ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Z herbatą z Indonezji spotkałam się już przy okazji degustacji herbat z Sumatry – czarnej i oolong. Dzisiaj do kompletu dołącza herbata zielona. Zapraszam!

Herbata w Indonezji

Pierwsze krzaczki herbaty pochodzące z Japonii zostały posadzone w Indonezji przez Holendrów już w 1684 roku, jednak uprawy nabrały charakteru dopiero wraz z przywiezieniem odmiany assamskiej w 1878 roku. Te pierwsze herbaciane plantacje zostały założone na Jawie.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: liście
Herbata zielona Java Sunda Purwa: liście

Podczas zawieruchy wojennej, uprawa herbaty podupadła i dopiero w latach 80 zaczęto przywracać ją do życia. Obecnie Jawa, wulkaniczna wyspa na której znajduje się stolica Indonezji Dżakarta, jest najważniejszym obszarem produkującym herbatę.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: przygotowanie do parzenia
Herbata zielona Java Sunda Purwa: przygotowanie do parzenia

W Indonezji produkuje się głównie herbaty czarne i zielone, przy czym czarne uważane są za lepsze. Większość produkcji prowadzona jest metodą CTC.

Herbata Java Sunda Purwa, parzenie herbaty

Herbata Java Sunda Purwa produkowana jest w okolicach Bandung. Jej susz skojarzył mi się z luźno skręconą wersją gunpowder. Podobny kolor, nieco mniej blasku. Jasne, szarozielone listki są luźno poskręcane, widać też gałązki. Susz pachnie słodko, chryzantemowo.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: pierwsze parzenie
Herbata zielona Java Sunda Purwa: pierwsze parzenie

Zaparzyłam ją w gawianie wodą o temperaturze 80 stopni. Użyłam około 3 g suszu.

W ogrzanym naczyniu herbata zapachniała słodką trawą. Pierwsze 2 minutowe parzenie dało jasnożółty napar. Zapach był bardzo delikatny, słodki. W smaku słodycz.
Drugie parzenie, pozostawione na dłuższy czas, na oko, bardziej mi posmakowało. Było słodkie, kremowe i nieco trawiaste. Napar był też nieco ciemniejszy.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie herbaty
Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie herbaty

Po zaparzeniu luźno zwinięte kulki rozwinęły się w gaiwanie pokazując jak wyglądały całe listki.

Porównując Java Sunda Purwa z poprzednimi herbatami indonezyjskimi, które już próbowałam, ta dostała miano herbaty codziennej. Ciekawie jej spróbować, by mieć porównanie z herbatą czarną i oolongiem.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: kolor naparu
Herbata zielona Java Sunda Purwa: kolor naparu

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata ajurwedyjska, jaką wybrać? Test dosha

Ajurweda to Tradycyjna Medycyna Indyjska licząca sobie już przeszło trzydzieści wieków. Sama nazwa oznacza wiedzę[...]

Wpływ długości parzenia na herbatę

Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej[...]

Czy można mieszać bombillą podczas picia Yerba Mate?

Wiele źródeł podaje, że zdecydowanie nie wolno mieszać bombillą, kiedy pijemy Yerba Mate. Tym samym[...]

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Rosamonte

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Rosamonte. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate zaparzonych 500ml[...]

Rooibos tea: właściwości, działanie uboczne

W naparze rooibosa stwierdzono przeszło 30 związków fenolowych, a ich ekstraktywność sięga 250 mg na[...]

Od jakiego wieku można pić zieloną herbatę?

Eksperci i lekarze zwykle nie polecają dzieciom picia zielonej herbaty, chociaż w naszej kulturze zdecydowanie[...]

Herbata zielona Lu An Gua Pian

Pierwsze wzmianki o tej herbacie pochodzą ze słynnej Księgi Herbaty autorstwa Lu Yu. Pochodzi ona[...]

Yerba mate con hierbas

Yerba Mate: Con hierbas. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Odnosi się do mieszanek yerba[...]

Jeden komentarz do: “Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie, opinie

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.