ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głównie z gałązek, szypułek i łodyżek liści, czyli elementów, które zwykle nie są cenione w herbacie. Przywykliśmy, że herbata liściasta jest liściasta, a nie „patyczasta” jak ta. Stąd też wzięła się jej nazwa – kuki to z japońskiego – patyk.

Zwykle gałązki i łodyżki pochodzą z produkcji herbaty Matcha lub Sencha, rzadziej z produkcji Gyokuro.

Dlaczego herbata kukicha zawiera mało kofeiny?

Kofeina znajduje się w liściach dlatego Kukicha jest w nią uboga. Z uwagi na małą zawartość kofeiny można podawać ją dzieciom oraz pić wieczorem, kiedy nie chcemy się pobudzić. Dodaje się ją również do soków i mleka dla małych dzieci ponieważ ma właściwości zdrowotne.

Herbata zielona Japan Kukicha organiczna organic
Herbata zielona Japan Kukicha organiczna organic

Parzenie i smak herbaty kukicha

Dobrze zaparzona Kukicha ma dość oryginalny smak – słodkawy i kremowy. Parzymy ją wodą o temperaturze 70-80°C, poniżej minuty. Napar ma piękny żółto-zielony kolor.

Co ciekawe, jest to jedna z herbat, które świetnie nadają się do parzenia na zimno. Aby zaparzyć Kukichę w ten sposób należy zalać ją zimną wodą i zostawić na co najmniej 15 minut. Niektóre przepisy zalecają nawet pozostawienie jej na całą noc.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata na wzmocnienie odporności. Najlepsza herbata na odporność

Kiedy czujemy się niewyraźnie i chcemy wzmocnić swoją odporność, polecamy herbatę na bazie czosnku, dzikiej[...]

Herbata Oolong (Ulung, Wulung)

Niebieska herbata Oolong, zwana też smoczą herbatą, to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis.[...]

Oznaczenie zbiorów herbaty

Oznaczenia związane są ze zbiorami herbaty FF First Flush Herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który[...]

Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis

Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głownie z gałązek, szypułek i łodyżek liści. Zwykle[...]

Czym różni się herbata liściasta od herbaty ekspresowej?

Wiele mówi się o tym, że herbata liściasta jest lepsza od herbaty ekspresowej w torebkach.[...]

Biała wędzona herbata Pai mu tan Lapsang Fuding, parzenie

O Lapsang Souchung pewnie większość z nas słyszała lub nawet jej próbowała. To dość specyficzna[...]

Zbiory herbaty – kiedy?

W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma[...]

Kwiat hibiskusa: rodzaje, parzenie, historia. Herbata z hibiskusa?

Napar z hibiskusa, czyli z malwy sudańskiej nazywany jest także karkade lub czerwonym złotem faraonów.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.