ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Napar z kwiatów hibiskusa jest dobrze nam znany choć zwykle jako główny składnik herbatek owocowych. Jego popularność wiąże się z apetycznym, czerwonym kolorem naparu oraz kwaśnym, dobrze komponującym się z owocami smakiem. Poza tymi cechami wiele osób wybiera go dla celów zdrowotnych, także w czystej postaci bez dodatków.

Na co może dobrze wpływać hibiskus? Właściwości herbaty z hibiskusa

  • Jego kwaśny smak przede wszystkim kojarzy się z witaminami. Zawiera witaminę C ale także B oraz magnez, potas i wapń.
  • Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, w tym antocyjany, z których słynie fioletowa herbata Purple Tea. Występują one w wielu owocach i warzywach o ciemnoczerwonym lub fioletowym kolorze.
  • Bogata lista przeciwutleniaczy zawartych w hibiskusie obniża stres oksydacyjny wiążąc wolne rodniki w ciele. Odpowiadają one za liczne choroby, uszkadzają komórki i wpływają na złe samopoczucie. Nie możemy gromadzić w ciele przeciwutleniaczy, dlatego ważna jest dieta bogata w ich źródła.
  • Pomaga redukować masę ciała i obniża poziom złego cholesterolu. Według niektórych badań nawet skuteczniej niż napary różnych herbat.
  • Hibiskus wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Szczególnie skuteczny jest przy zaburzeniach flory bakteryjnej jelit zapobiegając biegunce.
  • Działa dobrze na wątrobę. Badania wykazały, że hibiskus zmniejsza uszkodzenia wątroby oraz ogranicza jej stłuszczanie.
  • Obniża ciśnienie krwi, a tym samym zapobiega wielu chorobom układu krążenia.
Herbata ziołowa Hibiskus Karkade 50g
Herbata ziołowa Hibiskus Karkade 50g

Jak przygotować herbatę z hibiskusa?

Przede wszystkim należy wybrać produkt dobrej jakości. Aby zmaksymalizować zawartość prozdrowotnych składników w naparze należy kwiat hibiskusa zaparzyć mocno używając wrzątku i parząc conajmniej pięć minut. Można go nawet gotować. W krajach gdzie napar z hibiskusa jest popularny jako napój codzienny zwykło się go obficie słodzić z uwagi na kwaśno-cierpki smak przywodzący na myśl aronię lub świeżą żurawinę. Często podaje się go zmrożony z lodem i świeżymi owocami lub sokiem. W niektórych kulturach kojarzy się ze świętami. Tam przygotowuje się go z dodatkiem korzennych przypraw, z którymi także świetnie się komponuje.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona Hojicha

Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]

Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie

Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje[...]

1 Comments

Anhui, prowincja w Chinach

Anhui to prowincja we wschodnich Chinach w dorzeczu Jangcy i Huang He. Ważne miejsce uprawy[...]

Kanapka z herbatą. Do czego można użyć fusów z herbaty?

Najlepsze będą młode i miękkie, japońskie. Zwłaszcza wysokojakościowa herbata gyokuro oraz wiosenna shincha nadają się[...]

Dilmah Pure Green recenzja, opinie

Miałem nadzieję, że kto jak kto ale Dilmah wypuszcza raczej przyzwoite herbaty, a czasami udaje[...]

Zielona herbata z cytryną – czy warto ją dodawać?

Dodanie cytryny do samego naparu bez fusów jest całkowicie bezpieczne. Bezpieczne i jak się okazuje[...]

Rooibos tea: teina, historia

Rooibos mylnie bywa nazywany herbatą lub herbatą czerwoną, ponieważ z rośliną herbacianą nie jest spokrewniony,[...]

Herbata kukicha, bocha, czy karigane

Herbata produkowana z samych patyczków to coś niecodziennego. Wielu herbacianych entuzjastów widząc ją po raz[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.