ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Napar z kwiatów hibiskusa jest dobrze nam znany choć zwykle jako główny składnik herbatek owocowych. Jego popularność wiąże się z apetycznym, czerwonym kolorem naparu oraz kwaśnym, dobrze komponującym się z owocami smakiem. Poza tymi cechami wiele osób wybiera go dla celów zdrowotnych, także w czystej postaci bez dodatków.

Na co może dobrze wpływać hibiskus? Właściwości herbaty z hibiskusa

  • Jego kwaśny smak przede wszystkim kojarzy się z witaminami. Zawiera witaminę C ale także B oraz magnez, potas i wapń.
  • Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, w tym antocyjany, z których słynie fioletowa herbata Purple Tea. Występują one w wielu owocach i warzywach o ciemnoczerwonym lub fioletowym kolorze.
  • Bogata lista przeciwutleniaczy zawartych w hibiskusie obniża stres oksydacyjny wiążąc wolne rodniki w ciele. Odpowiadają one za liczne choroby, uszkadzają komórki i wpływają na złe samopoczucie. Nie możemy gromadzić w ciele przeciwutleniaczy, dlatego ważna jest dieta bogata w ich źródła.
  • Pomaga redukować masę ciała i obniża poziom złego cholesterolu. Według niektórych badań nawet skuteczniej niż napary różnych herbat.
  • Hibiskus wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Szczególnie skuteczny jest przy zaburzeniach flory bakteryjnej jelit zapobiegając biegunce.
  • Działa dobrze na wątrobę. Badania wykazały, że hibiskus zmniejsza uszkodzenia wątroby oraz ogranicza jej stłuszczanie.
  • Obniża ciśnienie krwi, a tym samym zapobiega wielu chorobom układu krążenia.
Herbata ziołowa Hibiskus Karkade 50g
Herbata ziołowa Hibiskus Karkade 50g

Jak przygotować herbatę z hibiskusa?

Przede wszystkim należy wybrać produkt dobrej jakości. Aby zmaksymalizować zawartość prozdrowotnych składników w naparze należy kwiat hibiskusa zaparzyć mocno używając wrzątku i parząc conajmniej pięć minut. Można go nawet gotować. W krajach gdzie napar z hibiskusa jest popularny jako napój codzienny zwykło się go obficie słodzić z uwagi na kwaśno-cierpki smak przywodzący na myśl aronię lub świeżą żurawinę. Często podaje się go zmrożony z lodem i świeżymi owocami lub sokiem. W niektórych kulturach kojarzy się ze świętami. Tam przygotowuje się go z dodatkiem korzennych przypraw, z którymi także świetnie się komponuje.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbaty ciemne Pu-Erh i Hei Cha

Wiele osób zapewne już wie, że to co potocznie nazywamy w Polsce herbatą czerwoną jest[...]

Imbir: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty #2

Dzięki zawartości olejków eterycznych imbir posiada swój charakterystyczny, odświeżający i lekko cytrynowy aromat. Działa rozgrzewająca[...]

1 Comments

Jak zrobić herbatę ryżową, zieloną herbatę z ryżem Genmaicha

Jak zrobić samemu herbatę ryżową? Potrzebujemy zieloną herbatę typu Sencha (chińska lub japońska) oraz ryż,[...]

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie

Czarna herbata Keemun Mao Feng

Herbata ta ma ciemne, długie, niepołamane oraz skręcone listki i swoim wyglądem przypomina zieloną herbatę[...]

Święto Herbaty 9 – 1-2 lipca 2017

W tym roku już po raz dziewiąty w Cieszynie spotkają się miłośnicy dobrej herbaty, a[...]

Nie oszczędzaj na herbacie. Tania herbata ekspresowa zawiera niebezpiecznie dużo fluoru

Fluor jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów, ale spożywanie go więcej niż 4 mg[...]

Koła smaku opisujące herbatę

Lista czynników wpływających na smak herbaty jest bardzo długa. W zasadzie, w każdym momencie herbacianego[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.