ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kawa zyskała tytuł najpopularniejszego pobudzającego napoju świata dużemu stężeniu łatwo przyswajalnej kofeiny. Wielu z nas zaczyna dzień kawą, sięgając po kolejne filiżanki, gdy tylko poczujemy spadek energii. Pomimo swych pozytywnych właściwości, kofeinę należy rozsądnie dawkować, gdyż nadmierne jej spożycie może być przyczyną problemów zdrowotnych.

Jak długo pobudza kofeina?

Pierwsze pobudzające efekty kofeiny pojawiają się już w trakcie picia kawy, a po 45 minutach blisko 90% wchłania się i rozprowadza po całym organizmie. Intensywność oddziaływania kofeiny na poszczególne osoby zależy od wielu czynników, takich jak: uwarunkowania genetyczne, dieta oraz nabyta -poprzez częstotliwość spożywania- tolerancja. Długość doświadczania pobudzenia zależy od szybkości metabolizmu kofeiny i trwa ok. 3-4h. Po tym czasie wypicie kolejnego kubka kawy wydaje się jedynym sposobem na osiągnięcie zadowalającego poziomu energii. W niektórych przypadkach może to skutkować nadmiernym spożyciem kofeiny i doprowadzić do wystąpienia skutków ubocznych.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Grejpfrut a kawa

Zamiast stale zwiększać ilość wypijanej kawy, powinniśmy poszukać metody, aby jej działanie było dłuższe i bardziej efektywne. To właśnie w tym kontekście łączy się ze sobą grejpfruty i kawę. Liczne badania wykazały silne oddziaływanie na organizm tych cytrusów, zwłaszcza w zakresie przyswajania innych substancji. Powinniśmy na to zwrócić szczególną uwagę, gdy przyjmujemy leki i dla bezpieczeństwa usunąć te owoce z diety. Odpowiadająca za gorzki smak grejpfrutów naringina wpływa też na przyswajanie i czas pobudzającego wpływu kawy na organizm. Działanie tej substancji blokuje niektóre, wytwarzane przez wątrobę, enzymy, biorące udział w metabolizmie kofeiny. Wykazano, że równoległe spożywanie kawy i naringiny powoduje wydłużenie o połowę jej pobudzającego wpływu. Obecna w grejpfrutach substancja obniża również poziom kortyzolu – hormonu stresu, łagodząc tym samym skutki działania kawy, odpowiedzianej za wzmaganie jego produkcji.

Cold brew coffee - kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis
Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis

Wprowadzenie grejpfrutów do diety pozwala efektywniej wykorzystać spożywaną kofeinę. Ułatwia to kontrolę jej dziennych dawek, bez potrzeby rezygnowania z pobudzających właściwości kawy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata w Hiszpanii

Sprawę od początku trzeba przedstawić jasno - Hiszpania to nie jest kraj herbaciany. Nie ma[...]

Herbaciane kosmetyki: drzewo herbaciane

Z listków i kory drzew herbacianych uzyskuje się olejek eteryczny. Olejek eteryczny jest to aromatyczna[...]

Yerba mate tostada

Yerba Mate: Tostada. Oznaczenie yerba mate dla yerby palonej. Cechuje się ona ciemnym, brązowym lub[...]

Filtry do kawy: rodzaje, jak używać, rozmiary

Zaparzenie idealnej filiżanki kawy wymaga od nas drobiazgowości i dbania o szczegóły. Po znalezieniu ulubionego[...]

Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie

Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]

Jak wybrać dobrą czerwoną herbatę pu-erh?

Przede wszystkim nie możemy na herbacie widzieć pleśni, nierównomiernych przebarwień i plam, nie powinna też[...]

Zielona herbata na noc. Czy można pić przed snem?

Obawy przed piciem herbaty wieczorem są w pełni zrozumiałe. Przeprowadzono badania pod tym kątem i[...]

6 najlepszych sposobów na parzenie herbaty

W Polsce kultura herbaciana nigdy nie święciła wielkich triumfów, nie miała okazji się rozwinąć i[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.