Napar z kwiatów hibiskusa jest dobrze nam znany choć zwykle jako główny składnik herbatek owocowych. Jego popularność wiąże się z apetycznym, czerwonym kolorem naparu oraz kwaśnym, dobrze komponującym się z owocami smakiem. Poza tymi cechami wiele osób wybiera go dla celów zdrowotnych, także w czystej postaci bez dodatków.
Na co może dobrze wpływać hibiskus? Właściwości herbaty z hibiskusa
- Jego kwaśny smak przede wszystkim kojarzy się z witaminami. Zawiera witaminę C ale także B oraz magnez, potas i wapń.
- Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, w tym antocyjany, z których słynie fioletowa herbata Purple Tea. Występują one w wielu owocach i warzywach o ciemnoczerwonym lub fioletowym kolorze.
- Bogata lista przeciwutleniaczy zawartych w hibiskusie obniża stres oksydacyjny wiążąc wolne rodniki w ciele. Odpowiadają one za liczne choroby, uszkadzają komórki i wpływają na złe samopoczucie. Nie możemy gromadzić w ciele przeciwutleniaczy, dlatego ważna jest dieta bogata w ich źródła.
- Pomaga redukować masę ciała i obniża poziom złego cholesterolu. Według niektórych badań nawet skuteczniej niż napary różnych herbat.
- Hibiskus wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Szczególnie skuteczny jest przy zaburzeniach flory bakteryjnej jelit zapobiegając biegunce.
- Działa dobrze na wątrobę. Badania wykazały, że hibiskus zmniejsza uszkodzenia wątroby oraz ogranicza jej stłuszczanie.
- Obniża ciśnienie krwi, a tym samym zapobiega wielu chorobom układu krążenia.
Jak przygotować herbatę z hibiskusa?
Przede wszystkim należy wybrać produkt dobrej jakości. Aby zmaksymalizować zawartość prozdrowotnych składników w naparze należy kwiat hibiskusa zaparzyć mocno używając wrzątku i parząc conajmniej pięć minut. Można go nawet gotować. W krajach gdzie napar z hibiskusa jest popularny jako napój codzienny zwykło się go obficie słodzić z uwagi na kwaśno-cierpki smak przywodzący na myśl aronię lub świeżą żurawinę. Często podaje się go zmrożony z lodem i świeżymi owocami lub sokiem. W niektórych kulturach kojarzy się ze świętami. Tam przygotowuje się go z dodatkiem korzennych przypraw, z którymi także świetnie się komponuje.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie
Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją[...]
wrz
Yerba mate tostada
Yerba Mate: Tostada. Oznaczenie yerba mate dla yerby palonej. Cechuje się ona ciemnym, brązowym lub[...]
Czym różni się kofeina od teiny
Odpowiedź na pytanie czym różni się kofeina od teiny jest bardzo prosta: teina pochodzi z[...]
cze
Czy można pić herbatę podczas karmienia piersią?
Do mleka matki przedostaje się nie więcej niż 1% spożytej kofeiny. Niestety niektóre źródła mówią[...]
kwi
Pekoe, oznaczenie jakości herbaty
Pekoe to herbata z liści nieco krótszych i grubszych. Jest to oznaczenie jakości herbaty pojawiające[...]
Królewskie herbaty
Kultura herbaciana w Wielkiej Brytanii jest bardzo znana i stanowi element samoidentyfikacji Brytyjczyków. Choć Brytyjczycy[...]
maj
Przegląd yerba mate: Playadito (ostrokrzew paragwajski), opinie
Smak i aromat yerba mate z kooperatywy Liebig dla wielu osób pozostawia sporo do życzenia.[...]
sie
Co ma wpływ na smak kawy? Porady
Jak często zdarza się słyszeć, że kawa którą lubimy pić po jakimś czasie popsuła się,[...]
paź