Herbata, która zaciekawiła mnie swoją nazwą. Bo to w końcu oolong, czy herbata zielona? Taka ciekawostka, a na dodatek całkiem smaczna. Zapraszam!
Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbata oolong vs. herbata zielona
Może na początek małe przypomnienie tego, czym jest każda z tych herbat. Pamiętajmy, że wszystkie typy herbaty powstają z liści jednej rośliny. To, czy herbata będzie zielona, biała czy czarna zależy w największej mierze od poszczególnych etapów którym poddawana jest podczas produkcji.
Herbaty oolong poddawane są nieco innej obróbce niż zielone. W przypadku herbat zielonych kolejne etapy to zbiór, powstrzymywanie utleniania za pomocą pary wodnej lub przy pomocy ciepła w wokach, zwijanie i formowanie oraz suszenie. W przypadku herbaty oolong po zbiorze następuje więdnięcie, utlenianie do którego dochodzi w różnym stopniu, powstrzymywanie utleniania ciepłem w wokach lub podprażanie, zwijanie i formowanie. W przypadku niektórych herbat oolong możemy spotkać się także z dodatkowym podprażaniem. Tak więc herbaty oolong mają nieco więcej kolejnych etapów produkcji.
Różne są też charakterystyki obu herbat, choć jak to w herbacianym uniwersum często bywa, zdarza się, że granice są bardzo mało widoczne. Tak właśnie jest w przypadku herbaty Haicha.
Zielona herbata Haicha
Susz, to zielone, matowe liście pozwijane w ślimaki. Pachną świeżo i słodko, nieco ostro: pieprzem.
Zaparzyłam ją dwa razy. Za pierwszym podejściem potraktowałam ją tak, jakby była oolongiem. Użyłam cieplejszej wody, 90 stopni Celsjusza. 3 gramy suszu zaparzyłam w czajniczku cylindrze. Czas parzenia to 30 i 45 sekund mierzone, a później już na oko.
Napar wyszedł bladożółty, klarowny. Pachniał słodko, słodki był też w smaku. Smakował nieco przeparzoną zieloną herbatą, w której dominowała głównie słodycz. Nie była cierpka. Kolejne parzenia niewiele się różniły między sobą.
Przy drugim parzeniu potraktowałam Haichę jak herbatę zieloną i obniżyłam temperaturę jej parzenia. Potrzymałam ją też nieco dłużej w czajniczku. Parzenie przeprowadziłam w 70 stopniach Celsjusza i w czasie 2 i 4 minuty. W efekcie otrzymałam bladożółty napar. Więcej jednak w nim było smaku. Nieco z kwiatów, nieco pieprzu. Skojarzyła mi się z tatarakiem lub z trawą żubrówką. Drugie parzenie wyszło nieco bardziej kwiatowe. Oba dość słodkie.
Po parzeniu, listki rozwinęły się. Poprzyglądałam im się trochę w nadziei dostrzeżenia jakichś znaków utleniania. Nie dostrzegłam jednak typowych ciemniejszych czerwonawych miejsc na liściach.
O herbacie Haicha mówi się, że jest mieszanką produkcji chińskiej i japońskiej. Patrząc na jej susz, rzeczywiście można zastanawiać się czy jest ona oolongiem czy herbatą zieloną. Według mnie lepiej służy jej parzenie „na zieloną herbatę”, bo wtedy pokazuje ciekawy smak. A Wy ku której wersji się skłaniacie?
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
O: Orange, oznaczenie jakości herbaty
O: Orange to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata sporządzona[...]
Napar z konopi: parzenie, opinie
Konopie to dość kontrowersyjna roślina, która trafiła do nas z Azji. Obecnie najmocniej kojarzona jest[...]
kwi
Herbata pu-erh Moonlight White
Herbata czerwona, czyli tak na prawdę ciemna jest coraz popularniejsza i to pomimo aromatu, który[...]
wrz
Zielona herbata na noc. Czy można pić przed snem?
Obawy przed piciem herbaty wieczorem są w pełni zrozumiałe. Przeprowadzono badania pod tym kątem i[...]
lip
Herbata artystyczna rozwijająca się, kwitnąca, jak parzyć, porady
Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie[...]
lut
Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie
Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]
mar
Kofeina w kawie a grejpfrut
Wprowadzenie grejpfrutów do diety pozwala efektywniej wykorzystać spożywaną kofeinę. Ułatwia to kontrolę jej dziennych dawek,[...]
lut
Jak zrobić dobrą kawę? 5 porad i wskazówek
Istotne jest jednak zrozumienie, że parzenie kawy to umiejętność wydobycia z ziarna odpowiedniej ilości substancji.[...]
1 Comments
kwi