ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Do zimnego parzenia herbaty można użyć właściwie każdej herbaty (również Yerba mate), jaką tylko lubicie. Do zimnego parzenia potrzebna jest herbata, woda i ewentualnie lodówka (która przyspieszy zimne parzenie).

Jak parzyć herbatę na zimno? Zimne parzenie herbaty. Cold brew
Jak parzyć herbatę na zimno? Zimne parzenie herbaty. Cold brew

Jak przygotować Cold brew?

Herbatę wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą i wstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki. Można też najpierw zaparzyć herbatę ciepłą wodą (krótkie parzenie), uzyskany napar wypić i dopiero teraz zalać rozwinięte już liście zimną wodą.

Trzeba zwrócić uwagę, że podczas zimnego parzenia większość garbników zostaje w liściach, dlatego herbata pochodząca z cold brew nie jest gorzka, ale też ma mniejszą ilość kofeiny, niż parzona na ciepło.

Jak parzyć herbatę na zimno? Zimne parzenie herbaty. Cold brew
Jak parzyć herbatę na zimno? Zimne parzenie herbaty. Cold brew

Jakie herbaty można zaparzyć na zimno?

Do zimnego parzenia można użyć herbaty czarnej, zielonej, czerwonej, białej, rooibosa, yerba mate, każdej czystej herbaty i każdej aromatyzowanej.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Zalety zielonej herbaty, zielona herbata właściwości lecznicze

Zielona herbata wzmaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być[...]

Zimne parzenie (cold brew) vs. ciepłe parzenie: różnice

W zimnej wodzie dobrze rozpuszczają się aminokwasy, których obecność w naparze wiąże się z cenionymi[...]

Vilcacora (Koci Pazur) wzmacnia odporność, zwalcza wirusy i grzyby, wspomaga leczenie raka

Vilcacora jest powszechnie znana w tradycyjnej medycynie peruwiańskiej. Leczy z dolegliwości trawiennych, zapalenia stawów, przez[...]

Herbaciane masło

Smakowo herbata pasuje do masła, czego dowodzi długa ich przyjaźń w historii herbaty. Wystarczy wspomnieć[...]

Herbata zielona a infekcje wirusowe i bakteryjne

Zielona herbata jest cennym źródłem flawonoidów, które pozytywnie działają na nasz organizm. Właściwości antyoksydacyjne pozwalają[...]

Jak powinno się parzyć herbatę?

Najprostszą odpowiedzią na to pytanie jest: „uważnie i starannie”. Powszechnym grzechem przy parzeniu herbaty jest[...]

Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice

Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser[...]

2 Comments

Picie herbaty – co daje? Wydłuża życie?

Wyniki badań były jeszcze lepsze, ponieważ na choroby serca zapadało nawet 31% mniej badanych, zaś[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.