Po pierwszym kontakcie z herbatą, Europejczycy sądzili, że czarna i zielona herbata pochodzą z różnych krzewów. Dzisiaj chyba każdy już wie, że kolor liści to kwestia obróbki materiału zebranego na plantacji. W dużym uproszczeniu powiedzieć można, że liście utleniają się podobnie jak przekrojone owoce czy ziemniaki. Tlen dostaje się do ich komórek i odpowiednie enzymy utleniają polifenole zmieniając kolor liści. Po za kolorem zmienia się także smak, aromat, właściwości prozdrowotne, parametry parzenia, słowem cały chemizm liścia herbacianego. Aby utlenianie mogło zajść w sposób efektywny i kontrolowany należy doprowadzić do zgniecenia liści, co mogło zainspirować fragment legendy o śpiącym wojsku.
Opowiada się w Chinach legendę na temat powstania herbaty czarnej. Mówi ona o przemarszu wojsk cesarskich, które trafiły do wioski, gdzie produkowano herbatę. Wersja prostsza twierdzi, że przemarsz wojsk zakłócił obróbkę zebranych już liści herbaty, przez co zczerniały leżąc zbyt długo w niekorzystnych warunkach. Wersja bardziej rozbudowana tej legendy mówi, że żołnierze zaczęli plądrować zabudowania w wiosce w poszukiwaniu jedzenia, gdy zaś najedli się postanowili spędzić noc na wygodnych i pachnących stertach zebranych liści herbaty. Turlali się i wiercili, podobno nawet w kolczugach, po stosach liści aż je zgnietli i zrolowali przyśpieszając oksydację liści. Po odejściu wojska plantatorzy postanowili i tak dokończyć obróbkę herbaty ponieważ żal było im plonu. Herbata zdążyła jednak utlenić się i sczernieć.
Pierwsza czarna herbata nie była jednak zupełnie czarna. Był to oolong, który w tradycyjnej dla Chin postaci miał ciemne liście lekko skręcone i wąskie tak, że przypominały lecącego, chińskiego smoka. O ile można pokusić się o jakąś systematykę fantastycznych stworów to zauważyć trzeba, że smoki chińskie nie przypominają europejskich. O ile te nasze, jako wielkie jaszczury wyglądają jak dinozaury ze skrzydłami, o tyle zgodnie z legendą te chińskie mają ciało węża, łuskę i wąsy ryby, szpony orła i rogi jelenia. Mając taki obraz smoka w głowie można sobie już łatwiej wyobrazić jak wąskie i pokręcone liście herbaty mogły przypominać tego latającego gada. Stąd także nazwa oolong oznaczająca czarnego smoka.
Właśnie w takiej herbacie rozsmakowali się Europejczycy ponieważ miała cenne dla nich zalety. Lepiej znosiła podróż do Europy oraz złą wodę i nieumiejętne parzenie. Nie była tak gorzka jak zielona, miała słodszy smak i miły aromat. W prowincji Fujian zaczęto więc dopasowywać nieco herbatę do gustu europejskich klientów. Powstała herbata, którą Europejczycy nazwali mylnie bohea wrzucając do jednego worka zarówno wysoko oksydowane oolongi z gór Wuyi jak i słynną lapsang souchong o wyraźnym, dymnym aromacie. Europejczycy słowem bohea określali niezieloną herbatę z Fujian i co więcej, użyli tego słowa do nadania nazwy botanicznej krzakowi herbaty czarnej.
Pod wpływem popytu rozwinęła się w Chinach produkcja czarnej herbaty na szeroką skalę, również w prowincjach, które dotąd nie zajmowały się tym rodzajem. Wynalezienie zaś maszyny CTC umożliwiło szybką i przemysłową produkcję herbaty czarnej o powtarzalnym wygładzie liści. Obecnie jest to najpopularniejszy na świecie kolor herbaty.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czy herbaty aromatyzowane są zdrowe?
Wybierać należy produkty, gdzie określono źródło aromatu. Mamy więc w składzie naturalny aromat truskawkowy i[...]
sie
Szkocka herbata za 16 000 PLN okazała się oszustwem. Trwa dochodzenie
Myślę, że o skandale w branży herbacianej niełatwo, tymczasem sytuacja związana z ogrodem herbacianym Wee[...]
paź
Herbata na ból brzucha
Wśród licznych prozdrowotnych właściwości herbaty nie dopuszczamy się przesady, szukając także remedium na ból brzucha. Zauważmy,[...]
lis
Czy herbata podnosi cholesterol
Herbata nie podnosi poziomu cholesterolu. Cholesterol występuje w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i jedynie w[...]
lis
Gatunek herbaty, odmiana, kultywar, hybryda, klon: czym są?
Czasem trudno zorientować się w zawiłym świecie określeń różnych odmiany herbaty, zwłaszcza, że poza odmianami[...]
cze
Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty
Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]
kwi
Właściwości Yerba Mate, działanie Yerba Mate
Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]
wrz
Herbata rozgrzewająca na przeziębienie
Sezon grypy i przeziębień powoli się rozpoczyna. Znów wraz z długimi wieczorami i kolorowymi liśćmi[...]
paź