ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Syfon do kawy obok Aeropresu, drippera i Chemexu stał się symbolem kawiarni trzeciofalowych i nowoczesnego, kraftowego podejścia do przygotowania ulubionego napoju pobudzającego większości mieszkańców ziemi. Jest to jednak urządzenie, które swoim wiekiem – blisko o sto lat – wyprzedza ekspresy ciśnieniowe. Zdecydowanie nie można go nazwać fanaberią dzisiejszych czasów – jeśli już, to fanaberią minionych pokoleń. Przecież można przyrządzić kawę w łatwiejszy i tańszy sposób, choć nie tak efektownie. Dokładnie taka była motywacja pierwszych twórców: aby wyprowadzić proces zaparzania z kuchni na salony i uczynić go spektaklem ubogacającym rozmowy toczone przy stole.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Historia syfonów

Pierwszy patent urządzenia opartego na działaniu dzisiejszych syfonów został złożony w 1830 roku w Berlinie, a przez następne dziesięciolecia kolejni wynalazcy przedstawiali swoje wizje akcesoriów wykorzystujących ciśnienie do celów przygotowywania kawy. Idea udoskonalenia popularnego już wtedy urządzenia przyniosła kolejne patenty – w 1835 roku Louis François Boulanger, w 1839 James Vardy- a największą popularność zyskał syfon zaprezentowany w 1841 przez Madame Vessieux z Lyonu. Jej konstrukcja została nazwana French Glass Balloon i zawierała dwa szklane naczynia połączone metalową obejmą. Aby nie było wątpliwości, że jest to urządzenie wytworne, całość wieńczyła… ozdobna korona! Ogromnym problemem syfonów tamtych czasów była zdecydowanie niższa niż obecnie jakość szkła, co skutkowało spektakularnymi wybuchami, gdy tylko ciśnienie rosło i woda opuszczała dolny zbiornik. Rozwiązaniem problemu pękających syfonów stało się udoskonalenie Louisa Gabeta z 1844r. Wprowadził on do konstrukcji mechanizm przypominający wagę szalową. Gdy tylko woda podgrzewana w jednym pojemniku pod wpływem temperatury przeszła do przeciwległego zbiornika, ramię szali przechylało się, odcinając źródło ciepła. Taką konstrukcję nazywamy syfonem wiedeńskim, syfonem szalowym bądź po prostu Gabet, od nazwiska wynalazcy.

Filtry papierowe do syfonu Hario 100 szt.
Filtry papierowe do syfonu Hario 100 szt.

Kolejnym rozwiązaniem wartym odnotowania, jest konstrukcja z 1840r. szkockiego wynalazcy Jamesa Napiera, która na pierwszy rzut oka wygląda podobnie do syfonu Gabeta. W tym rozwiązaniu do szklanego zbiornika ląduje jedynie mała ilość wody, a zaparzenie kawy odbywa się od razu w dodatkowym zbiorniku połączonym rurką ze szklaną kulą. Gdy kawa jest gotowa do przelania, wyłącza się źródło ciepła, a napar przelewa się do kuli dzięki podciśnieniu.

Syfon Hario Technica 2, 240 ml
Syfon Hario Technica 2, 240 ml

Przez kolejne dziesięciolecia kolejni wynalazcy podejmowali się tematu, jednak obecnie znany nam kształt syfonu jest inspirowany projektem sióstr Bridges i Sutton, które w 1909r. przyczyniły się do powstania urządzenia o wdzięcznej nazwie SILEX (Sanitary and Interesting method of making Luscious coffee. It’s Easy to operate on account of its being X-ray transparent).

Czy przygotowanie kawy w syfonie jest trudne?

Wygląd syfonu, przypominający sprzęt z chemicznego laboratorium i wykorzystywanie podciśnienia do wyssania naparu przez filtr papierowy sprawia, że urządzenie wydaje się skomplikowane w użytkowaniu. W rzeczywistości zaparzenie kawy w syfonie jest bardzo łatwe i przynosi wiele satysfakcji. Kawy przyrządzone tą metodą są gęste, krągłe, często charakteryzuje je wysoka słodycz. Jest to technika pozwalająca na zaparzenie bardziej intensywnych naparów niż w metodach przelewowych, bez utraty czystości smaku i elegancji naparu parzonego w dripperze.

Syfon Hario Technica 2, 240 ml
Syfon Hario Technica 2, 240 ml

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie

Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]

1 Comments

Historia kultury picia herbaty w Czechach. Jak powstały herbaciarnie w Polsce?

Z czym kojarzą się nam Czechy? Jeśli chodzi o kuchnię to przede wszystkim ze słynnymi[...]

Jak powstała herbata ekspresowa, dlaczego Europejczycy pokochali czarną herbatę

Herbata, która najlepiej się w Anglii przyjęła to była czarna herbata. Jest kilka wersji dlaczego[...]

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Cruz de Malta

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Cruz de Malta. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate[...]

Herbata wędzona na sośnie rakotwórcza? Nie, herbata Lapsang jest bezpieczna!

Natomiast Lapsang souchong jest herbatą wędzoną na sośnie. Czy możemy ją zatem bezpiecznie pić? Okazuje[...]

2 Comments

Ekskluzywna herbata, segment herbat specialty

Wiele osób uważa, że herbata ekspresowa to „ta zwykła”, a sypana to „ta lepsza”. Często[...]

Zielona herbata z cytryną – czy warto ją dodawać?

Dodanie cytryny do samego naparu bez fusów jest całkowicie bezpieczne. Bezpieczne i jak się okazuje[...]

Herbata Big-Active (Bio-Active) Pu-erh z cytryną, Oxalis Pu-erh Fitness: porównanie, recenzja, opinie

Herbata Big-Active (Bio-Active) Pu-erh z cytryną vs Oxalis Pu-erh Fitness. Sprawdziliśmy te dwie herbaty w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.