Herbata owocowa to właściwie napar. Nie ma tam herbaty więc i słowo to używane jest potocznie. W składzie naparów owocowych znajdziemy oczywiście owoce, suszone, liofilizowane oraz kandyzowane. Bywają tam także różne zioła, jak mięta dla orzeźwienia, czy krokosz barwierski dla koloru naparu. Bywa w składzie naparu owocowego także hibiskus. Nie można o nim zapomnieć, ponieważ on sam nie daje o sobie łatwo zapominać. Niektóre mieszanki owocowe z jakimi się spotkamy na rynku bywają komponowane głównie na bazie kwiatu hibiskusa. Zapewnia on intensywny kolor i intensywny smak. To dzięki jego dodatkowi herbatki owocowe są kwaśne.
- Parzenie naparów owocowych nie powinno nastręczać nikomu trudności. Jednym z powodów, dla których herbatki takie są często wybierane jest to, że nie są wymagające.
- Na dobrą sprawę nie ma problemu z temperaturą, wody ponieważ używać należy wrzątku. Nie ma także aż tak ścisłych zasad parzenia, ponieważ napar taki nie zrobi się gorzki ani cierpki jak herbata.
- Nie do końca jednak jest tak, że możemy ignorować zalecenia producenta oraz wytyczne dotyczące parzenia.
Czy można zepsuć napar owocowy? Cold brew, czyli zimne parzenie jako pomysł na ciepłe dni
Może rzeczywiście niełatwo zepsuć napar owocowy, lecz zwróćmy uwagę na to, że jest to mieszanka różnych składników, każdy z nich zaś jest potrzebny i każdy ma oddać coś do naparu tak, by razem stworzyć konkretne połączenie aromatów i smaków tak, jak wymyślił tę kompozycję jej autor. Herbatkę taką zaprojektowano, by była najsmaczniejsza przy konkretnych parametrach parzenia, czyli przy konkretnym czasie parzenia i odpowiedniej ilości suszu. Lekceważąc zalecenia na opakowaniu możemy pozbawić się wielu ciekawych doznań. Jeśli będziemy parzyć zbyt długo może się okazać, że na przykład hibiskus, jeśli jest w naparze, zrobi się zbyt kwaśny, lub mięta zdominuje inne smaki. Jeśli odwrotnie, będziemy parzyć zbyt krótko napar będzie wodnisty i poczujemy w nim jedynie te składniki które parzą się najszybciej.
Odpowiedzią na pytanie jak parzyć napary owocowe będzie mało konkretne: tak, jak różny bywa ich skład. Parzymy więc tak jak zalecił producent. Najczęściej jest to wrzątek w czasie 5-10 minut z dozą około 3 gramów na filiżankę.
Często traktujemy mieszanki owocowe nieco po macoszemu uznając, że skoro nie są herbatami to nie trzeba im poświęcać uwagi przy parzeniu. Dajmy im szansę i dajmy szansę ich producentowi, aby zaprezentował nam to co miał na myśli komponując konkretne połączenie.
Na koniec ciekawostka. Poza tym, że herbatki owocowe można parzyć też zimną wodą czyli metodą cold brew, można nimi również aromatyzować herbaty i yerba mate dodając zwyczajnie ulubionej mieszanki owocowej do zielonej, lub czarnej herbaty tworząc swoją własną herbatę aromatyzowaną. Ciekawym rozwiązaniem dla miłośników yerba mate jest także pomysł, by pić napary owocowe jak mate, przez bombillę. Można użyć tej techniki dzięki temu, że trudno je przeparzyć. Jest to także dobry pomysł na „yerba mate” dla dzieci.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate Pajaro Azul, recenzja, opis
Wśród popularnych i szeroko rozpoznawalnych marek yerba mate, na sklepowych półkach znajdziemy także takie, których[...]
wrz
Herbata zielona Schincha, japońska herbata Shincha, parzenie zielonej herbaty
Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbaty w Japonii, a zarazem nazwa herbaty pochodzącej z[...]
wrz
Herbata kwitnąca
Koncepcja kwitnącej herbaty przeniknęła już mocno do kultury masowej i kojarzy nam się przede wszystkim[...]
wrz
Przepis na ciastka z zieloną herbatą Matcha
Do przygotowania pysznych ciastek z zieloną herbatą będziemy potrzebowali: 150 g masła (zimnego), 100 g[...]
gru
Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?
Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli,[...]
lip
Schudłem 4,1 kg w miesiąc, ale jeszcze kawał drogi przede mną: nasz Czytelnik sprawdza Dietę Pu-Erhową
Udało mi się pozbyć nadmiarowych 4,1 kg w miesiąc. W dniu 30-tych urodzin uruchomiłem dietę[...]
maj
3 rzeczy potrzebne do zaparzenia dobrej kawy
Przygotowanie idealnej kawy będzie wymagało precyzji i nie ma tu uniwersalnych przepisów. Każde ziarno potrzebuje[...]
paź
Herbata w Hiszpanii
Sprawę od początku trzeba przedstawić jasno - Hiszpania to nie jest kraj herbaciany. Nie ma[...]
mar