tego herbaty czarnej lub zielonej, choć ogranicza nas tutaj jedynie nasza wyobraźnia oraz to, do czego zamierzamy naszego masła użyć.
Podstawowy przepis wyglądałby następująco.
- Zmielić w moździerzu łyżkę czarnej herbaty ze szczyptą soli.
- Kostkę masła roztopić w garnku.
- Dodać herbatę i mieszać ostrożnie podgrzewając aż wyraźnie wyczuwalny będzie zapach herbaty.
- Przykryć i pozostawić do wystudzenia.
- Plastyczne masło przełożyć na folię spożywczą i uformować w gruby wałek, schłodzić w lodówce.
Jeśli preferujemy metodę zimną, wystarczy zmieloną herbatę z solą dodać do masła i zblendować, po czym schłodzić uformowawszy w wałek. Masło takie nadaje się do gotowania jak i do kanapek. Serdecznie polecam.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Hot Tea Cooking with Camellia Sinensis – Sazane Catty
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata na prezent. Co wybrać?
Jeśli mamy do czynienia z kimś, kto pija herbaty aromatyzowane i uda nam się ustalić[...]
lip
Lapacho: Przepis na herbatę Inków, jak parzyć herbatę Lapacho
Jest to kora drzewa Lapacho i nazywana jest także herbatą Inków. Wywodzi się z medycyny[...]
1 Comments
mar
SWAG SHOW Silesia Katowice 2014
12 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Swag Show Silesia w Szybie Wilson (Katowice). Dla naszych[...]
kwi
Oznaczenie gatunków herbat o całych liściach
Oznaczenie gatunków herbat Mając podstawową wiedzę o literowych oznaczeniach możemy przejść do kombinacji liter oznaczających[...]
mar
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim
Power baton to słodka przekąska, która ma nas postawić na nogi i dodać nam energii.[...]
sie
Herbata z masłem – właściwości
Herbata z masłem jest zdrowa i warto polecać jej picie. Nie tylko dostarcza nam ważnych[...]
sie
Biała wędzona herbata Pai mu tan Lapsang Fuding, parzenie
O Lapsang Souchung pewnie większość z nas słyszała lub nawet jej próbowała. To dość specyficzna[...]
lis
Herbata na wrzody żołądka. Badania
Problem choroby wrzodowej dotyczy co dziesiątego Polaka. Oczywiście nie chodzi tutaj wyłącznie o wrzody żołądka[...]
sty