ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Wiosną wszyscy herbaciarze oczekują na pierwsze herbaty z Darjeeling. Jednak jak już wspominałam, herbata darjeeling to cała dość spora grupa, a “First Flushe” to tylko jej część. Dlatego zanim dotrą do nas najświeższe tegoroczne darjeelingi zapraszam na herbatę ze zbioru jesiennego – Darjeeling FTGFOP1 Bannockburn.

Herbata Darjeeling FTGFOP1 Bannockburn susz po parzeniu
Herbata Darjeeling FTGFOP1 Bannockburn susz po parzeniu

Co to za herbata?

Pochodzi ona z Indii, z regionu Darjeeling, z ogrodu Bannockburn. Jej klasa opisana jest jako FTGFOP1 czyli Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe o najwyższej jakości. Możemy się w niej więc spodziewać długich poskręcanych liści i sporej ilości “tipsów”. Herbata którą dzisiaj przedstawiam pochodzi z czwartego, jesiennego zbioru.

Ogród Bannockburn

Nazwa tego ogrodu herbacianego wcale nie brzmi “z indyjska”. Jest tak za sprawą jego założycieli – Szkotów, którzy to na pamiątkę zwycięstwa Szkotów nad królem Edwardem II w 1314 roku, nazwali ogród właśnie od miejsca sławetnej bitwy- Bannockburn. Możemy teraz jedynie domyślać się, czy wzgórza Darjeeling przywiodły Szkotom na myśl wzgórza ich ojczyzny skoro wybrali właśnie tą nazwę. Tak czy inaczej, Bannockburn jest jednym z pierwszych ogrodów herbacianych w Darjeeling, bo został założony już w 1850 roku.

Darjeeling Bannockburn pierwsze parzenie
Darjeeling Bannockburn pierwsze parzenie

Obecnie ogród znajduje się pod zarządem Chamong Group. Z 300 ha ogrodu pod uprawą znajduje się około 143 ha. Oprócz krzewów herbacianych w okolicy znajdziemy też fabrykę herbaty, miejscowość w której mieszkają pracownicy ogrodu, las oraz górską rzekę. Na terenie Bannockburn pracuje około 500 osób. Średnio wytwarza się tam około 75 000 kilogramów herbaty w tym herbaty czarne, zielone oraz białe.

O herbacie z Bannockburn mówi się, że jest ulubionym darjeelingiem Brytyjczyków. W 2003 wygrał on nawet Great Taste Gold Award.

Herbata Darjeeling Bannockburn susz
Herbata Darjeeling Bannockburn susz

Parzenie Darjeeling FTGFOP1 Bannockburn

Parzenie przygotowałam według zaleceń: 3 g herbaty na 120 ml wody w temperaturze 95 stopni Celsjusza. Czas to 2 minuty. Parzenie takie jednak niezbyt przypadło mi do gustu. Według mnie herbata zgorzkniała bardzo szybko. Spróbowałam ponownie jednak z 1,5 g herbaty i czasem 1 minuty. Taki napar bardziej mi smakował. Przygotowałam jeszcze dwa parzenia, z których to ostatnie było najsmaczniejsze. Wszystkie esencjonalne i o pięknym kolorze, jednak to trzecie oprócz słodyczy i smaku suszonych owoców pokazało też swoją bardziej kwiatową stronę.

Dajreeling FTGFOP1 Bannockburn okazał się smaczną herbatą, różniącą się od tych najświeższych First Flushowych. Warto poświęcić mu chwilę uwagi i przygotować we własnym czajniku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czy herbaty aromatyzowane są zdrowe?

Wybierać należy produkty, gdzie określono źródło aromatu. Mamy więc w składzie naturalny aromat truskawkowy i[...]

Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie

Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]

Herbata we Francji

Przeciętnego Polaka pijącego herbatkę do śniadania i kolacji czeka we Francji nieco przykra niespodzianka. Bo[...]

Kiedy herbata pobudza? Jak parzyć herbatę, żeby miała najwięcej kofeiny?

Kofeina to powód dla którego człowiek zainteresował się herbatą w ogóle. Jest to substancja pobudzająca[...]

Herbata zielona Lu An Gua Pian

Pierwsze wzmianki o tej herbacie pochodzą ze słynnej Księgi Herbaty autorstwa Lu Yu. Pochodzi ona[...]

Ile można pić herbaty dziennie

Ile można wypić herbaty w ciągu dnia? Najczęściej określa się ilość około 3-4 filiżanek dziennie za[...]

Herbata w sporcie. Dlaczego warto zaparzyć Rooibosa i Yerba mate do bidonu?

Kiedy potrzebujemy orzeźwienia, pobudzenia, nawodnienia i witamin, świetnie sprawdzi się herbata. Rooibos, yerba mate, a[...]

Terere: właściwości i przepis na zimną yerba mate

Tereré to popularny w Paragwaju sposób picia mate polegający na zalewaniu jej lodowatą wodą. Istnieje[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.