ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kawa zyskała tytuł najpopularniejszego pobudzającego napoju świata dużemu stężeniu łatwo przyswajalnej kofeiny. Wielu z nas zaczyna dzień kawą, sięgając po kolejne filiżanki, gdy tylko poczujemy spadek energii. Pomimo swych pozytywnych właściwości, kofeinę należy rozsądnie dawkować, gdyż nadmierne jej spożycie może być przyczyną problemów zdrowotnych.

Jak długo pobudza kofeina?

Pierwsze pobudzające efekty kofeiny pojawiają się już w trakcie picia kawy, a po 45 minutach blisko 90% wchłania się i rozprowadza po całym organizmie. Intensywność oddziaływania kofeiny na poszczególne osoby zależy od wielu czynników, takich jak: uwarunkowania genetyczne, dieta oraz nabyta -poprzez częstotliwość spożywania- tolerancja. Długość doświadczania pobudzenia zależy od szybkości metabolizmu kofeiny i trwa ok. 3-4h. Po tym czasie wypicie kolejnego kubka kawy wydaje się jedynym sposobem na osiągnięcie zadowalającego poziomu energii. W niektórych przypadkach może to skutkować nadmiernym spożyciem kofeiny i doprowadzić do wystąpienia skutków ubocznych.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Grejpfrut a kawa

Zamiast stale zwiększać ilość wypijanej kawy, powinniśmy poszukać metody, aby jej działanie było dłuższe i bardziej efektywne. To właśnie w tym kontekście łączy się ze sobą grejpfruty i kawę. Liczne badania wykazały silne oddziaływanie na organizm tych cytrusów, zwłaszcza w zakresie przyswajania innych substancji. Powinniśmy na to zwrócić szczególną uwagę, gdy przyjmujemy leki i dla bezpieczeństwa usunąć te owoce z diety. Odpowiadająca za gorzki smak grejpfrutów naringina wpływa też na przyswajanie i czas pobudzającego wpływu kawy na organizm. Działanie tej substancji blokuje niektóre, wytwarzane przez wątrobę, enzymy, biorące udział w metabolizmie kofeiny. Wykazano, że równoległe spożywanie kawy i naringiny powoduje wydłużenie o połowę jej pobudzającego wpływu. Obecna w grejpfrutach substancja obniża również poziom kortyzolu – hormonu stresu, łagodząc tym samym skutki działania kawy, odpowiedzianej za wzmaganie jego produkcji.

Cold brew coffee - kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis
Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis

Wprowadzenie grejpfrutów do diety pozwala efektywniej wykorzystać spożywaną kofeinę. Ułatwia to kontrolę jej dziennych dawek, bez potrzeby rezygnowania z pobudzających właściwości kawy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Parzenie herbaty Darjeeling Risheehat 2013

Aromat herbaty Darjeeling Risheeha jest wyraźny, mocny, kwiatowy z nutą owocową. Smak z kolei bardzo[...]

Substancje aromatyczne w herbacie. Dlaczego wszystko ma smak kurczaka?

Herbata ma swój niepowtarzalny aromat i nie chodzi mi o dodatki aromatyczne, lecz nuty zapachowe[...]

Jak używać zaparzacza, zaparzacz jajko

W wielu przypadkach taki zaparzacz jest polecany przez obsługę do każdej herbaty, bo jest niedrogi[...]

Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?

Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku[...]

Herbaciarnia Czajnik Gliwice

Herbaciarnia Czajnik Gliwice kontaktowe: telefon: 889 002 445, adres: Gliwice, ul. Fredry 4

Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony

Herbata Malawi Thyolo Peony to biała, ręcznie produkowana herbata. Liście od razu przykuwają uwagę -[...]

Herbata z mlekiem i kakao, przepis

Jak zrobić dobrą herbatę z mlekiem i kakao? Najpierw zagotowujemy mleko z wodą (w proporcji[...]

Kultywary japońskich herbat

Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.