ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Napar z kwiatów hibiskusa jest dobrze nam znany choć zwykle jako główny składnik herbatek owocowych. Jego popularność wiąże się z apetycznym, czerwonym kolorem naparu oraz kwaśnym, dobrze komponującym się z owocami smakiem. Poza tymi cechami wiele osób wybiera go dla celów zdrowotnych, także w czystej postaci bez dodatków.

Na co może dobrze wpływać hibiskus? Właściwości herbaty z hibiskusa

  • Jego kwaśny smak przede wszystkim kojarzy się z witaminami. Zawiera witaminę C ale także B oraz magnez, potas i wapń.
  • Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, w tym antocyjany, z których słynie fioletowa herbata Purple Tea. Występują one w wielu owocach i warzywach o ciemnoczerwonym lub fioletowym kolorze.
  • Bogata lista przeciwutleniaczy zawartych w hibiskusie obniża stres oksydacyjny wiążąc wolne rodniki w ciele. Odpowiadają one za liczne choroby, uszkadzają komórki i wpływają na złe samopoczucie. Nie możemy gromadzić w ciele przeciwutleniaczy, dlatego ważna jest dieta bogata w ich źródła.
  • Pomaga redukować masę ciała i obniża poziom złego cholesterolu. Według niektórych badań nawet skuteczniej niż napary różnych herbat.
  • Hibiskus wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Szczególnie skuteczny jest przy zaburzeniach flory bakteryjnej jelit zapobiegając biegunce.
  • Działa dobrze na wątrobę. Badania wykazały, że hibiskus zmniejsza uszkodzenia wątroby oraz ogranicza jej stłuszczanie.
  • Obniża ciśnienie krwi, a tym samym zapobiega wielu chorobom układu krążenia.
Herbata ziołowa Hibiskus Karkade 50g
Herbata ziołowa Hibiskus Karkade 50g

Jak przygotować herbatę z hibiskusa?

Przede wszystkim należy wybrać produkt dobrej jakości. Aby zmaksymalizować zawartość prozdrowotnych składników w naparze należy kwiat hibiskusa zaparzyć mocno używając wrzątku i parząc conajmniej pięć minut. Można go nawet gotować. W krajach gdzie napar z hibiskusa jest popularny jako napój codzienny zwykło się go obficie słodzić z uwagi na kwaśno-cierpki smak przywodzący na myśl aronię lub świeżą żurawinę. Często podaje się go zmrożony z lodem i świeżymi owocami lub sokiem. W niektórych kulturach kojarzy się ze świętami. Tam przygotowuje się go z dodatkiem korzennych przypraw, z którymi także świetnie się komponuje.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Co zawiera herbata? Skład herbaty

Najbardziej aktywnymi składnikami herbaty są proantocyjanidyny, czyli łańcuchy polimerowe flawonoidów. Natomiast najpopularniejszym rodzajem flawonoidów są[...]

Yerba mate chimarrao po brazylijsku – jak poprawnie parzyć?

Mate po Brazylijsku. Czyli erva mate lub chimarrao to mate drobna i pita w szczególny[...]

1 Comments

Ile łyżeczek herbaty parzyć, jaką ilością wody zaparzać herbatę?

Często zdarza się Wam parzyć herbatę, a efekty nie są zadowalające? Herbata jest słaba, wodnista[...]

1 Comments

Leczenie herbatą. Naturalne remedia tradycyjnej medycyny chińskiej. Recenzja książki

Sto sześćdziesiąt stron podzielono na dwie części. W pierwszej możemy poczytać co nieco o samej[...]

1 Comments

Ile minut trzeba parzyć herbatę? Temperatura wody do parzenia herbaty

Żeby przygotować prawidłowo herbatę musimy przestrzegać zasad parzenia konkretnego rodzaju herbaty. Poniższa tabela zawiera najpopularniejsze[...]

Miodokrzew jakiego nie znacie. Gotowany honeybush jest najzdrowszy!

Honeybush to popularne zioło z Afryki Południowej, które jest coraz lepiej znane i cieszy się[...]

Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?

Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli,[...]

Skąd pochodzi herbata?

Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy),[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.