ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Z herbatą z Indonezji spotkałam się już przy okazji degustacji herbat z Sumatry – czarnej i oolong. Dzisiaj do kompletu dołącza herbata zielona. Zapraszam!

Herbata w Indonezji

Pierwsze krzaczki herbaty pochodzące z Japonii zostały posadzone w Indonezji przez Holendrów już w 1684 roku, jednak uprawy nabrały charakteru dopiero wraz z przywiezieniem odmiany assamskiej w 1878 roku. Te pierwsze herbaciane plantacje zostały założone na Jawie.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: liście
Herbata zielona Java Sunda Purwa: liście

Podczas zawieruchy wojennej, uprawa herbaty podupadła i dopiero w latach 80 zaczęto przywracać ją do życia. Obecnie Jawa, wulkaniczna wyspa na której znajduje się stolica Indonezji Dżakarta, jest najważniejszym obszarem produkującym herbatę.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: przygotowanie do parzenia
Herbata zielona Java Sunda Purwa: przygotowanie do parzenia

W Indonezji produkuje się głównie herbaty czarne i zielone, przy czym czarne uważane są za lepsze. Większość produkcji prowadzona jest metodą CTC.

Herbata Java Sunda Purwa, parzenie herbaty

Herbata Java Sunda Purwa produkowana jest w okolicach Bandung. Jej susz skojarzył mi się z luźno skręconą wersją gunpowder. Podobny kolor, nieco mniej blasku. Jasne, szarozielone listki są luźno poskręcane, widać też gałązki. Susz pachnie słodko, chryzantemowo.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: pierwsze parzenie
Herbata zielona Java Sunda Purwa: pierwsze parzenie

Zaparzyłam ją w gawianie wodą o temperaturze 80 stopni. Użyłam około 3 g suszu.

W ogrzanym naczyniu herbata zapachniała słodką trawą. Pierwsze 2 minutowe parzenie dało jasnożółty napar. Zapach był bardzo delikatny, słodki. W smaku słodycz.
Drugie parzenie, pozostawione na dłuższy czas, na oko, bardziej mi posmakowało. Było słodkie, kremowe i nieco trawiaste. Napar był też nieco ciemniejszy.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie herbaty
Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie herbaty

Po zaparzeniu luźno zwinięte kulki rozwinęły się w gaiwanie pokazując jak wyglądały całe listki.

Porównując Java Sunda Purwa z poprzednimi herbatami indonezyjskimi, które już próbowałam, ta dostała miano herbaty codziennej. Ciekawie jej spróbować, by mieć porównanie z herbatą czarną i oolongiem.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: kolor naparu
Herbata zielona Java Sunda Purwa: kolor naparu

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud

Zawsze jesienią w końcu nadchodzi niepohamowana fala czarnej herbaty (w przypadku chińskiej delikatnie zmieniamy kolor[...]

Herbaty dobre na trawienie po świętach

Święta są okazją do nieco bardziej swobodnego podejścia do jedzenia. Wstrzymujemy na kilka dni diety,[...]

Prasowana koreańska herbata Ddok Cha

Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]

Herbata zielona Aracha

Aracha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, której smak najbardziej zbliżony jest smaku surowych liści. Jedynej[...]

Ginko Biloba. Miłorząb Japoński

Ginko Biloba to jedyne żyjące obecnie drzewo liściaste, które jest nagonasienne. Napar z miłorzębu japońskiego[...]

Rooibos tea: produkcja. Jak produkowany jest rooibos? Uprawy

Uprawiany rooibos żyje około 6 lat z czego 4 lata to okres zbierania plonów. Sama[...]

Hojicha – prażona japońska herbata

Hojicha to chyba najbardziej znana prażona japońska herbata. Należy zauważyć, że proces podprażania jest to[...]

1 Comments

Herbata po Hassańsku. Przepis na herbatę po Hassańsku

Do przygotowania herbaty po Hassańsku potrzebujemy cukier, który musimy karmelizować. Da nam on rewelacyjny, słodki[...]

Jeden komentarz do: “Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie, opinie

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.