Syfon do kawy obok Aeropresu, drippera i Chemexu stał się symbolem kawiarni trzeciofalowych i nowoczesnego, kraftowego podejścia do przygotowania ulubionego napoju pobudzającego większości mieszkańców ziemi. Jest to jednak urządzenie, które swoim wiekiem – blisko o sto lat – wyprzedza ekspresy ciśnieniowe. Zdecydowanie nie można go nazwać fanaberią dzisiejszych czasów – jeśli już, to fanaberią minionych pokoleń. Przecież można przyrządzić kawę w łatwiejszy i tańszy sposób, choć nie tak efektownie. Dokładnie taka była motywacja pierwszych twórców: aby wyprowadzić proces zaparzania z kuchni na salony i uczynić go spektaklem ubogacającym rozmowy toczone przy stole.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Historia syfonów
Pierwszy patent urządzenia opartego na działaniu dzisiejszych syfonów został złożony w 1830 roku w Berlinie, a przez następne dziesięciolecia kolejni wynalazcy przedstawiali swoje wizje akcesoriów wykorzystujących ciśnienie do celów przygotowywania kawy. Idea udoskonalenia popularnego już wtedy urządzenia przyniosła kolejne patenty – w 1835 roku Louis François Boulanger, w 1839 James Vardy- a największą popularność zyskał syfon zaprezentowany w 1841 przez Madame Vessieux z Lyonu. Jej konstrukcja została nazwana French Glass Balloon i zawierała dwa szklane naczynia połączone metalową obejmą. Aby nie było wątpliwości, że jest to urządzenie wytworne, całość wieńczyła… ozdobna korona! Ogromnym problemem syfonów tamtych czasów była zdecydowanie niższa niż obecnie jakość szkła, co skutkowało spektakularnymi wybuchami, gdy tylko ciśnienie rosło i woda opuszczała dolny zbiornik. Rozwiązaniem problemu pękających syfonów stało się udoskonalenie Louisa Gabeta z 1844r. Wprowadził on do konstrukcji mechanizm przypominający wagę szalową. Gdy tylko woda podgrzewana w jednym pojemniku pod wpływem temperatury przeszła do przeciwległego zbiornika, ramię szali przechylało się, odcinając źródło ciepła. Taką konstrukcję nazywamy syfonem wiedeńskim, syfonem szalowym bądź po prostu Gabet, od nazwiska wynalazcy.
Kolejnym rozwiązaniem wartym odnotowania, jest konstrukcja z 1840r. szkockiego wynalazcy Jamesa Napiera, która na pierwszy rzut oka wygląda podobnie do syfonu Gabeta. W tym rozwiązaniu do szklanego zbiornika ląduje jedynie mała ilość wody, a zaparzenie kawy odbywa się od razu w dodatkowym zbiorniku połączonym rurką ze szklaną kulą. Gdy kawa jest gotowa do przelania, wyłącza się źródło ciepła, a napar przelewa się do kuli dzięki podciśnieniu.
Przez kolejne dziesięciolecia kolejni wynalazcy podejmowali się tematu, jednak obecnie znany nam kształt syfonu jest inspirowany projektem sióstr Bridges i Sutton, które w 1909r. przyczyniły się do powstania urządzenia o wdzięcznej nazwie SILEX (Sanitary and Interesting method of making Luscious coffee. It’s Easy to operate on account of its being X-ray transparent).
Czy przygotowanie kawy w syfonie jest trudne?
Wygląd syfonu, przypominający sprzęt z chemicznego laboratorium i wykorzystywanie podciśnienia do wyssania naparu przez filtr papierowy sprawia, że urządzenie wydaje się skomplikowane w użytkowaniu. W rzeczywistości zaparzenie kawy w syfonie jest bardzo łatwe i przynosi wiele satysfakcji. Kawy przyrządzone tą metodą są gęste, krągłe, często charakteryzuje je wysoka słodycz. Jest to technika pozwalająca na zaparzenie bardziej intensywnych naparów niż w metodach przelewowych, bez utraty czystości smaku i elegancji naparu parzonego w dripperze.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czy herbata z cytryną jest szkodliwa?
Często pojawiają się wątpliwości czy herbata z cytryną jest zdrowa. Znana wszystkim herbata czarna zawiera[...]
1 Comments
wrz
Yerba mate Chimarrao jak przygotować? Sposoby
Chimarrao, czyli drobno zmielona wersja yerba mate rodem z Brazylii zyskuje coraz większą popularność także[...]
sty
Herbata Rooibos zielony, parzenie
Herbata Rooibos zielony, parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Rooibosa zielonego na 120 ml wody, woda o[...]
kwi
Ekologiczne uprawy herbaty a klimat
Herbata lubi wilgoć, dobrze się czuje porastając mgliste wzgórza i tam też daje najbardziej ceniony[...]
cze
Herbata zielona Hojicha
Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]
sty
Herbata ze Sri Lanki
Ceylon to słowo dobrze znane każdemu, kto pija herbatę chociażby za sprawą faktu, że wiele[...]
lut
Schudłem 4,1 kg w miesiąc, ale jeszcze kawał drogi przede mną: nasz Czytelnik sprawdza Dietę Pu-Erhową
Udało mi się pozbyć nadmiarowych 4,1 kg w miesiąc. W dniu 30-tych urodzin uruchomiłem dietę[...]
maj
Przepis na kluski ziemniaczane z zieloną herbatą
Do zrobienia klusek ziemniaczanych z zieloną herbatą będzie nam potrzebne: pół kilograma obranych ziemniaków, sól[...]
maj