Pokrzywa kojarzy nam się najczęściej z poparzoną skórą i swędzącymi bąblami. Nie każdy wie, że jeszcze do niedawna jej liście jadano jak warzywo. Można by się zastanawiać jak to możliwe, przecież poparzylibyśmy usta. Nic z tych rzeczy. Pokrzywa parzy dzięki specjalnym włoskom parzącym, których kontakt ze skórą powoduje jej stan zapalny.
Właściwości te zanikają pod wpływem wysokiej temperatury toteż zupa z pokrzywy jest całkowicie bezpieczna. Poza składnikiem zupy roślina ta świetnie sprawdza się jako źródło włókna, a więc surowiec do wyrobu także tkanin. Przede wszystkim jednak jest to cenione zioło lecznicze.
Właściwości zdrowotne pokrzywy
Poza tym, że pokrzywa zawiera wiele cennych witamin ma także właściwości moczopędne. Dawna medycyna zaś przypisywała jej niezwykłe wręcz zdolności lecznicze. Międzyinnymi chłosta pokrzywą miała przeciwdziałać reumatyzmowi. Ponadto uważano ją za afrodyzjak oraz lek na gruźlicę i cholerę. Wysuszone liści używane zaś były do palenia niczym tytoń co miało przeciwdziałać astmie oraz bólom zębów.
Obecnie doceniamy pokrzywę za inne, bardziej udokumentowane właściwości prozdrowotne w tym zdolność do ograniczania uciążliwych objawów alergii, a zwłaszcza alergii siennej. Okazuje się, że pokrzywa, czy to spożywana w postaci naparu, czy zmielonych, suchych liści, skutecznie i szybko zmniejsza podatność na alergie sienne. Niektóre badania dowodzą skuteczności już po tygodniu stosowania.
Wszystko to sprawia, że wato ten powszechny, parzący chwast wprowadzić do swojej diety nie tylko w porze nasilonych alergii.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Miód – substytut cukru
Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często[...]
wrz
Herbata w Szwajcarii
Mało powierzchni, dużo tradycji i różnorodności. Tak w wielkim skrócie możemy określić Szwajcarię. Państwo położone[...]
mar
Cold brew macerowana kawa czy Cold Brew Tower?
Pewnie niewielu wie, że historia cold brew sięga XVI wieku, kiedy to w Japońskim Kyoto[...]
sie
Kawa rozpuszczalna: działanie, produkcja, różnice w stosunku do mielonej
Rozpuszczalna kawa to genialny wynalazek umożliwiający w prosty sposób sięgnięcie po ukochany napar nawet w[...]
cze
Herbata czarna Darjeeling z pierwszego zbioru – parzenie tradycyjne i cold brew
Phoobsering, Singell, Seeyok to nazwy ogrodów, z których pochodzą moje herbaty. Zbiór to tegoroczny First[...]
lip
Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie
Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]
1 Comments
gru
Pierwsza rozpuszczalna herbata? Cha Gao, herbaciana pasta z pu-erha
Cha Gao to najprawdopodobniej pierwsza herbata rozpuszczalna. By w paru słowach wyjaśnić czym jest Cha[...]
cze
Herbata z bambusa właściwości, herbata bambusowa parzenie liści
Liście bambusa mogą być przetworzone, żeby pomagać w leczeniu wielu chorób. Świeże liście bambusa są[...]
kwi