Kenia to kraj na wschodnim wybrzeżu Afryki. Panuje tam klimat równikowy z deszczami monsunowymi i bardzo dobrymi warunkami do upraw herbaty w zachodnim regionie kraju. Kenia sąsiaduje z Jeziorem Wiktorii, którego wody w postaci chmur przenoszą się nad obszary górskie gdzie powodują obfite opady deszczu. Gleba jest wulkaniczna i herbata ma tutaj wszystko czego może potrzebować do całorocznego wzrostu. Nie od razu jednak to wiedziano.
Początkowo w Kenii swoje wpływy zaznaczali Portugalczycy, później Niemcy i Brytyjczycy, którzy wreszcie w 1902 roku przyłączyli ten kraj do korony. To wtedy rozpoczął się duży napływ osadników z wysp brytyjskich, którzy byli zachęcani do osiedlania się w koloniach. Jeden z nowoprzybyłych Brytyjczyków G.W.L. Cain zasadził pierwszą sadzonkę herbaty w Kenii. Co ciekawe nie miał zamiaru uprawiać herbaty, zwyczajnie podobała mu się ta roślina.
Kolonizatorzy zakładali różne uprawy, sadzono len, kukurydzę oraz kawę lecz okazało się, że najlepiej rozrosła się tutaj herbata zasadzona dla ozdoby.
Historia herbaty w Kenii
Pierwsze plantacje powstały herbaciane w 1918 roku, a ich powodzenia skłoniło innych rolników do uprawy tej rośliny. W efekcie w 1933 roku herbata kenijska była już sprzedawana w Wielkiej Brytanii. W 1950 roku przemysł herbaciany był już na tyle rozwinięty, że wymagał założenia Rady Herbacianej Kenii. Po odzyskaniu przez Kenię niepodległości w 1963 herbaciany biznes rozwijał się dalej jako ważna gałąź przemysłu promowana przez państwo.
Gdzie uprawia się herbatę?
Herbatę uprawia się w kilku głównych regionach, gdzie prywatne plantacje znajdujące się w rękach wielkich firm takich jak Unilever wraz z lokalnymi rolnikami, których plony skupują miejscowe fabryki, produkują łącznie przeszło 430 mln ton herbaty rocznie, na obszarze przeszło 180 tys hektarów, czyniąc z tego kraju trzeciego eksportera świata.
Największe uprawy skupiają się w okolicach miasta Kericho, wyżyny Kisii, w Nandi oraz na zboczach gór Aberdare i góry Kenia. Herbatę zbiera się tutaj cały rok, choć najwyższą jakość i moc mają te zebrane w okresie suchym, czyli około stycznia i lutego oraz w lipcu i sierpniu.
Produkcja skupia się tutaj, przede wszystkim, na wytwarzaniu dużych ilości herbaty czarnej metodami CTC z odmiany asamskiej oraz innych wyhodowanych przez miejscowe ośrodki badawcze. Herbata ta daje mocny, wysycony napar o pełnym body z nutami od słodowych po cytrusowe. Herbaty kenijskie znaleźć możemy w blendach angielskich.
Ponadto kenijscy producenci eksperymentują z herbatą zieloną oraz białą, a także nowym szczepem i – jak niektórzy twierdzą – nowym kolorem herbaty fioletowej.
Jeśli chodzi o picie herbaty w Kenii to tutaj, jak i w wielu innych miejscach swe piętno odcisnął brytyjski kolonializm i pija się tutaj najchętniej mocną herbatę czarną, z cukrem i mlekiem. Ciekawostką jest, że herbatę nazywa się tutaj słowem chai. Ma to związek z licznymi pracownikami z Indii, których ściągnięto tutaj za czasów korony brytyjskiej.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Śmiertelna dawka kofeiny? 2 tygodnie pił 7 kaw dziennie
Adam przetestował na sobie duże codzienne dawki kofeiny z kawy. Przez pierwsze 2 tygodnie pił[...]
paź
Przepis na zieloną herbatę Genmaicha na zimno
Metoda zimnego parzenia świetnie nadaje się dla różnych rodzajów zielonej herbaty. Dzisiaj prezentujemy przepis na[...]
kwi
Jiao Gu Lan, zioło długowieczności
Jiao Gu Lan (Gymostemma pentaphyllum) zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności pochodzące z południowych Chin i[...]
kwi
Czerwona herbata: właściwości i odchudzanie
W praktyce jako pogromca tłuszczu herbata czerwona, co dowiedziono naukowo, pozwala w ciągu miesiąca regularnego[...]
4 Comments
mar
Czajnik Sencor SWK-1900 z regulacją temperatury dla herbaciarzy, opinie
Dla kogo czajnik z regulacją temperatury? Dla osób pijących dużo herbat i to różnych herbat.[...]
lip
7 rad jak kupić najlepszą kawę
Wybór kawy tylko pozornie wydaje się błahostką. Poszukując tej idealnej dla nas, na każdym kroku[...]
mar
Czekoladowe founde z herbatą – przepis na herbatę na jesień
Zielone czekoladowe fondue to ciekawy pomysł na wyjątkową przekąskę lub romantyczne spotkanie. Nie trzeba nawet[...]
wrz
Kwiat hibiskusa: rodzaje, parzenie, historia. Herbata z hibiskusa?
Napar z hibiskusa, czyli z malwy sudańskiej nazywany jest także karkade lub czerwonym złotem faraonów.[...]
kwi